Aderarea SERBIEI la Uniunea Europeană este PLINĂ DE CAPCANE

Serbia a traversat un prag decisiv pentru integrarea sa în Uniunea Europeană, prin lansarea marţi a negocierilor de aderare, proces care se anunţă însă a fi anevoios din cauza divergenţelor legate de Kosovo, scrie într-un comentariu AFP, citată de Agerpres.
Romania TV
21 ian. 2014, 17:49
Aderarea SERBIEI la Uniunea Europeană este PLINĂ DE CAPCANE

”Este o zi istorică pentru Serbia”, probabil ”cea mai importantă de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat premierul sârb, Ivica Dacic. ”Câtă mândrie să vezi drapelul sârb fluturând la Bruxelles!”, a afirmat, la rândul său, prim-vicepremierul Alexandar Vucic, după lansarea oficială a negocierilor de aderare.

Cei doi lideri sârbi s-au arătat foarte optimişti, stabilind ca obiectiv anul 2018 pentru încheierea procesului de aderare şi 2020 pentru intrarea ţării lor în ”marea familie europeană”. ”Ştim că nu va fi simplă calea şi că ea va fi presărată cu capcane, dar suntem pregătiţi să facem faţă provocărilor’‘, a afirmat Dacic.

La Bruxelles, experţii consideră că patru ani nu vor fi suficienţi pentru finalizarea procesului, complex şi tehnic, care duce la aderare, cu atât mai mult cu cât criteriile au fost înăsprite în ultimii ani. ”A fost nevoie de mai mult de opt ani pentru Croaţia”, devenită în iulie 2013 cel de-al 28-lea membru al UE, a reamintit un diplomat.

Liderii sârbi şi-au exprimat însă satisfacţia în legătură cu schimbarea de opinie survenită în restul Europei în legătură cu ţara lor, care a fost tratată drept paria după conflictele din Bosnia şi Kosovo din anii ’90. ”Când se vorbeşte acum despre Serbia, aceasta se face în termeni pozitivi şi încurajatori”, a afirmat Dacic.

”Serbia a trecut de la imaginea de franctiror regional la cea de lider al integrării”, declara recent Jelko Kacin, autorul unui raport privind Serbia din Parlamentul European.

Normalizarea relaţiilor cu Kosovo

Imaginea Belgradului s-a ameliorat net odată cu acordul, considerat ”istoric”, din primăvara lui 2013 privind normalizarea relaţiilor cu Kosovo, provincia sa cu populaţie majoritar albaneză care şi-a proclamat în mod unilateral independenţa faţă de Belgrad în 2008.

Deschiderea negocierilor de aderare reprezintă ”recunoaşterea eforturilor depuse de-a lungul mai multor ani către Serbia”, îndeosebi vizavi de Kosovo, a subliniat comisarul pentru extindere, Stefan Fule. Dar el a făcut apel imediat la ”continuarea eforturilor” în acest dosar sensibil chiar în cadrul UE, unde cinci ţări nu recunosc independenţa Kosovo (Cipru, Grecia, Slovacia, Spania şi România), scrie Agerpres.

Belgradul rămâne pe această linie şi ”nimeni n-a cerut ca noi să ne schimbăm poziţia”, a insistat Dacic. El a reamintit că s-a deplasat ”de douăzeci de ori” la Bruxelles pentru negocieri cu premierul kosovar, Hashim Thaci, sub egida UE. Viitoarea întâlnire este prevăzută pentru 27 ianuarie.

În aşteptarea înregistrării de progrese în acest dosar, convorbirile UE-Serbia vor debuta cu dosarele, îndeosebi de dificile, referitoare la justiţie, stat de drept, lupta împotriva corupţiei şi drepturile fundamentale.”Noua etapă va fi extrem de exigentă”, a subliniat Fule. Serbia înregistrează întârzieri în acest domeniu şi nu se situează decât pe locul al 72-lea la ”indicele de percepţie privind corupţia”, potrivit organizaţiei neguvernamentale Transparency International.

Printre alte provocări cu care se va confrunta Belgradul pentru a răspunde criteriilor de aderare stabilite de către cele 28 de state membre ale UE figurează reforma unui sistem public supradimensionat şi restructurarea unei economii sinistrate.

Deficitul bugetar este mai mare de 7 % din PIB pentru al patrulea an consecutiv, datoria depăşeşte 60 % din PIB şi şomajul atinge 20 %.

La Bruxelles, experţii sunt preocupaţi printre altele de semnele de instabilitate politică la Belgrad, care ar putea duce la alegeri legislative anticipate în primăvară, după mai puţin de doi ani de la formarea guvernului Dacic.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele