Adolescentă de 17 ani din Cluj, imunizată cu vaccinul anti-COVID greșit: ”Am stat 10 – 15 minute pentru a se vedea dacă apar semne adverse”. Reacţia lui Valeriu Gheorghiţă

O elevă de 17 ani din Cluj a fost vaccinată cu serul Johnson&Johnson, recomandat peste 18 ani, în loc să fie imunizată cu Pfizer, dintr-o eroare a personalului de la centrul aflat la Colegiul Tehnic Anghel Saligny. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că nu anticipează vreun risc de sănătate pentru tânără din acest motiv.

16 nov. 2021, 15:24
Adolescentă de 17 ani din Cluj, imunizată cu vaccinul anti-COVID greșit: ”Am stat 10 – 15 minute pentru a se vedea dacă apar semne adverse”. Reacţia lui Valeriu Gheorghiţă

O elevă de 17 ani din Cluj a fost imunizată greșit, cu serul Johnson&Johnson în loc de Pfizer, dintr-o eroare a centrului de vaccinare de la Colegiul Tehnic Anghel Saligny.

”M-am dus luni la centrul de vaccinare de la Colegiul Tehnic Anghel Saligny. Am completat cererea și nu mi-a cerut vârsta, numai CNP -ul și datele de pe buletin (adresă, nume).

M-am dus și m-am vaccinat cu Johnson și apoi mi-a spus doamna că nu aveam voie să mă vaccinez pentru că nu aveam 18 ani. Am ieșit și am stat 10 – 15 minute pentru a se vedea dacă apar semne adverse.

Rata de vaccinare în unităţile de învăţământ. Sunt peste 1.100 de şcoli unde nu s-a vaccinat nimeni – DOCUMENT

Atunci când a vrut să îmi iau certificatul de vaccinare mi-au spus că nu mi-l pot da pentru că nu am 18 ani și că mi-l vor da când o să fac 18 ani (în februarie 2022) sau când se rezolvă”, a relatat tânăra pentru Știri de Cluj.

Eleva de la Colegiul Tehnic Raluca Ripan a declarat că a fost alegerea ei să se vaccineze cu Johnson&Johnson, însă adolescenta nu a fost informată că serul este contraindicat pentru grupa de vârstă din care face parte.

”Au spus că își asumă greșeala, pentru că trebuiau să mă informeze. Acum mă simt puțin rău, dar cred că sunt efectele vaccinului”, povestește tânăra.

Johnson&Johnson este un vaccin care se administrează adulților cu vârsta de 18 ani și peste, informează Agenția Națională a Medicamentului.

Eleva din Cluj-Napoca ar fi trebuit să fie vaccinată cu Pfizer, care este folosit în cazul copiilor cu vârsta peste 12 ani.

Fratele tinerei susține că aceasta a fost scoasă rapid pe ușă în momentul în care reprezentanții centrului și-au dat seama de greșeală.

Un angajat al centrului spune că programul permite înregistrarea minorilor în sistem, însă certificatul nu poate fi emis.

”S-a transmis mai departe către București problema și așteptăm un răspuns. Tabletele permit înregistrarea în sistem a minorilor, dar nu și eliberarea de certificate dacă s-au vaccinat cu Johnson. Este o greșeală informatică.

România nu mai are vaccin anti-COVID de la AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă a anunţat ce se întâmplă cu cei care erau programaţi la rapel

Noi avem 500 de persoane pe zi la vaccin și numai un medic și trei asistente. Este un volum mare de muncă. Alături de tânără s-a vaccinat și tatăl ei, cu Pfizer. Tânăra a optat pentru Johnson.

Noi am raportat situația la DSP Cluj și la Primăria Cluj-Napoca și așteptăm răspuns”, a spus unul dintre angajații Centrului, potrivit Antena 3.

Despre cazul elevei vaccinate din greşeală cu serul Johnson&Johnson a vorbit şi Valeriu Gheorghiţă.

„Am vorbit cu directorul DSP Cluj, mi-a confirmat că într-adevăr acest lucru s-a întâmplat. A fost, din câte mi s-a transmis, o eroare la momentul triajului, în sensul în care nu s-a reuşit….pentru că la momentul la care o persoană vine la triaj, se scanează cartea de identitate şi acolo se vede vârsta şi în funcţie de tipul de tipul de vaccin se spune dacă este sau nu eligibil, dacă se poate sau nu vaccina. Persoana a trecut de triaj şi a fost vaccinată, ulterior în momentul în care s-a încercat să se introducă în RENV vacccinul, evident că nu s-a putut face acest lucru pentru că a apărut o eroare de introducere, ţinând cont că vaccinul cu Johnson, în momentul de faţă, are autorizare peste vârsta de 18 ani”, a spus medicul Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă la Guvern.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai spus că nu se aşteaptă ca tânăra să aibă probleme medicale din cauza vaccinului.

„Este un lucru care nu trebuie să se întâmple, din acest punct de vedere există proceduri, există instrucţiuni şi fiecare persoană care ajunge în centru de vaccinare trebuie să efectueze acest triaj. S-a efectuat acest triaj, dar nu s-a indentificat corect vârsta persoanei respective. Acum întrebarea este din punct de vedere medical dacă există vreun risc sau vreo repercusiune asupra stării de sănătate, nu există, nu se anticipează niciun risc. De ce? Pentru că din punct de vedere al profilului biologic, imunologic la peste 17 ani, respectiv 18 ani, organismul nu este diferit ca reactogenitate şi ca imunogenitate. Erau studii în evaluare şi pentru grupa sub 18 ani, tocmai de aceea nu anticipăm că vor fi probleme din punct de vedere medical. Dar nu trebuie să se întâmple astfel de situaţii”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.