ADMITERE LICEE 2020. Joi se completează fişele cu opţiuni pentru REPARTIZAREA COMPUTERIZATA 2020

ADMITERE LICEEE 2020. Completarea opţiunilor elevilor în fişele de înscriere pentru admiterea la liceu începe joi, potrivit calendarului Ministerului Educaţiei.

RomaniaTV.net
01 iul. 2020, 08:56
ADMITERE LICEE 2020. Joi se completează fişele cu opţiuni pentru REPARTIZAREA COMPUTERIZATA 2020

ADMITERE LICEE 2020. Conform MEC, în intervalul 2 – 8 iulie, se vor completa opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţi şi părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a.

Completarea opţiunilor se poate face fie în unitatea de învăţământ absolvită, fie prin formular transmis electronic.

De asemenea, absolvenţii care doresc să participe la admitere într-un alt judeţ vor completa fişele de înscriere în aceeaşi perioadă, 2 – 8 iulie, fie la unitatea de învăţământ de provenienţă, fie vor transmite electronic opţiunile la unitatea de învăţământ absolvită sau, doar în situaţii excepţionale, la centrul special de înscriere din judeţul în care doresc să participe, potrivit Procedurii MEC.

Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor. Între momentul validării fişei şi repartizarea computerizată, fişele sunt centralizate în bazele de date judeţene şi de aici în baza de date naţională de la Ministerul Educaţiei.

După verificări multiple şi corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizată. Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie.

Pentru fiecare elev se caută prima opţiune de pe lista unde mai sunt locuri libere şi elevul este repartizat la acea opţiune, potrivit ghidului de admitere.

Dacă la un moment dat se găseşte un elev la care opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la niciun liceu (pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), elevul respectiv rămâne nerepartizat.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V – VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Potrivit calendarului privind admiterea în liceu, în perioada 2 – 6 iulie are loc introducerea în baza de date computerizată (în aplicaţia informatică centralizată) a datelor din fişele de înscriere. În perioada 3 – 7 iulie se verifică de către părinţi şi candidaţi corectitudinea datelor din fişa listată de calculator, se corectează eventualele greşeli în baza de date computerizată şi se listează fişele corectate din calculator, operaţiuni ce se vor realiza utilizând aplicaţia informatică centralizată.

Fişa de admitere la liceu. Cum se completează?

Primele spaţii trebuie completate cu opţiunile favorite, în ciuda oricăror nesiguranţe cu privire la media de admitere prea mare de anul trecut. Urmează opţiunile mai slab cotate în topul preferinţelor, dar unde ai fi totuşi dispus să mergi. Trebuie luate în calcul cât mai multe opţiuni, pentru a elimina orice risc de a nu fi repartizat deloc.

Analizează în prealabil mediile de admitere din anii trecuţi. Astfel, te vei putea orienta mai bine în funcţie de notele obţinute anul acesta. Totuşi, porneşte lista cu variantele unde poate nu te-ai încadra ca medie, dar îţi doreşti să ajungi. Nu se ştie niciodată cum fluctuează opţiunile celorlalţi elevi anul acesta. Şanse mai mici sau mai mari de a reuşi la liceul dorit există mereu.

Urmează validarea obligatorie a fişelor de înscriere, pentru a evita greşelile care ar putea să apară, trimiţând astfel elevul în cauză la un alt liceu decât şi-ar fi dorit. Pentru a evita astfel de situaţii există aşa-numita „fişă martor” (o copie a celei tipărite la centrul de introducere a datelor). Părinţii şi elevii pot controla astfel dacă există erori şi dacă ceea ce va „citi” computerul este oglinda exactă a opţiunilor alese. În caz contrar, dacă erorile sunt semnalate la timp se vor face corecturile necesare.

Opţiunile candidaţilor vor fi completate, în ordinea preferinţelor, pe fişa de înscriere. VEZI mai jos cum arată aceasta:

MODEL Fişă de înscriere în clasa a IX-a, învăţământul liceal de stat

MODEL Anexă la Fişa de înscriere –  probele de aptitudini / de verificare a cunoştintelor de limba modernă sau maternă

Repartizarea computerizată. Cum are loc şi care e algoritmul?

în cadrul procesului de repartizare computerizată, elevii sunt ordonaţi descrescător, de la cel cu media cea mai mare la cel cu media cea mai mică. Apoi, în această ordine, sunt parcurse toate opţiunile fiecărui elev. Cel cu cea mai mare medie are prioritate în ocuparea locurilor şi va fi repartizat în primul liceu bifat pe lista sa. Acest loc rămâne ocupat, iar un alt elev cu medie mai mică nu va mai putea avea acces la acesta. În continuare, elevii sunt repartizaţi la prima opţiune de pe listă unde mai există locuri disponibile, neocupate.

În cazul în care un elev nu mai are loc în niciunul de pe liceele de pe lista sa, acesta rămâne nerepartizat. Tocmai de aceea, se insistă asupra unei completări temeinice, cu un număr cât mai mare de opţiuni şi cu o marjă de eroare la finalul listei, adică licee cu o medie de admitere mai mică decât cea obţinută de elev.

Admitere la liceu 2020. Cum se calculează media de admitere?

Ministerul Educaţiei explică metoda de calcul a mediei de admitere la liceu. Informaţiile au fost publicate în Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 4948/2019.

Calculul mediei de admitere utilizate pentru admiterea în învăţământul liceal în anul şcolar 2020-2021

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Pe 8 iulie are loc transmiterea bazei de date de la centrele de admitere judeţene/ al municipiului Bucureşti la Centrul naţional de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operaţiunilor specifice, în aplicaţia informatică centralizată.

Pe 10 iulie are loc repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a.

În perioada 13 – 20 iulie, se vor depune sau transmite dosarele de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi.