Minivacanţă pentru bugetari: mai multe zile libere, Guvernul a decis să se facă punte. Ce minivacanţe sunt în 2022

Guvernul s-a reunit vineri în şedinţă, la Palatul Victoria, pe agenda de lucru aflându-se rectificarea bugetară şi acordarea unui zile libere în plus pentru bugetari. Premierul Ciucă a confirmat că se va face punte pentru bugetari.

26 nov. 2021, 12:49
Minivacanţă pentru bugetari: mai multe zile libere, Guvernul a decis să se facă punte. Ce minivacanţe sunt în 2022

UPDATE

Minivacanţă pentru bugetari. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că luni, 29 noiembrie, este zi liberă, cu excpeţiile unde este nevoie de foc continuu.

Guvernul a stabilit ca luni, 29 noiembrie, să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public, având în vedere că marţi, 30 noiembrie, şi miercuri, 1 decembrie, sunt zile libere nelucrătoare conform Codului Muncii.
”Guvernul a stabilit ca data de 29 noiembrie 2021 să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public, având în vedere că marţi, 30 noiembrie, şi miercuri, 1 decembrie, sunt zile libere nelucrătoare conform Codului Muncii. Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii, şi nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie sau participanţilor în aceste procese”, anunţă Ministerul Muncii.

De asemenea, la solicitarea justificată a conducătorului instituţiei sau autorităţii publice, prevederea potrivit căreia ziua de 29 noiembrie este zi liberă ar putea să nu se aplice.

Pentru recuperarea zilei libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2021, potrivit planificărilor stabilite.

Minivacanţă pentru bugetari. Guvernul ia în calcul să declare 29 noiembrie zi liberă astfel încât bugetarii să benefieze de o minivacanță de cinci zile, spun surse guvernamentale.

Minivacanţă pentru bugetari de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie. Când se recuperează liberul din 29 noiembrie

Intenția Guvernului este de a realiza o ‘punte’ între weekend, Sfântul Andrei și 1 Decembrie astfel:

27 noiembrie, Sâmbătă
28 noiembrie, Duminică
29 noiembrie
30 noiembrie: Sfântul Andrei. Zi liberă legală
1 Decembrie: Ziua Națională a României. Zi liberă legală

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, cei care vor beneficia de ziua liberă pe 29 noiembrie sunt:

-personalul instituțiilor și autorităților publice. Pentru recuperarea zilei de muncă stabilită ca zi liberă, instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi programul de lucru în așa fel ca până la data de 31 decembrie orele pierdute să fie recuperate.

Minivacanţa de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie. Cum pot primi zile libere şi angajaţii din privat
– nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

– nu se aplică magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie 2021 și nici participanților în aceste procese.

Minivacanţă pentru bugetari de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie. Când se recuperează liberul din 29 noiembrie

Bugetarii vor beneficia de o minivacanţă la sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie. Ziua de 29 noiembrie va fi recuperată prin prelungirea programului de lucru în instituţiile statului până la 31 decembrie 2021.

„Pentru recuperarea zilei de muncă stabilită ca zi liberă potrivit alin. (1), instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2021 potrivit planificărilor stabilite”, se mai arată în proiectul hotărârii.

Nu vor beneficia de zi liberă în data de 29 noiembrie angajaţii a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

„Prevederile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul
instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie 2021 şi nici participanţilor în aceste procese”, se mai arată în document.

Citeşte şi: Zile libere pentru elevi şi profesori la final de noiembrie. Când vor fi recuperate

HG-56

Proiectul de Hotărâre aduce şi unele clarificări cu privire la plăţile care au scadenţă în ziua de 29 noiembrie.

„În ziua de 29 noiembrie 2021, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de
încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

Operaţiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăţi unităţilor Trezoreriei Statului în data de 26 noiembrie 2021 se înregistrează în contabilitatea acestor unităţi cu data de 29 noiembrie 2021.

Operaţiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăţi unităţilor Trezoreriei Statului în data de 29 noiembrie 2021 se înregistrează în contabilitatea acestor unităţi cu aceeaşi dată.

Eventualele retururi la încasare aferente operaţiunilor înregistrate la unitățile Trezoreriei Statului în data de 26 noiembrie 2021 se întocmesc de acestea cu data de 29 noiembrie 2021.

Eventualele retururi la încasare aferente operaţiunilor înregistrate la unitățile Trezoreriei Statului în data de 29 noiembrie 2021 se întocmesc de acestea cu data de 2 decembrie 2021.

Prin ordin al ministrului finanţelor se poate stabili şi desfăşurarea altor operaţiuni prin Trezoreria
Statului.

Unităţile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale, care în data de 29 noiembrie 2021 au scadenţă
la obligaţiile de plată aferente convenţiilor de împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit
scadenţarelor de plată anexate acestora la convenţiile de împrumut, vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestei date”, se mai arată în proiectul de hotărâre de Guvern.

Rectificarea bugetară, pe ordinea de zi

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, după învestitură, că Guvernul va analiza, în şedinţă, elementele privind rectificarea bugetară şi deficitul la finele anului, precizând că, din discuţiile avute până acum, sunt resurse financiare pentru plata pensiilor şi a salariilor şi pentru nevoile Ministerului Sănătăţii.

„În acest moment, elementele privind rectificarea bugetară şi deficitul bugetar la finele anului 2021 urmează a fi dezbătute în şedinţa de Guvern de mâine şi, după ce vom avea aceste elemente tehnice, putem să comunicăm ce s-a întâmplat şi unde ne găsim cu ceea ce înseamnă asigurarea resurselor financiare. Ceea ce vă pot spune, în schimb, este că nimeni nu trebuie să aibă vreo temere legată de faptul că nu sunt resurse financiare pentru plata pensiilor şi a salariilor”, a afirmat Ciucă, joi, la Parlament, după ce Guvernul a primit votul de învestire.

Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor ar urma să primească cei mai mulţi bani la a doua rectificare bugetară din acest an, scăderile cele mai semnificative urmând să fie operate la Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei, conform proiectului publicat miercuri seara pe site-ul MF.

Zile libere şi bonusuri consistente pentru angajaţii Lego după „boom-ul” vânzărilor din 2021
Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naţionale (cash) creşte la 84,905 miliarde de lei, acesta menţinându-se la 7,13% din PIB.

De asemenea, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi majorate cu 528,789 milioane de lei, iar bugetul asigurărilor pentru şomaj cu 127,76 milioane de lei, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 publicat tot miercuri seara de Ministerul Finanţelor.

ZILE LIBERE 2022. Veşti bune pentru toţi angajaţii, sunt DOUĂ libere în plus faţă de 2021

În 2022 sunt 15 sărbători legale, conform Codului Muncii. Din păcate, dintre acestea 6 vor fi în weekend și 9 în timpul săptămânii.

Zile libere de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
– 1 si 2 ianuarie;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane;
– Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
– prima si a doua zi de Pasti;
– 1 mai;
– 1 iunie;
– prima si a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
– 1 decembrie;
– prima si a doua zi de Craciun;
– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Citeşte şi: VOUCHERE de vacanţă şi în 2022. Vestea aşteptată de milioane de bugetari


loading...
Partenerii noștri