Adrian Macarie a suferit un accident vascular. Simona Halep cere ajutorul fanilor pentru donare de sânge

Simona Halep le cere fanilor ajutorul pe contul personal de Instagram, sportiva distribuind un mesaj în care se precizează că este nevoie de sânge pentru ofițerul de presă al Federației Române de Tenis.

01 feb. 2022, 13:08
Adrian Macarie a suferit un accident vascular. Simona Halep cere ajutorul fanilor pentru donare de sânge

Adrian Macarie se află internat la spitalul Bagdasar Arseni după ce a suferit un accident vascular. Jurnalistul are nevoie urgentă de sânge, spitalul neavând resurse suficiente.

Simona Halep le cere fanilor ajutorul pe contul personal de Instagram, sportiva distribuind un mesaj în care se precizează că este nevoie de sânge pentru ofițerul de presă al Federației Române de Tenis, acesta suferind un accident vascular.

Simona Halep, despre scandalul în care a fost implicat Djokovic: Cred că tenisul nu avea nevoie de aşa ceva
Adrian Macarie poate primi ORICE GRUPĂ de sânge, iar cei doritori trebuie să facă următoarea precizare:

Pacient Macarie Gheorghe Adrian, spitalul Bagdasar Arseni, secția Neurochirurgie 5.

Mesajul distribuit de Simona Halep:

Rafael Nadal câştigă Australian Open şi îi depăşeşte la numărul de Grand Slamuri, 21, pe Djokovic şi Federer

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce cand alimentarea unei zone din creier este intrerupta sau redusa, impiedicand tesutul cerebral sa primeasca oxigen si substante nutritive. In acest caz, celulele cerebrale incep sa moara in decurs de cateva minute. AVC-ul reprezinta o urgenta medicala, iar tratamentul imediat este crucial. Interventia timpurie poate reduce afectarea cerebrala si poate preveni alte complicatii. Cu ajutorul tratamentului adecvat, poate fi prevenita totodata si dizabilitatea care s-ar putea instala in urma unui AVC.

Simptome

Daca tu sau cineva din jur sufera un AVC, acorda atentie deosebita momentului in care au debutat simptomele. Exista variante de tratament care sunt foarte eficiente daca sunt administrate la scurt timp de la declansarea AVC-ului.

Semnele si simptomele pot fi:

  • Dificultati de vorbire si de intelegere a ceea ce spun ceilalti.
  • Paralizia sau amortirea brusca a fetei, a bratului sau piciorului.
  • Tulburari de vedere la unul sau la ambii ochi ori vedere dubla.
  • Cefalee brusca, severa, insotita de varsaturi, ameteala si pierderea cunostintei.
  • Dificultati de mers, tulburari de echilibru, pierderea coordonarii.

Cand sa mergi la medic

Actionand rapid, ajuti pacientul cu AVC sa primeasca tratamentul de care are urgent nevoie – acesta are eficienta maxima daca AVC-ul este diagnosticat in aproximativ 3 ore de la debutul simptomelor. Noteaza ora la care au inceput sa se manifeste – aceasta informatie ajuta medicul in alegerea celei mai bune variante de tratament. Daca suspectezi ca cineva sufera un AVC, actioneaza rapid (formula F.A.S.T.) si fa-i urmatorul test:
F – Face (Fata) – Cere persoanei sa zambeasca. Ti se pare ca fata e asimetrica sau gura e cazuta intr-o parte?
A – Arms (Brate) – Cere persoanei sa ridice simultan ambele brate deasupra capului. Unul dintre ele ramane inert sau mai jos decat celalalt?
S – Speech (Vorbire) – Cere-i persoanei sa repete o fraza simpla (de exemplu “Cerul este albastru”). Nu poti distinge ce zice sau vorbeste ciudat?
T – Time (Timp) – Daca remarci oricare dintre aceste semne, suna IMEDIAT la 112! Pentru ca persoana sa fie transportata cat mai repede la spital, spune-i operatorului ca suspectezi ca aceasta a suferit un accident vascular cerebral si transmite-i ora la care au aparut primele simptome.