Admiterea la liceu pe bază de examen ar putea fi introdusă din 2022. Ministrul Educaţiei: „Nu pot garanta că este totdeauna cel mai obiectiv”

Ministrul Educaţiei a declarat că reintroducerea examenelor de admitere ar putea fi o variantă prin care liceele şi colegiile de top ar putea să-şi facă o "selecţie particularizată". Sorin Cîmpeanu a dat de înţeles că acest sistem "nu este doar în România", însă a recunoscut că nu poate garanta că este "cel mai obiectiv".
Razvan Mihalascu
09 iul. 2021, 18:59
Admiterea la liceu pe bază de examen ar putea fi introdusă din 2022. Ministrul Educaţiei:

Sorin Cîmpeanu a vorbit despre modul în care ar putea fi reintrodusă admiterea la liceu pe bază de examen. Ministrul Educaţiei a explicat că autorităţile vor să adopte o strategie „mai personalizată, în funcţie de aspiraţiile fiecărui tânăr şi aspiraţiile fiecărei şcoli”.

„Dacă un Bacalaureat bazat pe competenţe va putea fi aplicat doar după ce elevii vor parcurge întreg ciclul liceal în acest sistem de educaţie bazată pe competenţe, concursul de admitere la liceu este o modalitate prin care mergem către o educaţie mai personalizată, în funcţie de aspiraţiile fiecărui tânăr şi aspiraţiile fiecărei şcoli.

Mergem de asemenea spre o descentralizare, fără a fi o obligativitate organizarea acestui examen nici pentru liceu, nici pentru candidat să se prezinte”, a afirmat ministrul Educaţiei, despre modul în care putea fi reaplicată admiterea la liceu pe bază de examen.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că „această idee de a da concurs de admitere la liceu sau examen de evaluare naţională evită participarea la două examene, pentru aceşti tineri de vârstă de 14 ani”.

„Ar putea să fie o variantă. Ea va fi discutată însă. Proiectul România educată este un proiect de viziune. Nu este nicio strategie, nici o lege, dar în momentul în care pe baza acestui proiect de viziune care va face obiectul unui memorandum în Guvern. Guvernul va adopta cât mai devreme va adopta acest proiect „România educată”.

Se va trece la construcţia unei noi legi (a educaţiei), iar în această lege, în măsura în care va fi prevăzut acel concurs la liceu, aşa cum reclamă liceele care au o concurenţă foarte mare, ea ar putea fi aplicată din toamna anului 2022″, a afirmat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Citeşte şi: Evaluări anuale pentru elevii din clasele primare. Ce spun profesorii

Sorin Cîmpeanu, despre admiterea la liceu pe bază de examen. „Concursurile de admitere ar trebui să fie în aceeaşi zi, în aceeaşi oră, în toate liceele”

„Liceele de top şi-ar putea face singure subiectele de examen pentru a avea o selecţie particularizată la strategia de dezvoltare a acelui liceu la care să adere tinerii. Sistemul nu este doar în România”, a explicat ministrul Educaţiei.

De altfel, Sorin Cîmpeanu a subliniat faptul că deocamdată este vorba despre „ipoteze de lucru”.

„Calendarul de implementare va fi următorul. În următoarele două săptămâni îmi place să cred că vom adopta acest memorandum în Guvern, că partidele din coaliţie îşi vor însuşi ideile, îşi vor asuma ideile din România educată, moment în care pe parcursul verii vom trece la elaborarea unui proiect de lege bazat pe toate aceste idei din proiectul de viziune „România educată”.

Mai apoi, el va fi în dezbatere publică şi dezbatere parlamentară şi s-ar putea avea la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor o lege adoptată, având la dispoziţie timp pentru elevi şi părinţi pentru a se pregăti pentru noile schimbări şi, pe de altă parte, pentru a putea avea toată legislaţia subsecventă care nu este puţină”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă reintroducerea examenului de admitere la liceu ar putea da naştere la corupţie şi la dificultăţi în a exista egalitate de şanse, Sorin Cîmpeanu a recunoscut că trebuie să existe criterii de departajare şi că nu poarte garanta că acest mod de examinare este „totdeauna cel mai obiectiv”.

„În momentul în care la trecerea din clasa a patra în clasa a cincea sunt înregitrate 10-11 opţiuni pentru fiecare loc sau sunt două clase şi sunt opţiuni pentru 20 de clase. Îţi trebuie o modalitate de departajare, de triaj, pentru că cererile sunt mult mai multe, tocmai la acele şcoli care sunt foarte căutate. Această modalitate de triaj este obligatorie dacă ai două clase şi opţiuni pentru 20 de clase, e evident că trebui să îi departajezi.

Modul în care se organizează la nivelul şcolii acest concurs îmi place să cred, dar nu pot garanta că este totdeauna cel mai obiectiv.

Va trebui o atenţie maximă pentru ca acest concursuri de admitere, în aceeaşi zi, în aceeaşi oră în toate liceele care doresc să organizeze concurs de admitere. Ăsta e un lucru clar! Dacă va fi concurs de admitere, va fi în toate liceele care vor dori concurs de admitere în aceeaşi zi, la aceeaşi oră”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Examen de admitere la liceu, înainte de Evaluare Naţională. „Este principiul pe care funcţionează foarte multe universităţi occidentale”

De asemenea, ministrul Educaţiei ar vrea ca liceele să nu scoată la concurs toate locurile disponibile.

„Soluţia ar fi ca liceele care doresc organizarea unui concurs de admitere să nu scoată la concurs propriu 100% din locurile pentru clasa a IX-a, ci să scoată 75%, dau un exemplu. Restul de 25% urmând să rămână pentru repartiţia computerizată, în aşa fel încât să aibă acces şi copiii care participă la Evaluarea Naţională la aceste licee.

A fost o variantă de a da examenul de admitere înainte de Evaluarea Naţională. Apoi, este principiul pe care funcţionează foarte multe universităţi occidentale. Dau o preadmitere, urmând ca în condiţiile în care cei care au luat această preadmitere şi obţin diploma de bacalaureat, devin automat studenţi. La fel am fi putut aplica aici acest principiu.

Dau un concurs la liceu înainte de Evaluarea Naţională, apoi dau Evaluarea Naţională. Şi nu contează cu cât promovează Evaluarea Naţională, ci doar să aibă acest examen susţinut. Dar asta ar însemna să supunem elevii de 14 ani la două examene.

Are dezavantaje. Nu cred că ne dorim acest lucru”, a conchis ministrul Educaţiei.

Citeşte şi: Rezultate BAC 2021. Peste 40 de licee au rată de promovare ZERO. Cîmpeanu: Vom trimite Corpul de control al ministrului în fiecare dintre aceste şcoli

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce să pui în sosul de roșii pentru toamnă. Așa îți va rezista mult timp și va avea un gust delicios pentru întreaga familie. Este un secret al gospodinelor din Bucovina
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Contribuțiile pentru pensie: cum verifici dacă ți-au fost plătite. Informații utile pentru români
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Românii vor avea portofel digital. Toate actele, într-o singură aplicație
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Alimentul preferat al lui Piedone. Șeful ANPC îl adoră, cu toate că este dușmanul siluetei
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Majorarea accizelor duce la disperarea producătorilor. Cât va ajunge să coste o simplă sticlă de suc
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african