AUTOSTOPUL, interzis prin lege. Vezi ce amenzi rişti dacă iei călători la ocazie

Publicat: Marţi, 17 Decembrie 2013 10:05 // Actualizat: Marţi, 17 Decembrie 2013 10:14 // Sursa: romaniatv.net

Transportul rutier de persoane prin utilizarea autoturismului personal sau, altfel spus, "autostopul", va fi interzis prin lege, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului.

"Autostopul" sau "Ia-mă nene", o metodă de transport des practicată în România, va fi interzisă prin lege, fiind considerată, potrivit unui proiect de OUG, o "practică ilicită care determină efecte negative majore asupra activităţii economice a întreprinderilor autorizate, cât şi asupra siguranţei circulaţiei rutiere".

Potrivit Proiectului de Ordonanţă de urgenţă pentru completarea Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Transportului, transportul rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor "afectează profund activitatea întreprinderilor autorizate și mediul concurenţial, având un impact negativ inclusiv asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate desfășurate de către persoane fizice și juridice".

Prin urmare, persoanele fizice sau cele juridice nu vor mai putea realiza transport public de persoane cu un autoturism dacă nu respectă prevederilor Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.

În prezent, în legislaţia românească nu prevede dispoziţii pentru sancționarea respectivelor fapte care să descurajeze aceste practici ilicite în activitătile de transport rutier de persoane.

Iniţiatorii proiectului consideră că situaţia actuală reclamă o intervenţie imediată pentru:

- întărirea şi perfecţionarea instrumentelor legale de combatere a activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate, inclusiv prin stabilirea unei sancțiuni contravenţionale având un puternic caracter disuasiv, de natură a face intervenţia organelor abilitate mai eficientă;

- eliminarea acelor practici în transportul rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, care afectează siguranţa circulaţiei rutiere;

- garantarea unui mediu concurenţial corect pe piaţa transportului rutier de persoane.

VEZI AICI PROIECTUL

Ce amenzi rişti dacă iei călători la ocazie

Potrivit proiectului de OUG pentru modificarea articolului 55 din Legea 38/ 2013, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei "efectuarea de transport public de persoane cu autoturism de către persoanele fizice sau juridice fără respectarea prevederilor art. 7 (din Legea 38/2013). Articolul 7 din aceeaşi lege spune că "Transportul în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere se poate executa numai de transportatori autorizaţi".

