Administrația rusă din Herson solicită Moscovei să organizeze evacuarea civililor din regiune: ”Luaţi-vă copiii cu voi şi plecaţi!”

Administrația rusă din Herson cere Kremlinului să organizeze evacuarea civililor din regiune. Teritoriul este vizat de o contraofensivă a armatei Ucrainene.

13 oct. 2022, 16:36
Administrația rusă din Herson solicită Moscovei să organizeze evacuarea civililor din regiune: ”Luaţi-vă copiii cu voi şi plecaţi!”

Ocupanții ruși din regiunea Herson au cerut joi, autorităților de la Kremlin să organizeze evacuarea civililor din teritoriul anexat de către Rusia la sfârşitul lui septembrie. Acesta este vizat de o contra-ofensivă a armatei ucrainene.

Citește și Putin a semnat anexarea și a stabilit noile granițe ale ţării. Rușii susţin că au oprit înaintarea spre Herson a ucrainenilor

”Am sugerat ca toţi locuitorii regiunii Herson care doresc să se apere de atacuri (ucrainene) cu rachetă să se ducă în alte regiuni” ruseşti.
”Luaţi-vă copiii cu voi şi plecaţi!”, a anunțat  într-o postare pe Telegram şeful administraţiei de ocupaţie la nivel regional Vladimir Saldo.

De mai multe săptămâni, armata ucraineană duce o contraofensivă în regiunea Herson, controlată de trupele lui Putin încă din primele săptămâni ale acestui război sângeros.

Forțele ucrainene au realizat la începutul acestei luni recuceriri importante în această regiune asta după ce s-au lovit de o puternică rezistenţă rusă. Printre teritoriile cucerite se numără unele așezări situate lângă râul Nipru, la sud de Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres.

Totodată, în regiunea situată în sudul Ucrainei, Kievul a vizat mai multe poduri, pentru a perturba aprovizionarea logistică a forţelor ruse.

Regiunea Herson este una dintre cele patru regiuni ale Ucrainei a căror anexare a fost revendicată de Moscova. Această decizie denunţată de Kiev şi de aliaţii săi occidentali.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat patru legi care ratifică anexarea de către Federația Rusă a regiunilor ucrainene ocupate Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Forțele ruse nu controlează în prezent pe deplin niciuna dintre cele patru zone.

Conform acestor documente, Republicile Doneţk şi Lugansk din Rusia își vor păstra statutul de republici și denumirile lor anterioare, iar limba de stat va fi rusa. Regiunile Zaporojie și Herson vor deveni, de asemenea, parte a Federației Ruse ca subiecţi separaţi – vor rămâne regiuni.

Citește și Documentele privind anexarea celor patru teritorii ucrainene de către Rusia au fost publicate. Care sunt principalele prevederi