Adrian Marinescu, despre numărul mare al cazurilor de infecţie cu COVID-19: „Este o situaţie care ar trebui să ne îngrijoreze”

Adrian Marinescu, medic la Institutul "Matei Balş", a declarat că numărul mai mare de cazuri de infecţie cu noul coronavirus anunţat de Grupul de Comunicare Strategică joi vine în contextul creşterii susţinute a testării, dar şi în urma măsurilor de relaxare.
Filip Stan
25 iun. 2020, 11:32
Adrian Marinescu, despre numărul mare al cazurilor de infecţie cu COVID-19:

„Cu siguranţă că este o situaţie care ar trebui să ne îngrijoreze, dar nu intrăm în panică şi nu este ceva ce nu se poate rezolva. În primul rând, acest număr mare vine în contextul unei testări care este în mod susţinut mai crescută. De fapt, ne interesează indicele de pozitivitate, câte din acele teste se pozitivează. Avem într-adevăr un procent care este peste 3%. Este un procent mai mare, mai exact 3,68, dacă facem un calcul, dar, prin comparaţie cu ceea ce s-a spus, că astfel de creşteri mari au fost de puţine ori în timpul pandemiei, astăzi este explicat plecând de la numărul de testări. (…) În plus, trebuie să ne gândim că este vorba despre efectele maxime ale relaxării. Practic, vorbim de a treia etapă de relaxare din 15 iunie care începe să se vadă acum. Deci, cumva suntem într-un vârf al îmbolnăvirilor legat de relaxare. Nu are legătură cu vârful îmbolnăvirilor din pandemie. Vorbim de un vârf care este legat strict de măsurile de relaxare”, a explicat Adrian Marinescu, porivit Agerpres. 

Medicul de la Matei Balş susţine că măsurile de prevenţie au fost respectate „într-o măsură mai mică decât ar trebui”.

„Eu cred că îngrijorarea se referă la faptul că este clar că se respectă într-o măsură mai mică decât ar trebui măsurile de prevenţie. Asta nu se vede de astăzi, se vede în ultimele săptămâni. Practic, lumea a înţeles şi aici trebuie să găsim un echilibru, că relaxarea vine şi cu o posibilitate de a nu respecta măsurile de prevenţie, lucru care nu este corect”, a mai spus medicul.

Potrivit acestuia, în săptămânile care urmează trebuie schimbat modul de abordare, iar relaxarea să se facă cu prudenţă, în caz contrar vor exista mai multe îmbolnăviri, internări şi mai multe cazuri severe.

„Ne relaxăm, facem ceea ce avem de făcut – concedii, etc, dar le facem cu prudenţă. Dacă nu vom face asta, nu este vorba doar despre creşterea numărului de îmbolnăviri şi că asta ar însemna mai multe persoane care se internează, mai multe cazuri severe. Dar luaţi în calcul şi contextul european. În contextul european, la noi situaţia a ajuns să fie mai proastă decât în cazul multor ţări din Europa. Asta înseamnă că s-ar putea să avem restricţii la un moment dat de a circula în Europa, asta înseamnă că s-ar putea să ne încurce concediile când vrem noi să le facem. (…) Şi bineînţeles că numărul de îmbolnăviri mai mare, care se vede totuşi la nivelul spitalelor de boli infecţioase, nu înseamnă că este depăşită capacitatea de internare din România. Vorbim strict despre spitalele care se ocupă de COVID 19, dar asta o să însemne, din păcate, o presiune mai mare inclusiv la nivelul serviciilor de terapie intensivă şi implicit va duce şi la un prognostic prost. Eu cred că avem de gândit acum într-un mod constructiv, nu trebuie să percepem lucrurile că intrăm în panică, nu trebuie să ne gândim că vor veni alte restricţii, trebuie realmente să găsim acel echilibru şi să fim mult mai atenţi decât am făcut-o în zilele care au trecut”, a precizat Marinescu.

Întrebat dacă virulenţa noului coronavirus a scăzut, medicul a spus că ar trebuie să existe o scădere, însă nu există o dovadă în acest sens.

„În mod logic, ar trebuie să fie o scădere (n.r. – a virulenţei). Spunem în mod logic, pentru că este un ciclu natural al virusului. Numai că nu există o dovadă că lucrul acesta s-a şi întâmplat. Ce trebuie să înţelegem este că virulenţa în niciun caz nu este în creştere, nu asta explică în vreun fel că sunt mai multe îmbolnăviri. În niciun caz. Este vorba strict despre relaxare. Această scădere a virulenţei totuşi nu vine cu nişte dovezi ştiinţifice, deocamdată. Sunt doar presupuneri legate de acel ciclul natural pe care îl are virusul”, a mai explicat medicul Adrian Marinescu.

Alte 460 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se la un total de 25.286 de îmbolnăviri, a anunţat joi Grupul de Comunicare Strategică.

Citeşte şi BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA 25 IUNIE. 460 de cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore. Cel mai mare număr din ultimele 2 luni

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce să pui în sosul de roșii pentru toamnă. Așa îți va rezista mult timp și va avea un gust delicios pentru întreaga familie. Este un secret al gospodinelor din Bucovina
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Contribuțiile pentru pensie: cum verifici dacă ți-au fost plătite. Informații utile pentru români
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Românii vor avea portofel digital. Toate actele, într-o singură aplicație
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Alimentul preferat al lui Piedone. Șeful ANPC îl adoră, cu toate că este dușmanul siluetei
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Majorarea accizelor duce la disperarea producătorilor. Cât va ajunge să coste o simplă sticlă de suc
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african