Adina Vălean, despre schimbările aduse infrastructurii ca urmare a războiului din Ucraina: „Trebuie să ne pregătim pentru viitor”

Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, a vorbit despre schimbările infrastructurii și investițiile făcute atât în România, cât și în afara granițelor, de când a izbucnit războiul din Ucraina.
Alina Costache
09 mai 2024, 21:13
Adina Vălean, despre schimbările aduse infrastructurii ca urmare a războiului din Ucraina: „Trebuie să ne pregătim pentru viitor”
Adina Vălean, despre schimbările aduse infrastructurii ca urmare a războiului din Ucraina: „Trebuie să ne pregătim pentru viitor”

Adina Vălean a declarat că s-au făcut investiții importante, atât în colaborare cu alte state europene, cât și cu NATO, pentru a ajuta Ucraina și Republica Moldova în timpul conflictului cu Rusia.

Citește și: Război în Ucraina. Contraofensiva lui Zelenski, atac cu drone la Krasnodar şi Belgorod, lupte aeriene grele la Odesa

Adina Vălean, despre schimbările aduse infrastructurii ca urmare a războiului din Ucraina

Comisar european pentru transporturi în comisia von der Leyen din 2019, Adina Vălean a vorbit despre schimbările care au avut loc atât intern, în ceea ce privește infrastructura din România, cât și extern, făcând referire la modificările importante la drumurile ce leagă Ucraina și Moldova de partea vestică a Europei.

„În mandatul de comisar am schimbat multe în ceea ce privește transporturile. Un transport care să fie sustenabil, inteligent, rezilient, astea au însemat zeci de pachete legislative la transporturi. Ucraina a adus o presiune considerabilă pe statele memebre din prima linie. Nu există o conexiune bună între Ucraina, Moldova, a trebuit să constuim noi rute. Acum s-au trezit că totul trebuie mutat către vest. Am început să lucrăm la coridoarele solidarității, adică rutele pentru import pentru Ucraina și Moldova, pentru că tot ce trebuie făcut pentru Ucraina trebuie făcut și pentru Moldova. Asta înseamnă noi granițe, noi frontiere, noi poduri, noi căi ferate. Am semnat refacerea navigabilității pe Sulina. Am avut aveastă intuiție la început pentru Dunăre, fiind sigură că se vor duce spre sud.

Portul Constanța va continua să crească în importantă. Legatura Asiei cu Europa trecea prin Rusia, prin nord. Acum rutele ocolesc Rusia, e un focus pe partea de mijloc, prin Caucaz. Sunt proiecte, se fac investiții, Uniunea Europeană contribuie la asta, este asumat de toată lumea. Trebuie să ne pregătim pentru viitor, oportunitățile sunt fabuloase. Am investit 143 de milioane bani europeni pentru rețeaua de calea ferată adiacentă, încă 13 milioane pentru electrificare.

Aspectul militar e acoperit tot de cei de la Transporturui. Nu există o infrastructură specială, trebuie folosită cea civilă. La noi, la Transporturi, împreună cu cei de la NATO, am stabilit niște standarde pentru ca infrastructura să suporte aparatura militară. Am primit 1,7 miliarde pentru proiecte. Noi am cerut înainte de Ucraina. Acum brusc toata lumea a devenit interesată. E o competiție de proiecte. Noi am primit 80 de milioane de euro, adică 4,7% din întregul buget. 12 miliarde de euro a atras România pentru proiecte de la UE. Țara noastră, pentru fiecare ban pe care îl contribuie la bugetul european, primește de trei ori mai mult”, a declarat Adina Vălean, Comisar European pentru Transporturi, la Digi24.

Citește și: Război în Ucraina: Rusia va exersa un scenariu cu arme nucleare tactice, ordonat de Vladimir Putin

Spynews
Acces Direct. Momente cumplite pentru familia Raisei, fetița de doi ani din Dolj. Va fi înmormântată mâine, de Ziua Copilului. Cine a lipsit de la priveghi
Bzi.ro
Cabral și-a găsit nevasta cu doi bărbați! „Deci, nu te mai suport!”
Fanatik.ro
Stațiunea din România care a renăscut din ruine. Are astăzi plaja cu cel mai fin nisip de pe litoral, iar turiștii din toate colțurile țării se vor bate pe rezervări
Capital.ro
Decizia finală pentru toți cei cu TELEFOANE mobile. Ordinul UE devine obligație în România
Playtech.ro
Simona Halep s-a făcut de RÂS! Și-ar da toată AVEREA ca să dispară aceste poze rușinoase
DailyBusiness
Amenzi uriașe pentru firmele care nu respectă legea! Se produc schimbări majore!
Adevarul
Românul care a înfruntat moartea, fugind din țară în anii '80: „M-am întors din SUA după 20 de ani, fără să stau pe gânduri” VIDEO
Spynews
Știrile Antena Stars. Frații Tate rămân sub control judiciar. Milionarii britanici nu au voie să părăsească țara
Spynews
Știrile Antena Stars. Ramona Olaru s-a săturat de iubiții cu bani, dar nu și bogați sufletește! Cum își testează pretendenții încă de la primele întâlniri: „Contează pentru mine...”
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
wowbiz.ro
Imagini sfâșietoare de la priveghiul Biancăi! Momentul în care soțul ei izbucnește în plâns
Cancan.ro
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu toții
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au ieșit în picioarele goale”. Soția bărbatului a ajuns la spital după incendiu
Capital.ro
Regulă în România pentru toți șoferii care fac ITP. Legea pe care scrie suspendare plăcuțe și talon
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
stirilekanald.ro
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
Răsturnare de situație privind creșterea plafonului de impozitare a pensiilor. Ce se întâmplă de la 1 septembrie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'