ADN-ul creierului se schimbă pe parcursul vieţii

O nouă cercetare asupra celulelor creierului va oferi mai multe informaţii asupra bolilor neurologice, spun oamenii de ştiinţă.

RomaniaTV.net
31 oct. 2011, 10:47
ADN-ul creierului se schimbă pe parcursul vieţii

Cercetătorii de la The Roslin Institute de la Universitatea Edinburgh au descoperit că celulele creierului îşi alterează componenţa genetică pe parcursul vieţii unei persoane.

Ei au identificat gene, cunoscute drept retrotranspozoni, responsabile pentru mii de schimbări în ADN-ul ţesutului creierului.

Cercetătorii, a căror lucrare este publicată în revista Nature, au descoperit că genele erau active mai ales în zonele creierului legate de reînnoirea celulară.

Cartografiind zonele în care se află aceste gene în genomul uman, cercetătorii au putut identifica mutaţiile care au un impact asupra funcţiilor creierului şi care pot duce la formarea bolilor.

Studiul arată, pentru prima oară, că celulele creierului sunt diferite genetic faţă de alte celule din corp, precum şi unele faţă de celelalte.

Oamenii de ştiinţă cercetează acum dacă formarea tumorilor pe creier şi a bolilor neurodegenerative precum Alzheimerul sunt asociate cu o schimbare în activitatea retrotranspozonilor.