ADMITERE FACULTATE 2021. Unde se intră cu examen, unde se depune doar dosar

Examenul de admitere pentru facultate ar trebui să fie obligatoriu indiferent de specializare susţine Alex Manda, expert în educaţie.

12 iul. 2021, 10:13
ADMITERE FACULTATE 2021. Unde se intră cu examen, unde se depune doar dosar

ADMITERE FACULTATE 2021.

Anul acesta, elevii care au susţinul examenul de Bacalaureat vor intra mai uşor la facultate. Absolvenţii de liceu vor intra la facultate fără admitere. Majoritatea facultăţilor din Bucureşti nu vor impune examen scris.

La Universităţile din Bucureşti, de exemplu, doar facultăţile de Drept, Teologie, Politehnică şi Medicină mai dau examen scris.

Viitori studenţi se vor înscrie online, iar admiterea se va baza de medie şi pe notele de la Bacalaureat, în funcţie de specificul facultăţii.

Admitere facultate 2021. Universitatea din Bucureşti a scos la concurs peste 4.500 de locuri la buget

Universităţile din România pun la dispoziţia viitorilor studenţi locuri la buget şi la taxă, concurând pentru a atrage cât mai mulţi tineri ieşiţi de pe băncile liceului şi nu numai. Modalităţile de admitere diferă, având la bază atât media de la examenul de Bacalaureat, cât şi alte forme de examen scris şi oral. Scrisorile de motivaţie sau interviurile sunt, de asemenea, folosite de facultăţi pentru a tria candidaţii.

ADMITERE FACULTATE 2021.  Marian Staş este expert în educaţie şi spune că renunţarea la admitere o să-i facă pe studenţi să nu-şi mai dea suficient interesul.

„E clar că ceea ce se întâmplă în învăţământul preuniversitar, respectiv o şcoală încă blocată într-un model depăşit, nu are cum să dea rezultate care să satisfacă învăţământul superior şi atunci are loc un cerc vicios de decădere a standardelor de calitate”, a spus Marian Staş, expert în educaţie.

Admitere Medicină 2021. Calendarul admiterii la facultăţile de medicină din București, Cluj, Iași, Mureș și Brașov

Examenul de admitere pentru facultate ar trebui să fie obligatoriu indiferent de specializare. Asta spune Alex Manda, expert în educaţie. „Examenul de Bacalaureat nu este un filtru potrivit. Foştii elevi îşi aleg specializări fără a-şi dori efectiv să termine acea specializare şi de aceea, putând să intre doar pe baza mediei de la Bacalaureat aleg să meagă la respectivele specializări”, a afirmat Alex Manda, expert în educaţie.

Universitatea din Bucureşti (UB)

Universitatea din Bucureşti a publicat recent detalii legate de procedura de admitere din iulie 2021.

Aproape 8.000 de locuri bugetate –  mai exact, 7.865 – îi aşteaptă pe absolvenţii de liceu şi licenţă la admiterea de anul acesta la Universitatea din Bucureşti. Dintre acestea, peste 200 de locuri sunt alocate domeniilor prioritare de dezvoltare a României, 19 sunt destinate absolvenţilor de liceu proveniţi din sistemul de protecţie socială şi 50 sunt dedicate candidaţilor care îşi doresc să urmeze studiile în cadrul programelor de master didactic puse la dispoziţie de UniBuc.

Pentru programele de licenţă şi master, concursul de admitere la facultăţile Universităţii din Bucureşti se desfăşoară în perioada 1-30 iulie 2021, iar data limită de afişare a rezultatelor este 30 iulie 2021. În schimb, pentru programele de doctorat, perioada de înscriere este cuprinsă între 1 şi 20 septembrie 2021. Este important de precizat faptul că fiecare facultate are propriul calendar, cuprins în perioadele mai sus-menţionate. Datele pot fi consultate de toţi cei interesaţi pe website-urile facultăţilor.

Pentru studiile de licenţă, Universitatea din Bucureşti oferă celor interesaţi să studieze la una din cele 19 facultăţi un număr de 4.515 de locuri bugetate, în timp ce pentru candidaţii la studii de master, UB pune la dispoziţie 3.350 de locuri bugetate. Mai multe detalii cu privire la numărul de locuri bugetate scoase la concurs de fiecare facultate sunt disponibile în documentul de aici (pentru licenţă) şi în documentul de aici (pentru master).

Pentru sesiunea iulie 2021 a admiterii la Universitatea din Bucureşti, în ceea ce priveşte studiile universitare de licenţă se pot distinge cinci forme de admitere, stabilite de consiliile celor 19 facultăţi ale UB şi aprobate în Senatul UB:

  • Admitere pe baza mediei/ a notelor de la bacalaureat în cazul Facultăţii de Administraţie şi Afaceri, al Facultăţii de Biologie, al Facultăţii de Chimie, al Facultăţii de Fizică, al Facultăţii de Geologie şi Geofizică, al Facultăţii de Litere, al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine (pentru o parte din specializări), precum şi al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei;
  • Admitere pe baza mediei de la bacalaureat şi a unui eseu motivaţional în cazul Facultăţii de Filosofie, al Facultăţii de Geografie, al Facultăţii de Istorie, al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, al Facultăţii de Ştiinţe Politice, precum şi al Facultăţii de Teologie Baptistă;
  • Admitere pe baza unei formule mixte în cazul Facultăţii de Administraţie şi Afaceri (Business Administration), al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine (pentru o parte din specializări), al Facultăţii de Matematică şi Informatică, precum şi al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică;
  • Admitere pe baza unui interviu motivaţional în cazul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”;
  • Admitere pe bază de examen în cazul Facultăţii de Drept.