loading...
25 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
autostop autostop interzis prin lege ia-mă nene ordonanţă de urgenţă
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
19 iun 15:26
Răspunde | Votează email 0 email
Ionica
Las-o naibii, peste tot trebuie statul sa-si bage nasul. Maine o sa ai nevoie de premis sa scarpini in fund, ca trebuie sustinute firmele care vin sa te scarpine in fund contracost. E capitalism. Daca eu vreau sa ma duc intr-un loc, si altul e dispus sa ma ia pentru ceva bani de buzunar, atunci perfect, vreau sa fiu lasat in pace sa-mi vad de drum.
08 iun 22:33
Răspunde | Votează email 0 email
Marius
ce sa zic,pierd firmele de transport, dar daca in acel oras au unul dimineata si unul seara ce poate sa faca omul.stiu numaio sa dea amenzi sa stringa bani la buget.legi timpite numaiimpotriva oamenilor
21 ian 01:26
...României. Însă, nu doar ţara are de suferit. DECEMBRIE: Autostopul va deveni o practică interzisă. Cică “determină efecte negative majore (care?) asupra activităţii economice a întreprinderilor autorizate (adica a fimelor cu microbuze,...
01 aug 15:14
Răspunde | Votează email 3 email
Toma Cornel Jenica
Sa spuna clar in lege la care persoane fizice se refera? Sunt persoane care iau ocazional, iar altele se ocupa zilnic de acest lucru. Problema va fi ca eu daca iau ocazional pe cineva la ocazie se poate sa fiu sactionat ca acea persoana care practica acest lucru zilnic. Nici asa nu este de condamnat, pentru ca acea persoana daca nu are de lucru, cauta sa faca ceva pentru a castiga bani. Si apoi azi poti avea pe cineva de luat la ocazie, vreo trei zile nu. Mai bine ar face controale la firmele de transport, care nu prea dau bilete, sau au topuri de bilete trase la xerox pe care le foloseste probabil fortati de patroni. Topurile de bilete originale le foloseste cand stiu ei ca au control.
25 iul 19:04
Răspunde | Votează email 2 email
Nicolae.
...se cloceste o noua lege,o initiativa tampita si iata de ce;
-este o propunere a celor ce detin firme de transport unde evaziunea este f. mare ,nu se dau bilete la toti calatorii si se imbarca peste numarul admis.
- la CFR s-a incercat asa ceva dar chiar in timpul anchetelor cu nasii de la Brasuv se practica ciubucul cu nasu.Am lucrat in cfr si mi-a cerut chiar ultimul leu pe care-l aveam ptr. ca ma urcasem intr-o halte,ppunct de oprire fara caserie.Un alt aspect am constatat ca chia in statii intermediare ,impiegatii,nu dau bilete motivand ca "nu e sarcina lor!!ca ei fac circulatie,dar cand intra trenul in gara ii sopteste conductorului ca nu adat bilete ,acesta baga banii in buzunar si da mai sus pe scara ierarhica,fapt bine cunoscut,de aceia cfr-ul e falimentar.
Revin la autostopisti;poate fi ceva adevarat pe rute cu circulatie mare cu multi autostopisti..dar...dar CE SE INTAMPLA ACOLO UNDE NU CIRCULA IN 24 DE ORE NICI UN MIJLOC AUTO AUTORIZAT??? Sunt sate,catune izolate unde un calator ,batran,bolnav,oricare vrea sa vina la medic la vre-o 5-20 km. ce faci nu-l iei in masina,o mama cu copilul in ploaie ,vant,viscol,camp cu caini vagabonzi,fiare salbatice le lasi prada acestora???
Ce tampenii pot debita "alesii cu imunitate pentru evaziunea facuta de ei"Ganditi cu dosul,voi nu traiti pe acest pamant printr alegatorii vostrii daca acestia mai au vre-o putere prin votul lor,BANII VOSTRI CONTEAZA SI FURTUL VOTURILOR LA ALEGERI.
Speram ca acest proiect care nici macar de lege nu se poate numi sa nu poata trece de nici o camera si nici de presedinte.
Face-ti legi corecte ce pot fi folositoare societatii si care aduc beneficii dar nu prin jecmanirea celor mai oropsiti,saraci.Ajutatii pe acestia sunt bunicii,parintii,rudele voastre pe care nu le mai cunoaste-ti prin inganfarea si prostia unora dintre voi.
Cei ce au initiative legislative proaste trebuie sa fie sanctionati astfel ca sa nu mai poata candida si chiar sa-si piarda si avantajele
22 ian 15:57
...de taxi sau transportul în regim de închiriere se poate executa numai de transportatori autorizaţi”. Citeste mai mult pe RTV.NET
...
18 dec 19:56
Răspunde | Votează email 0 email
marius z
mai bine ar vedea soferi de microbuze care nu dai bilet si baga banii in buzunar - deci fac evaziune la greu! dar nu se intampla asta; nu ii intereseaza deoarece in perioada alegerilor le pun microbuze la dispozitie sa plimbe alegatorii prin tara
microbuzele care opresc dupa calatori nu blocheaza traficul?? decat cei care iau la ocazie?? WTF
pa p-s pe parlamentarii care vor superimunitate!!!!!!!!!!!!!!!!!!
18 dec 19:55
Răspunde | Votează email 1 email
marius zet
mai bine ar vedea soferi de microbuze care nu dai bilet si baga banii in buzunar - deci fac evaziune la greu! dar nu se intampla asta; nu ii intereseaza deoarece in perioada alegerilor le pun microbuze la dispozitie sa plimbe alegatorii prin tara
microbuzele care opresc dupa calatori nu blocheaza traficul?? decat cei care iau la ocazie?? WTF
pa p-s pe parlamentarii care vor superimunitate!!!!!!!!!!!!!!!!!!
18 dec 16:00
Răspunde | Votează email 0 email
sor
pai...in lege se vorbeste de transport PUBLIC. Pe cine iau eu in masina personala nu e o problema publica.
18 dec 13:30
...width="507" height="338" /> RomaniaTV:  AUTOSTOPUL, interzis prin lege. Vezi ce amenzi rişti dacă iei călători la ocazie Transportul...
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.7798
RON
20 Jan
noapte -4 °
zi 1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H