Adio mașini poluante în România. Mașinile cu o vechime de peste 15 ani și cu defecțiuni majore, interzise pe străzi

Uniunea Europeană vrea să reducă emisiile de carbon și vrea să elimine treptat din circulație mașini vechi cu motoare cu ardere internă considerate printre cele mai poluante.

02 mart. 2024, 09:03
Adio mașini poluante în România. Mașinile cu o vechime de peste 15 ani și cu defecțiuni majore, interzise pe străzi

Mașinile cu o vechime de peste 15 ani și cu defecțiuni majore la componente precum motorul, transmisia, frânele sau direcția vor fi etichetate drept reziduale și nu vor mai putea fi supuse unor reparații semnificative. Acest lucru va duce la retragerea lor din uz prin casare, conform noilor reglementări UE, scrie monden.ro.

Măsura face parte din pachetul „Fit for 55” al UE, care vizează reducerea emisiilor cu cel puțin 55% până în 2030 și realizarea neutralității climatice a UE până în 2050. Astfel, UE își propune să ofere un cadru coerent și echilibrat pentru atingerea obiectivelor climatice stabilite, asigurând în același timp o tranziție justă și echitabilă din punct de vedere social.

Citește și: Mai puțini bani pentru programul Rabla Clasic în 2024. Ministrul Mediului: Finanţăm mai puţine maşini cu combustie internă şi mai multe maşini electrice

 

Adio mașini poluante în România

Proprietarii de mașini mai vechi de 15 ani vor fi direct afectați de noile reglementări care impun interzicerea reparațiilor semnificative pentru autovehiculele etichetate drept reziduale. Acesta vor ajunge direct la casat.

Măsura are ca obiectiv principal reducerea emisiilor de carbon și îmbunătățirea calității aerului, ceea ce poate contribui la un mediu mai curat și mai sănătos pentru toți cetățenii.

Citește și: Rabla Plus 2024. Voucherul pentru maşini electrice, redus la jumătate

Este important ca proprietarii de mașini mai vechi să fie conștienți de schimbările iminente și să ia în calcul alternative precum achiziționarea unor mașini mai ecologice sau folosirea transportului public pentru a reduce impactul negativ asupra mediului. De asemenea, autoritățile trebuie să ofere sprijin și informații clare cu privire la modul în care pot fi respectate noile reglementări pentru a facilita tranziția către un parc auto mai curat și mai sustenabil.