ADMITERE LICEU 2024. Ministerul Educaţiei anunţă detalii despre repartizarea computerizată. GHIDUL ADMITERII, DOCUMENT

Admitere liceu 2024. Ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a se publică miercuri, 10 iulie. Primul criteriu de departajare este media de gimnaziu.
Filip Stan
09 iul. 2024, 19:37
ADMITERE LICEU 2024. Ministerul Educaţiei anunţă detalii despre repartizarea computerizată. GHIDUL ADMITERII, DOCUMENT

ADMITERE LICEU 2024. Miercuri, 10 iulie, va fi publicată ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a la nivel județean și pe București, pe site-ul admitere.edu.ro 2024. Media din gimnaziu este primul criteriu de departajare în cazul elevilor cu medii egale.

Miercuri, 10 iulie, se va publica ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a, pe județe, pe site-ul admitere.edu.ro 2024, anunță Ministerul Educației.

În 2023, aceasta conținea poziția elevului în ierarhia pe județ, codul candidatului, școala de proveniență, media de admitere, media la Evaluarea Națională, notele la probele de la Limba Română și Matematică.

Totul despre ADMITERE LICEU 2024 în acest GHID

Anul acesta criteriul de departajare între elevii cu medii egale de admitere este media de gimnaziu.

ADMITERE LICEU 2024. Schimbare în cazul criteriilor de departajare pentru candidați cu medii egale – Primul criteriu de departajare este media de gimnaziu

În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

a) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;

ADMITERE 2024. Care sunt cele mai ieftine facultăți din România. Ce poți face cu banii pe un an de studiu

b) nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale;

c) nota obţinută la proba de matematică din cadrul evaluării naţionale;

d) nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, susţinută conform prevederilor art. 10 din Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale;

ADMITERE LICEU 2024. Potrivit ordinului nr. 6.154 din 31 august 2023, articolul 2, alin. (9): În cazul în care la o unitate de învăţământ, pe ultimul loc, există candidaţi cu opţiunea exprimată pentru acea unitate şcolară şi care au mediile de admitere, precum şi toate mediile menţionate la alin. (8) lit. a) – d) egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată.”

Vă invităm să consultați Ghidul privind admiterea la liceu 2024! Acesta este disponibil în format PDF accesând linkul din primul comentariu. 👇
Ce urmează, în calendarul admiterii la liceu?
🗓 Mâine, 10 iulie, publicarea ierarhiei candidaților
🗓 Repartizarea pe locurile speciale pentru romi și CES
15-16 iulie 2024 – completarea opțiunilor
18 iulie 2024 – repartizarea candidaților și comunicarea rezultatelor
🗓 Admiterea în învățământul special
15-16 iulie 2024 – înscrierea și repartizarea candidaților
🗓 Repartizarea computerizată
11-22 iulie – completarea, în fișele de înscriere, a opțiunilor, alături de părinți și de profesorii diriginți
24 iulie – repartizarea computerizată

În urma contestațiilor, 74,5% dintre elevi au obținut medii mai mari sau egale cu 5 la Evaluarea Națională 2024, în creștere cu 0,1%, față de rezultatele inițiale, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Educației. Înainte de contestații 74,4 % dintre elevi obținuseră media egală sau peste 5, cel mai slab rezultat din 2020 încoace. După contestații, 203 elevi au luat cel puțin media 5. În total, 113.911 elevi au medii egale sau mai mari de 5, după rezultatele finale la Evaluarea Națională 2024. De precizat, la Evaluarea Națională nu există o rată de promovare, învățământul fiind obligatoriu 13 ani, de la pregătitoare la clasa a XII-a.

ME_info-utile_Admitere_v2

Rezultatele finale ale Evaluării Naționale 2024 arată că 74,5% dintre elevi au luat medii egale sau peste 5, o creștere cu 0,1% față de primele rezultate.

“Pentru 14.720 de lucrări (16.476 de lucrări în anul 2023), contestațiile au schimbat nota prin creștere, iar pentru 9.646 de lucrări (7.668 de lucrări în anul 2023), notele au fost modificate prin scădere. Astfel, în urma reevaluării lucrărilor contestate, ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este 74,5% (113.911 elevi), în creștere cu 0,1% (203 elevi) față de rezultatele inițiale (74,4%)”, potrivit Ministerului Educației.

Ministerul precizează faptul că în cazul a 5 lucrări, diferența a fost mai mare de 2 puncte între nota inițială și cea de la contestații din caua unor erori umane la încărcarea lucrărilor în platformă.

