Aderarea României la spațiul Schengen este în pericol! După incertitudinea Olandei, Austria şi-a exprimat deja „Nu-ul”

Aderarea României la spațiul Schengen este în pericol, după ce Austria și-a exprimat „Nu-ul”, iar Olanda a spus că are nevoie de o decizie parlamentară. Acest impas are loc chiar cu doar zile înainte de Consiliul JAI din 8 decembrie, în care va fi exprimt votul final în privința aderării României la Schengen.

02 dec. 2022, 14:22
Aderarea României la spațiul Schengen este în pericol! După incertitudinea Olandei, Austria şi-a exprimat deja  „Nu-ul”

Aderarea României la spațiul Schengen este în pericol! Aderarea României la spațiul Schengen este în pericol, după ce Austria și-a explrimat „Nu-ul”, iar Olanda a spus că are nevoie de o decizie parlamentară. Acest impas are loc chiar cu doar zile înainte de Consiliul JAI din 8 decembrie, care își va exprima votul final în privința aderării României la Schengen.

Citește și Aderarea României la Schengen, stabilită în Consiliul JAI din 8-9 decembrie! UE a anunțat programul oficial al marii reuniuni

Austria şi-a exprimat „Nu-ul”

Europarlamentarul USR, Nicu Ștefănuță, s-a declarat consternat de faptul că chiar în ziua în care românii își serbau Ziua Națională, Austria și-a exprimat la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre, „Nu-ul” în privința aderării țării noastre la Schengen.

„În timp ce aţi sărbătorit Ziua Naţională, la Bruxelles a avut loc ceea ce în limbaj diplomatic se numeşte „un non event”. Adică statele membre reunite la nivel de ambasador au indicat că nu au o linie unitară privind Schengen şi aderarea noastră. Mai exact, Austria a exprimat NU-ul, iar Olanda a spus că are nevoie de o decizie parlamentară. Este modul lui Rutte de a spune, ca Pilat din Pont: . Croaţia este OK, ei sunt ca şi trecuţi în Schengen. La noi şi la bulgari încă nu e clar, deşi decuplarea unei ţări de alta este posibilă”, a spus  europarlamentarul român Nicu Ştefănuţă.

Europarlamentarul spune că în calitate de fost diplomat şi actual europarlamentar se întreabă cum este posibil să se se afle opoziţia Austriei atât de târziu.

„Şi dacă ştim de ea, cum credem că o convingem? Cu scrisori şi cântecele? Aceste două ţări fac parte din grupul Frugalilor, nu vor să audă cântecele şi chestiuţe siropoase de unitate – pur şi simplu nu-i interesează. Nu îi interesează nici că a fost Ziua noastră Naţională – politica e business şi aspectele acestea sentimentale nu contează, decât dacă sunt complementare pachetului negociat. Dacă ştim ceea ce ştim despre Austria, de ce nu facem mai mult? Croaţii au avut săptămâna trecută o vizită la Krk organizată cu Markus Soeder, prim ministrul Bavariei şi cancelarul austriac Nehammer. Guess what? Croaţii au terminal de LNG şi va circula gazul pentru toată lumea, aşa că i-a co-interesat pe austrieci şi nemţi. (Trebuie să puneţi ceva pe masă – n.r.) îmi spune un politician important croat. Evident că aşa e. Iar Plenkovic, prim ministrul croat este un „smooth operator”, adică unul care ştie cum să joace jocul diplomatic european. Noi ne-am descurcat destul de bine cu Olanda, i-am adus, le-am dat rapoarte pozitive, a ajutat şi Comisia. Dar Austria pare să fi fost un unghi mort o perioadă mult prea lungă. De ce nu este Guvernul acum la Viena? De ce nu discută direct cu cancelarul, al cărui partid este cel care a declanşat criza – înspăimântat fiind de scăderea în sondaje şi de creşterea FPO. Cum este posibil să nu ştim nimic, să nu se comunice nimic? Cu toţii ştim că România e ţara secretomaniei. Că transparenţa e o iluzie aici. Că mereu există un mare interes cunoscut numai de unii şi că e . Dar până şi cele mai avansate ţări din lume ştiu că este important să comunici cu cetăţenii tăi. Să nu îi iei de proşti. Să le arăti respectul, să ai încredere că pot gestiona adevărul, oricât de dur ar fi,” a spus europarlamentarul USR.

Nicu Ştefănuţă atrage atenţia că mai sunt doar câteva zile până la marea șansă a României de a intra în Schengen.

„Vom şti să o fructificăm? Ne mişcăm şi noi mai cu talent?”, a spus europarlamentarul.

Citește și Bogdan Aurescu i-a convins pe Social Democraţii suedezi să accepte aderarea României la Schengen: „Suntem pregătiţi să susţinem extinderea Schengen, astfel încât să adere România şi Bulgaria”