Adrian Streinu-Cercel recomandă românilor să poarte mască de protecţie: „Ar trebui să fie un accesoriu obligatoriu pentru următoarele 6-9 luni. Pandemia nu s-a terminat”

Medicul Adrian Streinu-Cercel îi avertizează pe români că pandemia nu s-a terminat şi le rerecomandă românilor să poarte mască de protecţie în continuare, precizând că aceasta ar trebui să fie un accesoriu obligatoriu încă 6-9 luni.

31 mart. 2022, 14:32
Adrian Streinu-Cercel recomandă românilor să poarte mască de protecţie: „Ar trebui să fie un accesoriu obligatoriu pentru următoarele 6-9 luni. Pandemia nu s-a terminat”

Adrian Streinu-Cercel recomandă românilor să poarte mască de protecţie. Preşedintele Comisiei de Sănătate din Senatul României avertizează că pandemia nu s-a terminat în România, deşi autorităţile au eliminat măsurile de restricţie.

Adrian Streinu-Cercel recomandă românilor să poarte mască de protecţie

„Trebuie să luăm aceste lucruri cu măsură şi să nu considerăm că pandemia s-a terminat. Nu s-a terminat. Ea îşi vede în continuare de treabă şi ca atare, după părerea mea, masca ar trebui să fie un accesoriu obligatoriu pentru următoarea perioadă de timp, pe care eu o definesc în momentul de faţă ca fiind de circa 6 luni, dacă nu chiar 9 luni de zile”, a spus medicul, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Rafila, despre cazurile de COVID-19: De săptămâna viitoare vom intra pe un trend descendent

Preşedintele Comisiei de Sănătate din Senatul României a precizat că numărul infectărilor ar fi fost mai mic, dacă politicienii ţineau cont de sfaturile specialiştilor şi nu relaxau măsurile atunci când nu era cazul,

„Mi-aş fi dorit să nu fi avut un număr atât de mare de cazuri de îmbolnăvire, dar, din păcate, politicienii nu au ţinut cont de sfaturile doctorilor, ale specialiştilor şi au dat relaxări atunci când nu era cazul şi aţi văzut ce s-a întâmplat anul trecut. Din păcate, şi în momentul de faţă constatăm că s-a ridicat starea de alertă, dar virusul nu a fost informat. Pe virus nu l-a chemat nimeni la niciun palat să îi spună: pleacă de aici pentru că ţi-ai terminat treaba! Ca atare, suntem în continuare în pandemie şi lumea ar trebui să ştie acest lucru. Restricţiile iarăşi s-au ridicat şi acum constatăm că numărul de cazuri se înmulţeşte şi la camerele de gardă vin mereu pacienţi afectaţi cu COVID”, a mai precizat medicul.

Preşedintele Comisiei de Sănătate din Senatul României a mai explicat că unele unităţi medicale nu primesc pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, motivând că nu mai sunt unităţi COVID.

„O măsură foarte bună care a fost luată a fost aceea ca să nu se revină cu toate spitalele în sistem non-COVID de la început, ceea ce este un lucru bun şi ca atare majoritatea spitalelor de boli infecţioase au rămas în sistem COVID şi pacienţi au unde să se ducă. Constatăm că o serie de unităţi de management fac ce le trece prin cap, adică nu ţin cont de faptul că pacienţii trebuie văzuţi multidisciplinar şi spun: noi nu primim COVID pentru că noi nu mai suntem COVID”, a susţinut preşedintele Comisiei de sănătate din Senat.

Medicul avertizează că au apărut şi alţi viruşi, precum cel varicelo-zosterian.

„Au început celelalte virusuri să apară pe panoplia patologiei uzuale. (…) A apărut şi virusul varicelo-zosterian şi aşa se face că suntem într-o plină etapă evolutivă a epidemiei cu acest virus şi cei care sunt afectaţi sunt copiii, dar şi adulţii, adultul tânăr. Vreau să aduc la cunoştinţă tuturor că există vaccin antivaricelos, care este foarte bun şi care trebuie făcut, pentru că varicela la adult dă forme cât se poate de severe, inclusiv pneumonie hemoragică. Şi în contextul actual de COVID să uneşti astfel două virusuri cu agresiune directă asupra plămânului nu este un lucru foarte bun”, a atenţionat medicul.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.972 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 611 mai puține față de ziua anterioară. 377 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Cele mai multe cazuri, circa o treime, sunt doar în Bucureşti – 1004 cazuri în 24 de ore. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 247 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 2.517 cu 70 mai puțin față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 403 persoane, cu 8 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 403 pacienți internați la ATI, 352 sunt nevaccinați.

Până astăzi, 65.015 de persoane diagnosticate cu infecție cu SarsCov-2 au decedat. În intervalul 30.03.2022 (10:00) – 31.03.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 21 decese (9 bărbați și 12 femei), dintre care 7 anterior intervalului de referință.

Citeşte şi Subvarianta mai contagioasă a Omicron a devenit dominantă la nivel mondial