Cîţu vs Câciu. Ministrul Finanţelor anunţă că vineri va fi aprobată rectificarea bugetară. Florin Cîţu este nemulţumit şi cere o şedinţă a coaliţiei. Ciolacu mediază disputa

Noul ministru al Finanţelor Publice, Adrian Câciu a anunţat că vineri, în şedinţa de Guvern, va fi adoptată rectificarea bugetară şi dă asigurări că salariile din sănătate şi din întreg sistemul bugetar, pensiile şi toate drepturilor cetăţenilor vor fi plătite fără probleme până la sfârşitul anului.

26 nov. 2021, 11:08
Cîţu vs Câciu. Ministrul Finanţelor anunţă că vineri va fi aprobată rectificarea bugetară. Florin Cîţu este nemulţumit şi cere o şedinţă a coaliţiei. Ciolacu mediază disputa

UPDATE:

Premierul Nicolae Ciucă a avertizat miniștrii, înainte de ședința de guvern în care se va decide că ziua de 29 noiembrie va fi zi liberă, să asigure continuitatea în ministere, în contextul rectificării bugetare.

„Ținând cont de faptul că urmează să aibă loc această rectificare de buget, consider că este necesar ca ministrul finanțelor și ceilalți miniștri care consilideră că vor avea implicații referitoare la modul în care modificările la buget impactează la nivelul fiecărui minister în parte să-și asigure continuitatea de lucru, astfel încât să nu întârziem de niciun fel modul în care se asigură partea aceasta de continuitate în procesul de asigurare a fondurilor pentru structurile beneficiare”, a afirmat Ciucă.

Premierul le-a atras atenția miniștrilor și cu privire la modul în care se vor prezenta la ceremoniile de 1 decembrie.

 

UPDATE: Şedinţa de Guvern programată la ora 12.00 s-a amânat o jumătate de oră după solicitarea lui Florin Cîţu. Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat vineri că rectificare bugetară va fi aprobată. „Mi se pare foarte corect ca Florin Cîțu să vadă cifrele”, a mai spus Ciolacu. „Mi se pare foarte corect și e normal să avem această ședință de coaliție. (…) Avem o discuție în coaliție constructivă, lucrurile să meargă bine. Astăzi vom avea rectificare bugetară. Categoric!”, a spus liderul PSD.

„Am văzut rectificarea bugetară. Menţinem deficitul peste 7%. Am văzut că se alocă nişte sume în Fondul de rezervă, se mai alocă nişte sume cumva, nu am văzut în detaliu, am văzut doar ce a fost prezentat pe partea de transparenţă decizională. Cred că sunt unele cheltuieli care nu trebuie făcute acum, dar este decizia noului Guvern. (…) Ştiu că se vor da nişte bani la subvenţia pentru Metrorex şi CFR Călători, deşi acolo am spus de la începutul anului că fără o reformă nu mai dau bani şi aici a fost iarăşi o dispută cu foştii parteneri de coaliţie de la USR, care opt luni de zile nu au făcut nicio reformă şi am ţinut sub control aceste cheltuieli şi la rectificarea din vară. Văd că acum se duc câteva sute de milioane şi către Metrorex şi CFR Călători” a spus Cîţu jo seară  la TVR1.

Adrian Câciu a scris vineri, pe pagina sa de Facebook, că proiectul rectificării bugetare a fost făcut contracronometru şi le mulţumeşte colegilor săi, anunţând şi priorităţile pe care ministerul pe care îl conduce le va avea în continuare.

Minivacanţă pentru bugetari: mai multe zile libere, se face punte. Ce minivacanţe sunt în 2022
„Respect munca oamenilor! Ministrul Finanţelor trebuie să aibă ochi atât pentru cifre, dar mai ales pentru un trai mai bun pentru cetăţeni. În şedinţa de Guvern de astăzi voi veni cu rectificarea bugetară, prin care asigurăm banii necesari pentru plata tuturor drepturilor sociale, pentru susţinerea sistemului de sănătate în lupta cu COVID-19, pentru funcţionarea serviciilor publice. Este primul proiect realizat contracronometru cu ai mei colegi din Ministerul Finanţelor şi le mulţumesc! Avem multe de făcut în continuare: proiectul de buget pentru anul viitor, accesarea banilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, consultări ample cu mediul de afaceri, cu partenerii sociali”, a precizat Adrian Câciu.

El a subliniat că nu vor fi introduse noi taxe, iar sistemul fiscal va fi „construit” astfel încât să fie ajutaţi în primul rând cei vulnerabili.

„Nu tăiem bani, ci venim cu soluţii pentru a construi proiecte pentru români! Nu venim cu noi taxe, ci regândim modul de a construi sistemul fiscal pentru a-i ajuta în primul rând pe cei vulnerabili.”, a menţionat ministrul Finanţelor.

Florin Cîţu joacă tare: nu este de acord cu rectificarea şi cere o şedinţă a coaliţiei

Președintele PNL, Florin Cîțu, a solicitat convocarea unei ședințe a liderilor coaliției de guvernare pentru a discuta rectificarea bugetară, înainte ca documentul să fie aprobat în Guvern.

Ministerul Finanțelor a modificat documentul inițial privitor la rectificarea bugetară, de aceea Florin Cîțu ar dori o discuție referitoare la aceste schimbări.

Se pare că liderul PNL este nemulțumit de anumite redistribuiri de fonduri, care au fost efectuate dincolo de înțelegerea inițială.

Citeşte şi: Instalarea Guvernului Ciucă la Palatul Victoria, în presa internaţională: Un armistițiu neliniștit între liberali și social-democrați