Adrian Albu, supraviețuitor al incendiului de la Colectiv: ”Mi se par mici pedepsele. Au murit oameni, nu se mai întorc. Cei care intră în închisoare se întorc acasă peste 10 ani”

Adrian Albu, fratele Elsei - una dintre tinerele care și-au pierdut viața în clubul Colectiv, a făcut primele declarații după ce a aflat ce pedepse au primit patronii clubului.

12 mai 2022, 16:58
Adrian Albu, supraviețuitor al incendiului de la Colectiv: ”Mi se par mici pedepsele. Au murit oameni, nu se mai întorc. Cei care intră în închisoare se întorc acasă peste 10 ani”

Adrian Albu spune că nu e mulțumit de pedepsele primite în dosarul Colectiv, să sunt prea mici, la fel și despăgubirile.

”Mie mi se par pedepsele mici pentru 65 de oameni care au murit până la final, 10 ani pedeapsa cea mai mare, mi se pare mică. Pentru că au murit oameni! Nu se mai întorc! Cei care intră în închisoare se întorc acasă peste 10 ani! Maxim!, spune Adrian Albu.

Acesta spune că nici despăgubirile primite nu sunt prea mari, însă ajung atât cât să acopere cheltuielile.

”Cheltuielile se pot acoperi! Daunele morale nu se pot acoperi niciodată! Toți am rămas cu traume! Inclusiv cei care au fost martori au rămas cu traume. Chiar dacă nu au pățit nimic, au traume morale peste care nu vor trece niciodată”, mai spune el.

Adrian Albu a fost și el prezent în clubul Colectiv în noaptea tragediei, o însoțea pe sora lui. ”Eu eram în seara aia acolo, am făcut parte dintre norocoși, sărbătoream ziua surorii mele care a murit la 3 săptămâni după, în spital, din cauza unei infecții nosocomiale”, povestește bărbatul.

Citește și Cristian Popescu Piedone, prima reacţie după condamnare: „Părinţii morţilor de la Colectiv să se bucure fericiţi, copiii lor au fost răzbunaţi. Dumnezeu să-i ierte, Dumnezeu să-i ierte, Dumnezeu să-i ierte!”

Sentințele date în dosarul Colectiv

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis, definitiv, condamnarea patronilor clubului Colectiv, dar şi a primarului Cristian Popescu Piedone.

Fostul edil al Sectorului 4, actual edil al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat, joi, definitiv, de magistrații CAB la patru ani de închisoare cu executare pentru abuzul în serviciu de care a fost acuzat de anchetatorii DNA și care a condus către cea mai mare tragedie postdecembristă.

Cea mai mare pedeapsă – 11 ani și 8 luni a primit unul dintre patronii clubului, Alin George Anastasescu.

Ceilalți doi patroni au fost condamnați la 8 ani de închisoare – Paul Gancea și șase ani și patru luni – Costin Mincu.

Pirotehniştii Marian Moise şi Viorel Zaharia au fost condamnaţi la 6 ani şi 10 luni.

Cristian Mihai Niţă, directorul firmei de artificii, a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni.

Antonina Radu, pompier al ISU Bucureşti, a primit 8 ani şi 6 luni de închisoare, în timp ce pompierul George Matei a fost condamnat la 8 ani şi 8 luni de închisoare.

Citește și Cristian Popescu Piedone, 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Colectiv SENTINŢA completă