Noile reguli privind eliberarea antibioticelor în farmacii: Doza pentru situații de urgență, fără prescripție, scade la 48 de ore

Ministerul Sănătății a precizat, luni seara, într-un comunicat remis presei, că noul ordin privind eliberarea antibioticelor în farmacii nu impune niciun model special de formular și scade doza pentru situații de urgență, care se poate elibera fără prescripție, de la 72 la 48 de ore.

22 ian. 2024, 20:37
Noile reguli privind eliberarea antibioticelor în farmacii: Doza pentru situații de urgență, fără prescripție, scade la 48 de ore

Ministerul Sănătăţii face, luni seară, o serie de precizări privind eliberarea antibioticelor, subliniind că nu se impune niciun fel de model special de formular pentru acestea şi că în continuare antibioticele se vor elibera în baza unei reţete care se reţine în farmacie.

Cel mai puternic antibiotic natural. Reţeta preparată acasă care trateaza toate infecţiile

”Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la Ordinul ministrului Sănătăţii care reglementează modul de prescriere, eliberare şi monitorizare a antibioticelor pentru diminuarea consumului excesiv a acestora, facem următoarele precizări: Ordinul ministrului Sănătăţii reglementează informaţiile minime care trebuie să fie cuprinse în prescripţie şi NU IMPUNE niciun model special de formular. Antibioticele se vor elibera în baza unei reţete care se reţine în farmacie”, a transmis luni Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, reprezentanţii ministerului transmit că doar în situaţii de urgenţă se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripţie, în baza unei declaraţii pe propria răspundere.

Alertă mondială! Boala care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19. OMS: ”O viitoare pandemie este doar o chestiune de timp”

”Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluţie) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgenţă”, se arată în comunicat.

MS mai precizează şi că pentru limitarea eliberării antibioticelor fără reţetă, Ministerul Sănătăţii a redus termenul pentru situaţiile de urgenţă de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgenţă trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult şi obţinerea unei prescripţii adaptate afecţiunii sale.