Adevărul despre antibiotice, dezvăluit de medicul Adrian Marinescu: „Se iau ca pe bomboane, e frecție la picior de lemn, nu ajută la nimic”

Medicul Adrian Marinescu, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, a explicat că, în România, antibioticele ajung să fie consumate ca şi bomboanele şi că acestea nu sunt eficiente în infecţiile virale.

25 ian. 2024, 08:55
Adevărul despre antibiotice, dezvăluit de medicul Adrian Marinescu: „Se iau ca pe bomboane, e frecție la picior de lemn, nu ajută la nimic”
Adevărul despre antibiotice, dezvăluit de medicul Adrian Marinescu: „Se iau ca pe bomboane, e frecție la picior de lemn, nu ajută la nimic”

Românii au ajuns să consume antibiotice pentru aproape orice boală, deși ele sunt indicate doar în anumite afecțiuni. Medicul infecționist Adrian Marinescu susține că, în cazul unei infecții virale, antibioticele nu au niciun efect.

Citește și: Noile reguli privind eliberarea antibioticelor în farmacii: Doza pentru situații de urgență, fără prescripție, scade la 48 de ore

Adevărul despre antibiotice pe care românii nu îl știu

Antibioticele pot avea efecte pozitive în cazul unor infecții puternice, însă nu și în cazul celor virale.

Principiul de a folosi antibioticele nu e înţeles foarte bine pentru că în final antibioticele ajung să fie consumate precum bomboanele şi e o realitate. De multe ori spunem că o infecţie de sezon care  de cele mai multe ori este virală se rezolvă doar cu antibiotic, absolut greşit. Până la urmă este doar o componentă psihologică şi un confort pe care credem că îl  obţinem”, a declarat medicul Adrian Marinescu, la Medika TV, miercuri seară.

Medicul infecționist a mai spus că sunt multe reacţii adverse la antibiotice şi că, luate excesiv, acestea scad rezistenţa la microorganisme.

În realitate se întâmplă trei lucruri. În primul rând că antibioticul este frecţie la un picior de lemn într-o infecţie virală, nu ajută la nimic. În al doilea rând, reacţiile adverse pot fi importante şi ca să avem o comparaţie, sunt mai multe reacţii adverse la antibiotice decât am avea în momentul în care ne vaccinăm, nu contează ce vaccin. Asta ca să avem un reper. Şi al treilea lucru foarte important este rezistenţa. Până la urmă rezistenţa în raport cu alte microorganisme e un proces normal care există dintotdeuna de când discutăm de antibiotice. Ce face omenirea în ultimul timp? Accelerează acest proces”, a mai explicat Adrian Marinescu.

Specialistul a explicat şi ce sunt microorganismele şi ce se întâmplă dacă luăm antibiotice excesiv.

Luaţi în calcul că noile antibiotice pe care companiile farma le obţin, la un moment dat nu vor mai face faţă. Ce se va întâmpla concret? Vom ajunge într-un punct în care un pacient cu o infecţie generalizată, cu o infecţie care îi pune viaţa în pericol, să nu îi mai aibă soluţi reale şi nu va mai avea antibiotice la îndemână. Trebuie să luaţi în calcul că microorganismele sunt nişte animăluţe extrem de deştepte care ştiu să se adapteze şi în condiţiile în care folosim incorect antibioticele, mă refer la doze, când nu e nevoie, nu facem altceva decât să le înarmăm mai mult şi să fie mai puternice, exact ceea ce nu dorim de fapt”, a declarat directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase.

Citește și: O bacterie care se răspândește cu repeziciune în rândul populației provoacă îngrijorare. A devenit rezistentă la antibiotice