Adevărul despre sarea roz de Himalaya. De unde provine şi ce efecte are, de fapt, asupra organismului

Ai fost vreodată curios de unde provine sarea de Himalaya pe care o folosim zilnic pentru a da gust mâncării noastre şi despre care ştim că ar avea o mulţime de beneficii pentru sănătate? Ei, bine, lucrurile stau cu totul altfel!
Filip Stan
20 apr. 2024, 13:37
Adevărul despre sarea roz de Himalaya. De unde provine şi ce efecte are, de fapt, asupra organismului
Adevărul despre sarea roz de Himalaya. De unde provine şi ce efecte are, de fapt, asupra organismului

Adevărul despre sarea roz de Himalaya. În ultimii ani, sarea roz nu a apărut doar în forme destinate consumului, ci și în lămpile luminate, promițând să curețe aerul poluat din locuințe și să absoarbă moleculele de apă din aer, eliberând în atmosferă ioni negativi, care ar avea potențialul de a curăța aerul de polen sau praf. Însă studii recente au demontat mitul sării roz de Himalaya. În primul rând, nu există nicio dovadă științifică pentru presupusele beneficii ale ei. Iată care sunt principalele metode prin care se formează sarea:

Producția în mină

Extracția minieră presupune săparea adâncă în rocă pentru a extrage sare gemă, compusă în principal din clorură de sodiu (NaCl). Sarea gemă se formează din evaporarea mărilor antice, formând depozite saline groase, acoperite ulterior de alte sedimente de-a lungul erelor geologice. Sarea obținută prin această metodă este destinată în principal utilizării industriale.

Citeşte şi: Câtă sare se pune la un litru de apă la saramura pentru brânză. Aşa se păstrează mai mult timp fără să-şi piardă calitatea

Sarea de mare

Bazinele de sare sunt utilizate pentru evaporarea apei de mare, care se depune sub formă de sare pe măsură ce apa se evaporă. Această metodă produce sare de mare cu o puritate ridicată, de obicei în jur de 99,5% NaCl. Este răspândită în zonele cu climat adecvat, precum țările mediteraneene și Australia.

Extracția din saramură

Această metodă implică injectarea fluidelor pe bază de apă în subsol pentru a dizolva sarea, care este apoi pompată la suprafață și lăsată să se evapore în rezervoare speciale. Aici, saramura este tratată și uscată pentru a obține sare de masă, fiind principala sursă de sare de pe mesele noastre.

Citeşte şi: Cum să desărezi brânza fără să i se piardă gustul. Cele mai rapide şi eficiente metode

Sarea roz de Himalaya

Despre sarea roz de Himalaya se spun multe, inclusiv că ar avea beneficii sănătoase excepționale. Cu toate acestea, este important să știm că aceasta este, de fapt, extrasă din Pakistan, nu din Himalaya, și este o simplă sare gemă cu un conținut mic de oxizi de fier. Acești oxizi îi conferă culoarea roz caracteristică, dar nu există dovezi științifice care să susțină afirmațiile despre beneficiile sale miraculoase. Sarea roz are cam aceleași proprietăți ca sarea obișnuită și nu oferă niciun avantaj dovedit pentru sănătate.

Citeşte şi: Ce se întâmplă dacă îți dai cu sare pe păr. Trucul care îți va schimba complet podoaba capilară

În concluzie, sarea roz de Himalaya nu este diferită de sarea obișnuită în ceea ce privește gustul și beneficiile pentru sănătate. Este important să fim conștienți de originea și caracteristicile reale ale surselor noastre de sare pentru a face alegeri informate în ceea ce privește alimentația noastră.

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Mercur retrograd în Leu. De pe 17 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii au parte de cel mai mare ghinion, vine cea mai grea perioadă
Capital.ro
Decizie pentru numerar. Ce se va întâmpla cu cash-ul în România: Folosiți doar card!
Playtech.ro
Şoseaua din România care încurcă şi cei mai experimentaţi şoferi. 'M-am rătăcit de patru ori'. Ce se întâmplă, de fapt, pe drumul care...
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Tinerii din România, chemați de MapN la arme. „Trebuie să fim pregătiți”
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul crimei din Mureș! Tânăra care a făcut contul de TikTok cu numele lui Emil Gânj îl cunoaște pe asasin. Ce mărturisiri le-a făcut anchetatorilor
Cancan.ro
Oficialul cu reputație de gigolo, prins în flagrant! Amanta unui ministru zboară cu avionul militar la… manichiură!
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Capital.ro
Restricții la apă. Proprietarii de terenuri NU o mai pot folosi: O atitudine excesivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Vouchere de 1.275 de lei pe lună pentru oricine. Ministerul Muncii anunță unde și cum se fac înscrierile VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul român își lasă activele să putrezească: pierderi certe de 140 milioane lei și risc de 9 miliarde. Cine e de vină?