Adrian Corduneanu ar putea ajunge la închisoare, împreună cu soția. Ce a mai făcut „Beleaua” de data asta

O nouă belea pentru familia interlopului Adrian Corduneanu, poreclit „Beleaua". Clanul cordunenilor se află în centrul unui nou scandal penal. Inclusiv soția „bombardierului" a ajuns în atenția procurorilor. 

17 mai 2023, 09:01
Adrian Corduneanu ar putea ajunge la închisoare, împreună cu soția. Ce a mai făcut „Beleaua” de data asta

Adrian Corduneanu și soția sa sunt cercetați de magistrați, într-un dosar de crimă organizată. Dosarul se află la Curtea de Apel Iași. Apărătorii interlopilor se vor înfățișa în curând în fața judecătorilor.

Adrian Corduneanu, Ramona Corduneanu, plus mai multe persoane, inclusiv doi notari și un avocat sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat.

Potrivit rechizitoriului din data de 3 mai 2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată a 12 inculpaţi – unul în stare de arest preventiv și doi sub control judiciar, parte dintre aceștia având calitățile de notar și avocat, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune, fals intelectual, fals în declarații, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, camătă, spălarea de bani și deținerea de droguri de risc și de mare risc în vederea consumului propriu.

Inculpați în dosarul penal sunt: Adrian Corduneanu, Sandu Cătălin Gheorghiță, Răzvan Ionuț Costin, Alin Eugen Curcă, Mihaela Monica Pușcașu, Iulian Dănuț Ilincariu, Florin Constantin Roată, Elena Graur, Bogdan Daniel Florea, Ionuț Florin Crâșmaru.

Ce a mai făcut Adrian „Beleaua” Corduneanu

Potrivit procurorilor, au fost încheiate diferite acte translative de drepturi – contracte de vânzare-cumpărare, contracte de cesiune de drepturi sau de dare în plată, în temeiul cărora au fost încasate diferite sume de bani, însușite de grupul infracțional organizat – uneori, cu folosirea în mod fraudulos a împuternicirii, prin depășirea limitelor acesteia sau după ce aceasta încetase de drept.

Persoanelor vătămate nu le-a fost comunicat faptul că au fost realizate operațiunile juridice și nici nu le-au fost predate sumele de bani obținute în temeiul împuternicirilor.

În ceea ce privește infracțiunea de camătă s-a reținut că, în perioada august 2019 – aprilie 2021, doi dintre inculpați au acordat în mod repetat sume de bani cu dobândă liderului grupului infracțional organizat, fără să fie autorizați în acest sens.

Cu privire la infracțiunea de spălare de bani s-a reținut că inculpații au disimulat un procent însemnat din beneficiile materiale obținute din comiterea infracțiunilor prin achiziționarea de bunuri imobile (terenuri în spațiul intravilan și extravilan și imobile cu destinația locuință), preponderent pe numele unor rude/persoane apropiate. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii asupra a 5 imobile din județul Iași, sume de bani și un autoturism.

La dosar au formulat cereri de constituire ca parte civilă 11 persoane, 2 dintre acestea solicitând restituirea în natură a terenurilor și 9 dintre acestea cerând obligarea inculpaților la plata unor despăgubiri în cuantum total aproximativ 2,2 milioane de euro. Prin rechizitoriu s-a solicitat menținerea măsurilor asiguratorii și obligarea inculpaților la plata cheltuielile judiciare avansate de stat în cuantum de 260.000 lei, precizează DIICOT.