Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, îşi dă demisia din toate funcţiile. „Nu vreau să planeze nicio suspiciune”

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, renunţă la toate funcţiile pe care le deţine, în condiţiile în care procuroriii anticorupţie au cerut ridicarea imunităţii parlamentare.

23 iun. 2022, 17:06
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, îşi dă demisia din toate funcţiile. „Nu vreau să planeze nicio suspiciune”

Adrian Chesnoiu a explicat printr-un mesaj publicat pe Facebook motivul pentru care şi-a dat demisia.

„NU am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă!
În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii:
Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune!

Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale.
De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat!
Vă mulțumesc tuturor celor care aveți încredere în mine, în nevinovăția mea și în toate lucrurile bune pe care le-am făcut!
Doamne ajută!”, a scris Adrian Chesnoiu, pe pagina sa de Facebook.

Chesnoiu demisionează din toate funcţiile pe care le ocupă atât în Parlament, cât și în partid. Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut începerea urmăririi penale pe numele ministrului Agriculturii, pentru abuz în serviciu, potrivit Antena3.

Procurorii anticorupţie au cerut ridicarea imunității pentru Adrian Chesnoiu. Ministrul Agriculturii este acuzat de abuz în serviciu și instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informațiile care nu erau destinate publicității.

„Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.
De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”, spun procurorii DNA.

Citeşte şi: Acuzaţii de corupţie în Guvernul Ciucă. DNA cere ridicarea imunităţii ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu

Cererea a fost deja trimisă, împreună cu un referat, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Au trimis, de asemenea, și un număr de șase volume cu copii ale dosarului de urmărire penală.

Dacă vor ridica imunitatea în acel moment, ministrul Agriculturii va fi chemat oficial și la DNA pentru a i se aduce la cunoștință aceste acuzații.

Citeşte şi: De ce a refuzat David Popovici oferta de a pleca în SUA. „Băi, Țiriac, n-ai cum să-l pui să facă asta!”