ADMITERE LICEU 2014: Anunţ important pentru cei care NU au luat 5 la Evaluare Naţională

Fostul ministru al Educaţiei Mihail Hărdău consideră că în învăţământul din România s-a produs o "greşeală strategică" şi "s-a forţat nota" pentru a fi înscrişi câţi mai mulţi elevi la şcoli superioare, susţinând că trebuia stabilit de la bun început faptul că nu se intră la liceu cu medie sub 5.

RomaniaTV.net
17 iul. 2014, 11:22
ADMITERE LICEU 2014: Anunţ important pentru cei care NU au luat 5 la Evaluare Naţională

Întrebat, joi, de corespondentul MEDIAFAX cum comentează situaţia în care elevi cu medii sub 2 sau 3 intră la liceu şi ce soluţii ar fi pentru evitarea acestor situaţii, Mihail Hărdău a spus că şcoala este obligatorie până la zece clase, dar nu trebuie să fie de liceu.

„Este o greşeală strategică, trebuia stabilit de la bun început că nu se intră la liceu cu medie sub 5. Să fie literă de lege. Elevul nu vrea să înveţe, nu are capacitate intelectuală, nu are motivaţie, e problema sa. Şcoala este obligatorie până la zece clase, dar nu se spune ce fel de clase, nu trebuie să fie de liceu, pot fi de şcoală profesională. S-a forţat nota, văzându-se că în unele ţări procentul elevilor care intră în şcolile superioare este mai mare ca la noi, fără să fie creat un filtru minimal. Ne-am furat singuri căciula, a fost un interes să existe masă umană, e vorba de masificarea învăţământului superior, ceea ce este o catastrofă”, a spus Hărdău.

EDU.RO: Ce se întâmplă cu licee cu rata zero de promovare la Bac 2014

El consideră că gimnaziul sau liceul, prin mecanismele lor, „denaturează modul de a gândi al elevilor, aceşti copii neavând un nivel de abstractizare, iar şcoala îi prosteşte într-un fel”.

„Cea mai gravă problemă la nivel de liceu este faptul că profesorii au lăsat garda jos, ca să ceară performanţă la elevii de liceu, un profesor trebuie fie un un bun pedagog, să iubească elevii şi să fie exigent, elevilor trebuie să le fie frică de profesor. La ora actuală, profesorii sunt populişti. Văd ce nivel de cultură au elevii de liceu, acum 25 de ani din cei 330 de studenţii de anul II cu care lucrez acum, n-aş lucra decât cu 10 sau 20”, a spus Mihail Hărdău, care în prezent este profesor universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Citeşte mai mult pe MEDIAFAX