Adrian Severin poate fi eliberat. Sentinţa nu e definitivă. „Vreau să mă duc la medic, apoi să-mi reiau activitatea didactică”

Judecătoria Sectoruui 5 a admis luni solicitarea fostului europarlamentar Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă, de a fi pus în libertate. Decizia nu este definitivă. În documentele depuse la instanţă, Adrian Severin a susţinut că întruneşte condiţiile cerute de lege, respectiv un comportament bun în detenţie, dar şi executatea a cel puţin o treime din pedeapsă. Adrian Severin le-a explicat magistratilor că in perioada in care a fost inchis a muncit si a scris lucrari stiintifice. 

RomaniaTV.net
22 ian. 2018, 09:47
Adrian Severin poate fi eliberat. Sentinţa nu e definitivă. „Vreau să mă duc la medic, apoi să-mi reiau activitatea didactică”

Adrian Severin a formulat cererea de liberare conditionata la Judecatoria Sectorului 5 pe 10 ianuarie, iar astazi are loc primul termen de judecata. Fostul europarlamentar are peste 60, astfel ca poate fi eliberat conditionat dupa ce executa o treime din pedeapsa. 
Adrian Severin este la a doua incercare de liberare conditionata. El a mai facut o cerere similara anul trecut, dar si-a retras-o.

La termenul de luni, judecatorul l-a intrebat pe fostul europarlamentar ce o sa faca daca o sa fie liberat conditionat. „Din pacate, ma duc la medicul curant sa reiau terapia care a trebuit sa fie intrerupta. Medicul mi-a spus ca ma poate ajuta. Vreau sa va spun ca al doilea lucru va fi sa iau legatura cu colegii de facultate, sa imi reiau activitatea didactica. Personal, nu intentionez sa storc lacrimi si sa cer clementa in virtutea unei sanatati afectate. Ce trebuie retinut este ocazia de a arata ca justitia romana nu reinstaureaza de facto pedeapsa cu moartea. La Rahova si nu numai acolo se moare pe capete„, a declarat Adrian Severin în faţa judecătorului, potrivit ziare.com.

Politicianul a explicat ca a incercat sa execute pedeapsa cu demnitate. „Am muncit in perioada asta, nu cu zile castig, am scris lucrari fara sa pretind zile. Am cerut sa raman in regim inchis tocmai pentru a duce la bun sfarsit toate programele in care eram implicat, unul sa ii invat romana pe detinutii straini. Cred ca aceasta pedeapsa si a atins obiectivele, indiferent care au fost. Las la aprecierea dumneavoastra concluzia„, a declarat Severin.

Pe de alta parte, procurorul DNA a explicat ca Adrian Severin nu a fost folosit la munca si ca reiese ca sufera de afectiuni medicale care-l impiedica sa iasa la munca. „Munca reprezinta o conditie esentiala pentru cererea de eliberare conditionata„, a spus acesta.

Avocatul a aratat ca fostul europarlamentar sufera de o afectiune medicala, ar fi depus numeroase cereri pentru a presta munca, dar a fost refuzat.

Avocatul a mai aratat ca Severin a executat fractia de o treime din pedeapsa si desi a scris lucrari stiintifice, nu a beneficiat de zile. Severin a desfasurat 70 de programe educationale – redactare de articole, poezii pentru revista, cursuri de alfabetizare etc. In plus el si-a dat acordul pentru un text publicat in Enciclopedia Romana Juridica.

Pe de alta parte, procurorul DNA a cerut respingerea propunerii de liberare. 

Adrian Severin a fost condamnat definitiv, în 16 noiembrie 2016, de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de luare de mită şi trafic de influenţă, respectiv pentru că, în perioada decembrie 2010 – martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnalişti de la Sunday Times de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

La momentul investigaţiei jurnalistice, trei europarlamentari – Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler şi fostul ministru austriac de Interne Ernst Strasser – ar fi acceptat „să-şi vândă serviciile” unor jurnalişti ai ziarului „The Sunday Times”, care pretindeau că se ocupă cu acţiuni de lobby.

Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul „ajutorului” pentru adoptarea unor amendamente.