Documentele privind anexarea celor patru teritorii ucrainene de către Rusia au fost publicate. Care sunt principalele prevederi

Au fost publicate acordurile Rusiei cu Republicile Populare Donețk și Lugansk, precum și cu regiunile Herson și Zaporojie privind „admiterea lor în Rusia și formarea de noi subiecți ai Federației”.

03 oct. 2022, 12:51
Documentele privind anexarea celor patru teritorii ucrainene de către Rusia au fost publicate. Care sunt principalele prevederi

Documentele privind anexarea au fost semnate de președintele rus Vladimir Putin și de liderii regionali, la Kremlin, pe 30 septembrie. Pe 2 octombrie, Curtea Constituțională le-a avizat în conformitate cu Legea fundamentală a țării.

Acordurile precizează că „granițele regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson și Zaporojie, care sunt situate în apropierea teritoriului altor țări, reprezintă granița de stat a Rusiei”.

Până la 1 ianuarie 2026, „toate cele patru noi entități au o perioadă de tranziție pentru a rezolva problema obligației militare și a serviciului militar”.

De asemenea, înainte de această dată ar trebui rezolvate problemele integrării noilor regiuni în sistemul economic, financiar, de credit și juridic al Rusiei, precum și în sistemul organelor guvernamentale.

Citeşte şi Fostul şef al CIA avertizează Rusia: SUA îi va distruge trupele şi îi va scufunda flota militară, dacă Putin va folosi arme nucleare

Legislația rusă și alte acte juridice normative intră în vigoare în noile regiuni din ziua admiterii lor în Rusia. În același timp, actele juridice normative ale regiunilor Herson și Zaporojie nu se aplică dacă contravin Constituției Rusiei. Documentele oficiale ale Republicilor Doneţk și Lugansk sunt valabile până la sfârșitul perioadei de tranziție sau până la adoptarea actelor juridice ruse relevante”, se arată în documente, relatează RIA.

Se mai precizează că guvernele din Republicile Doneţk și Lugansk vor continua să lucreze până la formarea de noi birouri ale șefilor temporari de republici, în timp ce „guvernele regiunilor Herson și Zaporojie ar trebui să formeze guvernatori temporari în conformitate cu legea rusă”.

Citeşte şi Războiul, în direct. Un ofiţer rus şi câţiva soldaţi care au furat o maşină au fost aruncaţi în aer dintr-o singură lovitură VIDEO

Potrivit RIA, acordurile publicate se aplică temporar din ziua semnării și intră în vigoare în ziua ratificării.

Este de așteptat ca Duma de Stat să țină luni o ședință pentru ratificarea acordului, iar examinarea obligatorie a acordului de către Consiliul Federației este programată pentru marți.