Adrian Nastase i-a dat în judecată pe Klaus Iohannis şi Ludovic Orban, nemulţumit ca i-a fost retrasă decoraţia Steaua României

Adrian Năstase i-a dat in judecată pe presedintele Klaus Iohannis si premierul Ludovic Orban. Totul dupa ce seful statului a decis sa ii retraga decoratia Steaua Romaniei, pe motiv ca fostul premier se afla in categoria celor care au primit condamnari penale.

RomaniaTV.net
14 mai 2020, 08:32
Adrian Nastase i-a dat în judecată pe Klaus Iohannis şi Ludovic Orban, nemulţumit ca i-a fost retrasă decoraţia Steaua României

Fostul premier Adrian Nastase a deschis un proces la Curtea de Apel Bucuresti si cere judecatorilor sa anuleze decretul nr. 1059 din 11 decembrie 2019, semnat de presedintele Klaus Iohannis, prin care i-a fost retras Ordinul national Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce.

Procesul a fost deschis pe 9 martie la Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti si inca nu a primit un termen de judecata.

Pe lângă preşedintele Klaus Iohannis, Adrian Nastase l-a dat în judecată şi pe premierul Ludovic Orban, cel care contrasemneaza decretul de retragere a decoratiei. 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în decembrie 2019, că a decis retragea decoraţiilor primite de persoanele cu condamnări penale. Este vorba despre Adrian Nastase, Bucur Gheorghe, Mitrea Miron Tudor, Mucea Dorinel Mihai, Mencinicopschi Gheorghe, Cuteanu Emilian, Severin Adrian, Voiculescu Dan, Mantog Ionel, Muntean Mircia, Anghel Gh. Cristian si Jianu Irina Paula.

Fostul premier Adrian Năstase a primit în 2002 Ordinul Steaua României, în grad de Mare Cruce, de la Ion Iliescu. 

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamant, în 2004, la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”, pentru şantaj şi luare de mită. De asemenea, a fost condamnat, în 2012, la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, pentru folosirea influenței sau autorității funcției de președinte al unui partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Cele două condamnări au fost contopite, rezultând o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni închisoare. Adrian Năstase a executat efectiv 500 zile de pedeapsă. La acestea sau adăugat 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate, respectiv elaborarea unor lucrări ştiinţifice. Astfel, s-a considerat că Adrian Năstase a executat 605 zile din pedeapsă.

În cazul lui Adrian Năstase o cerere de retragere a decoraţiei a fost depusă, de două ori, de către Tommy Tomescu, organizatorul Mitingului Diasporei din 10 august 2018. Acesta i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis retragerea ordinului Steaua României acordat fostului premier Adrian Năstase, după ce acesta i-a numit „indieni” pe românii din străinătate. 

Citeşte şi: Adrian Năstase, critici dure la adresa lui Klaus Iohannis şi a Guvernului: Întreţin iluzia relaxării

Adrian Nastase a reactionat cel mai dur, intr-o postare pe blogul sau, si a spus ca gestul facut de seful statului este meschin si nejustificat.

„Klaus Iohannis a inceput sa construiasca Romania normala anuntand ca a decis sa-mi retraga Ordinul Steaua Romaniei, in grad de Mare Cruce, dupa ce ma invitase la Cotroceni, la receptia organizata cu ocazia Zilei Nationale.

Recunosc, am mers la Cotroceni crezand ca, in al doilea mandat, Iohannis va incerca sa ajute la o reconciliere nationala, dupa dezbinarea din ultimii ani. M-am inselat iar gestul sau meschin de astazi nu prevesteste nimic bun”, a scris Nastase.

In plus, a transmis ca realizarile sale de pe vremea in care se afla la Palatul Victoria nu vor putea fi sterse din istorie.

Fostul premier sustine in continuare ca cele doua condamnari ale sale au avut, de fapt, obiective politice si ca a primit de la romani „decoratia” lor.

„Romanii mi-au acordat insa decoratia lor, in conditiile in care dupa 4 ani de guvernare, PSD a obtinut, in 2004, acelasi procent la alegeri ca si la intrarea la guvernare – 37%. Vom vedea ce rezultat va avea Guvernul Iohannis…

Condamnarea mea in 2012 ca si cea din 2014 au avut obiective politice cunoscute. Poate ar trebui sa reamintesc, din cand in cand, felul in care am fost condamnat prin rationamente logico-juridice si in lipsa unor probe directe in Dosarul afiselor electorale, cu cei 971 de martori ai DNA. Sau condamnarea in dosarul Zambaccian cu probe – corpuri delicte care includeau bancnote ce au fusesera tiparite ulterior de Trezoreria americana.

Chiar si Basescu, somat de clientii sai politici (cunoscutii intelectuali) sa-mi retraga decoratia (legea ofera presedintelui POSIBILITATEA de retragere a ordinului) a preferat sa spuna Nastase a fost condamnat pentru o gainarie (stia el ce spune). Nastase nu si-a vandut tara. Electoratul iti poate ierta asta„.

„Nu cred ca, dupa 7 ani de la condamnarea din 2012, respectiv 5 ani de la cea din 2014, si dupa invitarea mea la Cotroceni, cu ocazia Zilei Nationale, intentia de retragere a ordinului are justificare”, a mai sustinut Nastase.