Adio vacanțe ieftine în Grecia! Taxa pe care vor trebui românii să o plătească de acum înainte înainte de a merge la mare

Vești proaste pentru românii care își petrec vacanțele în Grecia. Începând cu 2024 va fi introdusă o nouă taxă, care trebuie plătită înainte de concediu.

30 nov. 2023, 08:44
Adio vacanțe ieftine în Grecia! Taxa pe care vor trebui românii să o plătească de acum înainte înainte de a merge la mare
Adio vacanțe ieftine în Grecia! Taxa pe care vor trebui românii să o plătească de acum înainte înainte de a merge la mare

Vești proaste pentru românii care își petreceau vacanțele pe litoralul din Grecia! Prin introducerea acestei taxe noi, statul elen își propune să acopere cheltuielile provocate de incendiile și inundațiile care au afectat considerabil țara.

Citește și: Românii vor merge în vacanță în Grecia pe autostradă. Când va fi finalizat proiectul

Începând din ianuarie 2024, turiștii care călătoresc în Grecia vor fi obligați să plătească o nouă taxă impusă de guvernul de la Atena, numită „taxa climatică”. Doar în primele nouă luni ale anului 2023, aproximativ 28 de milioane de turiști au vizitat Grecia.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a anunțat la cea de-a 87-a ediție a Târgului Internațional de la Salonic că intenționează să crească finanțarea pentru măsurile de combatere a schimbărilor climatice de la 300 de milioane de euro la 600 de milioane de euro. Aceasta înseamnă că turiștii vor fi nevoiți să plătească mai mult în viitor. Valoarea taxei depinde de tipul de cazare, arată stiridiaspora.ro.

Taxa pe climă este sezonieră și trebuie achitată în perioada martie-octombrie, în funcție de categoria de cazare. Astfel, pentru camere închiriate sau apartamente, tariful este de 1,50 euro/zi/persoană, în timp ce la un hotel de cinci stele taxa poate ajunge până la 10 euro/zi. Practic, în perspectivă, turiștii ar urma să plătească încă 70 de euro pentru o ședere de șapte zile la un hotel de cinci stele.

Hotelierii și-au exprimat dezacordul față de această taxă nouă, considerând-o un dezavantaj în comparație cu închirierile pe termen scurt ale camerelor sau apartamentelor de vacanță.

De asemenea, operatorii hotelieri cu o cifră de afaceri anuală de peste două milioane de euro sunt obligați să încheie asigurări împotriva dezastrelor naturale. „Aceste costuri suplimentare ar putea influența prețurile hotelurilor în anul următor, conform sursei menționate.

Citește și: Românii din Grecia cer ajutor pe Facebook, dar conaţionalii consideră că este vorba de o înşelătorie: „Cât tupeu să ai!?”