Adevărat sau fals despre herpes

Herpesul apare sub forma unei erupții de vezicule pline cu lichid, de obicei în jurul gurii, dar uneori și în nas sau pe organele genitale. Bășicile sunt dureroase și se acoperă de cruste, care cad după 8-10 zile. Este o afecțiune des întâlnită, despre care există o sumedenie de idei și păreri preconcepute.

RomaniaTV.net
20 apr. 2018, 10:02
Adevărat sau fals despre herpes

Herpesul buzelor și cel genital au cauze diferite

Fals. Herpesul care apare la nivelul gurii este cauzat de virusul herpes simplex HSV-1, iar cel genital de virusul HSV-2. Totuși, ambele virusuri pot cauza ambele tipuri de herpes. În trecut, medicii credeau că HSV-1 nu este o infecție care poate fi contractată pe cale sexuală, dar recent s-a confirmat că ambele tipuri pot fi transmise atât prin sărut, cât și prin intermediul contactului sexual genital.

Unii cercetători estimează chiar că HSV-1 este responsabil în proporție de aproape 50% de apariția cazurilor de herpes genital.

Herpesul rămâne în corp toată viața

Adevărat. Virusul herpetic se deplasează din piele prin nervi către rădăcina acestora și în ganglioni, unde rămâne în stare latentă. El va reapărea mereu în același loc, în prelungirea nervilor afectați. Frecvența recidivei diferă de la o persoană la alta – poate fi o dată pe lună, dar și la un interval de câțiva ani.

Citeşte şi Cum să ţii herpesul sub control cu remedii naturale

Herpesul este o afecțiune foarte comună

Adevărat. Studii și analize epidemiologice au arătat că aproximativ 80% din populația adultă este infectată cu virusul HSV-1 și circa 20% cu virusul HSV-2.

Odată infectat cu virusul herpetic, ești mereu contagios

Fals. Virusul herpetic se transmite doar prin contact apropiat, de pildă prin sărut sau folosirea acelorași pahare și tacâmuri, iar bășicile sunt contagioase până în momentul când se acoperă complet de cruste. Când bășicile sunt uscate, probabilitatea de transmitere a virusului este extrem de mică.

Stresul poate provoca recidiva

Adevărat. Slăbirea mecanismelor de apărare ale organismului poate cauza reactivarea virusului. O gripă, situațiile stresante și o stare febrilă pot reactiva virusul. Și expunerea la soare poate provoca o recidivă. Din acest motiv, se recomandă ca persoanele afectate de virusul herpetic să își protejeze zonele expuse cu creme de protecție solară. Există și femei la care herpesul se recidivează în perioada menstruației.

Herpesul se poate vindeca

Fals. Din păcate, nu există un tratament cu eficacitate de 100% și nici un medicament capabil să eradicheze virusul. Dar o criză de herpes tratată corespunzător poate fi mai puțin neplăcută și mai puțin dureroasă.

Tratamentele împotriva herpesului se bazează pe același principiu

Adevărat. Acestea constau în medicamente antivirale, în principal aciclovir sau idoxuridină. Modul de administrare poate însă să difere. Pentru herpesul localizat, se utilizează un tratament extern, sub formă de plasture sau cremă. În cazul în care herpesul este mai sever sau recidivele sunt foarte frecvente, se prescrie un tratament sub formă de tablete, numit sistemic. Există, de asemenea, numeroase tratamente neconvenționale pentru herpes, dar dovezile eficienței lor nu sunt bine documentate.

Herpesul nu este o afecțiune gravă

Fals. Există și forme de herpes care se pot localiza în zona ochilor și pot provoca ulcerații corneene, ducând în cazurile grave la pierderea vederii. Alte forme pot afecta întreaga suprafață a corpului sau chiar organe interne. Persoanele cu imunitate foarte scăzută (cum sunt cele infectate cu HIV sau cele care suferă de cancer) prezintă un risc deosebit. În timpul sarcinii, herpesul genital este un motiv care determină medicul să recurgă la operația cezariană.

Sfatul specialistului: Dr. Raluca Iliescu, medic primar dermatolog, doctor-dermatolog.ro

Cea mai sigură modalitate de tratament este prevenirea herpesului prin evitarea contactului cu leziuni active de herpes (zonele roșii care grupează bășicuțe cu lichid localizate la gură sau în zona genitală) și prin evitarea contactului cu zone simptomatice, pe care au fost în trecut episoade de vezicule herpetice.

Dacă nu ați reușit prevenirea acestuia și au apărut leziuni de herpes, este foarte important să vă adresați unui medic dermatolog în cel mult 2 zile de la începutul primei erupții, pentru a începe tratamentul specific prin care cresc șansele de vindecare completă. Dacă se depășesc 3 zile de la debutul primei infecții, tratamentul se va axa doar pe vindecarea leziunilor herpetice.

Tratamentele pentru herpes sunt locale (creme), însoțite de măsuri generale pentru creșterea imunității atunci când ne adresăm erupțiilor recurente cu amploare moderată. Pentru primul episod de herpes, ca și pentru erupțiile ulterioare severe, este necesară asocierea de tratament pe cale generală (orală).

Află 3 lucruri mai puţin cunoscute despre herpes AICI.