Informaţii detaliate despre modalităţile de admitere la studiile de licenţă ale celor 19 facultăţi pot fi consultate aici.

În ceea ce priveşte programele de master din oferta educaţională a Universităţii din Bucureşti, modalităţile de admitere pentru sesiunea iulie-septembrie 2021 pot fi accesate aici.

Pentru admiterea din acest an, majoritatea facultăţilor oferă viitorilor studenţi şi masteranzi un proces online de înscriere şi admitere. De asemenea, unele facultăţi ale Universităţii din Bucureşti organizează şi o sesiune online de preînscriere, oferind candidaţilor posibilitatea de a-şi manifesta interesul pentru facultăţile respective şi de a fi la curent cu ultimele noutăţi cu privire la procesul de admitere.

Pentru a veni în sprijinul candidaţilor din acest an, Universitatea din Bucureşti oferă şi posibilitatea de achitare online a taxei de înscriere, prin completarea formularului disponibil la adresa www.po.unibuc.ro, dar şi cazare gratuită în căminele UB, în limita locurilor disponibile, pentru trei nopţi. Cazarea va fi posibilă în baza prezentării, la administraţia căminului, a legitimaţiei de concurs şi a actului de identitate.

Nu în ultimul rând, candidaţii pot beneficia, alături de alte trei persoane, şi de acces gratuit în spaţiul Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” a Universităţii din Bucureşti, zilnic, în perioada 1-30 iulie 2021, în intervalul orar 8:00-20:00. Accesul se face pe baza legitimaţiei de participant la concursul de admitere.

Admitere Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE)

Academia de Studii Economice din Bucureşti scoate la concurs peste 6500 de locuri la programele universitare de licenţă, aproape jumătate dintre acestea fiind finanţate de la bugetul de stat (5861 de locuri – învăţământ cu frecvenţă şi 820 de locuri – învaţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă).

Anul acesta, admiterea se va desfăşura online, pe platforma admitere.ase.ro. Înscrierile au loc în perioada 9–16 iulie 2021, iar concursul constă în: eseul motivaţional; test de competenţă lingvistică (susţinut exclusiv de către candidaţii care optează pentru un program cu predare în limbă străină sau limbi moderne aplicate şi nu au certificat de competenţă lingvistică, recunoscut de ASE). Se calculează media generală de admitere, ca medie ponderată între media obţinută la examenul de bacalaureat (70%) şi media anilor de studii liceale (30%).

Admitere Universitatea Politehnică din Bucureşti

ADMITERE FACULTATE 2021. Şi Politehnica Bucureşti a publicat oferta educaţională pentru anul universitar 2021-2022. Politehnica scoate la concurs 4860 de locuri la buget şi 1030 de locuri cu taxă.

În cadrul Universităţii sunt 15 facultăţi, cu un total de 85 de programe de studii. Pentru 13 din cele 15 facultăţi, candidaţii vor susţine un examen scris cu două probe, P1 şi P2, care va avea loc pe 19 iulie. Celelalte două facultăţi, Ştiinţa şi ingineria materialelor şi Chimie aplicată şi ştiinţa materialelor, îi vor supune pe viitorii studenţi unui interviu în cadrul căruia vor avea de rezolvat un test grilă.

Admitere Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB)

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca pune la dispoziţia viitorilor studenţi peste 5.000 de locuri bugetate şi peste 10.000 de locuri cu taxă. 2.840 de locuri sunt pentru învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă.

Admiterea la facultate are loc în perioada 12-29 iulie 2021, principalul criteriu fiind, în majoritatea cazurilor, media obţinută la examenul de Bacalaureat. Excepţie fac, însă, Facultatea de Drept (examen de admitere), Facultatea de Matematică şi Facultatea de Fizică (teste de admitere), Teologie Ortodoxă: (interviu motivaţional), Teologie Reformată şi Muzică (interviu), Facultatea de Teatru şi Film (două etape de probe pentru actorie, prima eliminatorie, a doua atelier – monolog).

Admitere facultate 2021 – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti

Pentru viitorii medici, admiterea la facultate este un proces pentru care majoritatea studenţilor se pregătesc din vreme. Anul acesta, înscrierile la UMF Carol Davila se desfăşoară în perioada 6-16 iulie 2021, iar examenul de admitere are loc pe 25 iulie.

Iată numărul de locuri disponibile pentru fiecare specializare:

  • Medicină: 710 buget, 250 taxă;
  • Medicină dentară: 213 buget, 100 taxă;
  • Farmacie: 121 buget, 20 taxă;
  • Asistenţă medicală generală: 94 buget, 6 taxă, astfel – Moaşe: 10 buget, 5 taxă / BFKT: 43 buget, 7 taxă / Tehnică Dentară: 45 buget, 5 taxă.

Admitere Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în toate cele 15 facultăţi, preînscrierea şi înscrierea pot fi realizate online, pe platforma inscriere.uaic.ro:

Sesiunea de preînscriere a început din data de 5 aprilie şi se încheie duminică, 11 iulie 2021. Înscrierea candidaţilor are loc în perioada 12-17 iulie 2021, iar de pe 19 până pe 21 iulie 2021 se desfăşoară selecţia candidaţilor, urmată de afişarea rezultatelor.

Cei care nu au reuşit, din diverse motive, să intre la facultate în luna iulie mai au o şansă în sesiunea de toamnă, din luna septembrie, care are loc în intervalul 6-8 septembrie 2021. Atenţie, însă:  sesiunea de admitere din septembrie va fi organizată doar la facultăţile unde vor rămâne locuri libere.