Lidl România s-a angajat în ultimii ani să promoveze produse sustenabile și să excludă din ofertă ouăle provenite de la găini crescute în baterii. Acestea, identificate prin cifra 3 pe ambalaj, provin din cele mai restrictive și controversate sisteme de creștere a păsărilor. Ca urmare a deciziei luate de retailerul german, în prezent, pe rafturile Lidl se regăsesc doar ouă provenite din sisteme alternative: crescute la sol (cod 2), în aer liber (cod 1) sau în mod ecologic (cod 0).
Toate ouăle comercializate în magazinele Lidl din România provin de la furnizori locali. De exemplu, ouăle ecologice (bio-organic) sunt de la ferme românești care respectă standardele stricte impuse de agricultura ecologică. Pe eticheta acestor produse se regăsește codul RO-ECO-009. Asta înseamnă că sunt certificate de BIOS S.R.L. Italia – Sucursala România. Totodată, aceste ouă fac parte din categoria A, codificată cu cifra 0, indicând cel mai înalt nivel de calitate.
Pentru a înțelege ce cumpără, clienții trebuie să știe cum se interpretează codurile înscrise pe fiecare ou sau ambalaj. Prima cifră indică sistemul de creștere al găinilor: 0 – ecologic, 1 – crescute în aer liber, 2 – crescute la sol, 3 – crescute în baterii (eliminate de Lidl). Litera care urmează acestui cod indică dimensiunea oului: M (mediu), L (mare), iar literele și cifrele următoare oferă informații despre originea geografică a produsului.
Astfel, dacă pe un ou este înscris codul 0-RO-AG-018, înseamnă că oul este ecologic (0), provine din România (RO), adică din județul Argeș (AG), de la o fermă cu numărul de identificare 018. Un alt exemplu: ouăle marcate cu M și cifra 2 indică faptul că provin de la găini crescute în hale, fără îngrădiri, iar cele cu cifra 1 și litera M sunt ouă de la păsări crescute în aer liber, cu acces permanent la exterior.
Diferențele de calitate sunt influențate nu doar de spațiul de creștere, ci și de hrana administrată păsărilor. Ouăle bio provin de la găini hrănite exclusiv cu furaje naturale, fără proteine de origine animală, coloranți sau aditivi chimici. Astfel, nu doar gustul, ci și valoarea nutritivă este superioară în cazul ouălor provenite din sisteme sustenabile.
Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor recomandă păstrarea ouălor la frigider imediat după cumpărare, întrucât sunt produse perisabile. De asemenea, este indicat ca ele să fie consumate într-un timp scurt, pentru a evita riscul contaminării sau alterării.