Administraţia Obama va respinge proiectul de construire a oleoductului gigant Keystone XL

Administraţia preşedintelui Obama va anunţa în cursul zilei de miercuri respingerea proiectului de construire a controversatului oleoduct gigant Keystone XL între Statele Unite şi Canada, informează cotidianul american Washington Post, care citează surse apropiate dosarului.

RomaniaTV.net
18 ian. 2012, 20:42
Administraţia Obama va respinge proiectul de construire a oleoductului gigant Keystone XL

Cu toate acestea, administraţia americană va permite grupului TransCanada să propună un nou proiect dacă acesta va modifica traseul conductei, se specifică pe site-ul cotidianului.

 

Sub presiunea ecologiştilor, administraţia americană a amânat proiectul de construire a oleoductului pentru 2013, până la realizarea unui studiu suplimentar asupra mediului, opunându-se planului adversarilor republicani ai preşedintelui Barack Obama, care doresc ca proiectul să fie aprobat.

 

Oleoductul ar parcurge 2.700 km între provincia canadiană Alberta şi Golful Mexic, cu un cost de şapte miliarde de dolari. Proiectul ar crea 20.000 de locuri de muncă în SUA şi ar injecta 20 de miliarde de dolari în economia americană, potrivit TransCanada.

 

Asociaţiile ecologiste se opun însă construirii unei asemenea infrastructuri, având în vedere riscurile pe care acestea consideră că le-ar reprezenta oleoductul pentru ecosistem şi originea petrolului pe care l-ar transporta: nisipurile bituminoase din provincia Alberta, o sursă de petrol ce necesită o extracţie care consumă multă energie şi produce un volum mare de gaze cu efect de seră.