Bogdan Aurescu i-a convins pe Social Democraţii suedezi să accepte aderarea României la Schengen: „Suntem pregătiţi să susţinem extinderea Schengen, astfel încât să adere România şi Bulgaria”

Partidul Social Democrat suedez (S) şi-a schimbat poziţia referitoare la aderarea României la Schengen, după ce iniţial nu erau de acord cu extinderea spaţiului de liberă circulaţie.

28 nov. 2022, 20:03
Bogdan Aurescu i-a convins pe Social Democraţii suedezi să accepte aderarea României la Schengen: „Suntem pregătiţi să susţinem extinderea Schengen, astfel încât să adere România şi Bulgaria”

Social Democraţii suedezi au anunţat acum, prin liderul Ardalan Shekarabi, că sunt de acord cu poziţia Guvernului, care sprijină aderarea României şi Bulgariei la Schengen, astfel că în parlament (Riksdag) există acum o majoritate care susţine cauza ţării noastre.

În cursul acestei toamne, Social Democraţii declaraseră că nu sunt de acord cu aderarea celor două ţări, motivând prin faptul că nu li s-au pus la dispoziţie analize de impact, în special în ce priveşte controlul criminalităţii.

Guvernul suedez a luat act de poziţia Social Democraţilor şi a depus între timp în Parlament un dosar ce conţine opinii ale mai multor experţi în diversele teme menţionate de partidul de stânga.

Citeşte şi: Klaus Iohannis şi Jens Stoltenberg, declaraţii de presă comune: „România va continua să acorde asistenţă multidimensională Kievului/Nu îl putem lăsa pe Putin să câştige” GALERIE FOTO

„Se pare că autorităţile nu au nicio obiecţie în privinţa extinderii spaţiului de liberă circulaţie. Având în vedere această poziţie, suntem pregătiţi să susţinem extinderea spaţiului Schengen, astfel încât România şi Bulgaria să adere.”, a declarat luni Ardalan Shekarabi.

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a publicat luni pe Twitter un mesaj de mulţumire adresat lui Ardalan Shekarabi, amintind de o discuţie telefonică pe care cei doi au avut-o pe 22 noiembrie.

„Mulţumesc foarte mult, domnule Ardalan Shekarabi declaraţiile pozitive de azi privind aderarea României la Schengen, şi în urma discuţiei foarte productive pe care am avut-o în 22 noiembrie. Aderarea României va face Uniunea Europeană un spaţiu mai sigur.”, a scris Aurescu.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă vrea armistiţiu electoral în 2023. Ce propunere a făcut partidelor politiceVictor Negrescu: Social-democraţii suedezi au anunţat, în urmă cu puţin timp, că susţin aderarea României la spaţiul Schengen

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a precizat că social-democraţii suedezi au anunţat, în urmă cu puţin timp, că susţin aderarea României la spaţiul Schengen. „Purtătorul de cuvânt, Ardalan Shekarabi, a declarat clar ceea ce spuneam de câteva săptămâni, că niciodată nu s-au opus, ci doar au cerut guvernului de dreapta să îşi asume şi să explice deciziile pe domeniul afacerilor europene întrucât parteneriatul lor cu extrema dreaptă nu este viabil”, a mai explicat europarlamentarul PSD.

„Social-democraţii suedezi au anunţat, în urmă cu puţin timp, că susţin aderarea României la spaţiul Schengen. Iată că din nou Partidul Social Democrat îşi îndeplineşte cu responsabilitate datoria faţă de români. Suntem iar singurii care ne-am făcut treaba la nivelul familiei noastre politice. Purtătorul de cuvânt, Ardalan Shekarabi, a declarat clar ceea ce spuneam de câteva săptămâni, că niciodată nu s-au opus, ci doar au cerut guvernului de dreapta să îşi asume şi să explice deciziile pe domeniul afacerilor europene întrucât parteneriatul lor cu extrema dreaptă nu este viabil”, a scris Victor Negrescu, luni pe Facebook.
El a mai spus că „nu vom cere ca cei din opoziţie să îşi ceară scuze pentru faptul că au pus în pericol aderarea României la spaţiul Schengen, dar le vom cere să se implice pentru a înlătura piedicile puse de guvernele de centru-dreapta din Olanda şi Austria”.

„Hai, România! Nu ne lăsăm. Voi continua săptămână aceasta discuţiile cu parlamentarii din ţările membre reticente”, a conchis Negrescu.