În cazul a 5 lucrări (patru la limba română și una la matematică) au fost identificate erori umane la încărcarea acestora, iar în etapa de contestații lucrările au fost reîncărcate și evaluate. Acestea sunt situațiile în care diferența între nota inițială și nota obținută la contestații este mai mare de 2 puncte. Menționăm că aceste diferențe nu sunt cauzate de erori în procesul de evaluare. Cele cinci rezultate nu sunt incluse în graficele ce conțin detalierea diferențelor dintre evaluarea inițială și evaluarea în urma contestațiilor”, anunță Ministerul Educației.

EDU.RO Rezultatele finale Evaluarea Naţională, după contestații, au fost publicate. A crescut numărul mediilor de 10. Ce note au fost modificate

Potrivit comunicatului de presă, “la proba de limba și literatura română, în cazul a 77,4% (11.208) dintre lucrările reevaluate, diferența între nota inițială și nota obținută în urma reevaluării a fost sub 0,5 puncte (în plus sau în minus). Dintre acestea, pentru 814 dintre lucrări nota inițială nu a fost modificată.

119.350 de elevi (77,8%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci). Dintre aceștia, 416 elevi au obținut nota 10 (+9 în raport cu prima afișare).

Cum se calculează media de admitere la liceu 2024, potrivit ordinului 6.154 din 31 august 2023 (anexa 2), pe profile

I. Calculul mediei de admitere utilizate pentru admiterea în învățământul liceal pentru anul școlar 2024-2025

1. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională*.

* Candidații care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă si au susținut evaluarea națională la limba si literatura maternă respectivă pot opta pentru stabilirea mediei la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă. În acest sens, părinții sau reprezentanții legali ai acestor candidați completează o declarație, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 la ordin, semnată de părinte sau reprezentat legal și de candidat, care însoțește fisa de înscriere în vederea repartizării computerizate și se depune la secretariatul unității de învățământ de proveniență în perioada prevăzută de calendar. Acești candidați, care au optat pentru stabilirea mediei generale la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă, nu pot fi repartizați computerizat în învățământul liceal în clase cu predare în limbile minorităților naționale.

II. Calculul mediei finale de admitere utilizate pentru admiterea în învățământul liceal vocațional, profilurile artistic, sportiv, teologic și militar, pentru anul școlar 2024 – 2025

1. Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează astfel:

(3 APT + MA)/4 = MFA,

unde: APT = nota finală la probele de aptitudini;

MA = media de admitere (calculată conform Punctului I);

MFA = media finală de admitere.

2. Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel:

(APT + MA)/2 = MFA,

unde: APT = nota finală la probele de aptitudini;

MA = media de admitere (calculată conform Punctului I);

MFA = media finală de admitere.

3. Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel:

0,2 MA + 0,8 NP = MFA,

unde: NP = nota la proba de verificare a cunoștințelor la disciplinele Limba și literatura română și Matematică;

MA = media de admitere (calculată conform Punctului I);

MFA = media finală de admitere.

Calendar admitere la liceu 2024

11 – 12, 15 – 22 iulie 2024: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a

Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită!

Numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului!

Completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ și depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere

NOTĂ: 1) Candidații nerepartizați pe locurile speciale pentru rromi și candidații nerepartizați pe locurile distinct alocate în unitățile de învățământ de masă candidaților cu CES, precum și cei care au fost repartizați dar care solicită, în scris, renunțarea la locul pe care au fost repartizați, care doresc să participe la etapa de repartizare computerizată și admitere în învățământul liceal pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024-2025, completează opțiunile în perioada 19 – 22 iulie 2023.

2) Candidații care au participat la prima etapă de admitere în învățământul profesional și dual și care nu au fost admiși, completează opțiunile în fișele de înscriere în perioada 20 – 21 iulie 2024

11 – 12, 15 – 19 iulie 2024: Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere

11 – 12, 15 – 19 iulie 2024: Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată

22 iulie 2024: Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în  aplicația informatică centralizată

Predarea/transmiterea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de  opțiuni  originale la centrul de admitere județean/al municipiului București

22 iulie 2024: Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată

23 iulie 2024: Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională

23 iulie 2024: Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată

24 iulie 2024: Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024 – 2025

24 iulie 2024: Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal 

Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București

25 – 30 iulie 2024: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați

30 iulie 2024: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere

31 iulie – 2 august 2024: Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată

Despre repartizarea computerizată
Compania care administrează softul de repartizare computerizată pentru admiterea la liceu a realizat, în 2017, un ghid explicativ, valabil în mare parte și pentru sesiunea din acest an, cu excepția criteriilor de departajare pentru elevii cu medii egale, acestea fiind diferite acum.

Repartizarea computerizată la liceu este un proces prin care elevii sunt distribuiți la diverse licee în funcție de opțiunile lor și de mediile obținute.

Citeste și...