Adrian Ţuţuianu: Audierea lui Sebastian Ghiţă în Comisia de control parlamentar al SRI ar fi utilă

Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei de control parlamentar al SRI, a declarat pentru România TV că audierea lui Sebastian Ghiţă ar fi utilă în ancheta privind dezvăluirile făcute anterior de fostul deputat despre presupuse abuzuri comise de cadre ale Serviciului Român de Informaţii.

RomaniaTV.net
18 apr. 2017, 19:25
Adrian Ţuţuianu: Audierea lui Sebastian Ghiţă în Comisia de control parlamentar al SRI ar fi utilă

„Nu considerăm încheiată ancheta legată de acele dezvăluiri. Ar fi util, din punctul nostru de vedere, să-l audiem pe domnul Ghiţă, să vedem dacă sunt date suplimentare care să ne contureze o anumită situaţie de fapt. Cred că am luat o decizie corectă atunci şi în contextul previzibil că dl. Ghiţă ar fi adus în ţară, consider că audierea dânsului în cadrul Comisiei de control parlamentar al SRI se impune. Vom lua din nou în analiză înregistrările prezentate de dl. Ghiţă şi toate aspectele la care a făcut referire vor fi verificate. Ne interesează conduita unor cadre din SRI, dar şi alte aspecte, cum ar fi afirmaţiie legate de construcţia de autostrăzi”,  declarat Adrian Ţuţuianu.

„Pe noi ne va interesa în ce măsură cadre din SRI au abuzat sau au încăldat anumite dispoziţii legale. Este cunoscut subiectul echipelor mixte, după cum avem şi mai multe declaraţii care nu au fost confirmate încă în cadrul cercetărilor legate de participarea unor ofiţeri SRI la activităţile de cercetare penală. Dacă sunt elemente care să ne contureze o asemenea ipoteză vom sesiza CSM şi Ministerul Justiţiei”, a precizat preşedintele Comisiei de control parlamentar al SRI, adăugând că este posibil ca în Comisie să mai fie audiaţi Traian Băsescu şi Victor Ponta şi, în funcţie de eventuale date noi ce vor fi furnizate de Sebastian Ghiţă, şi alte persoane.

Întrebat dacă este de părere că Sebastian Ghiţă ar avea motive să se teamă pentru viaţa sa după dezvăluirile făcute, Ţuţuianu a răspuns: „Cred că Sebastian Ghiţă este depozitarul unor lucruri importante despre ceea ce s-a petrecut în România ultimilor ani şi din această perspectivă probabil are anumite îngrijorări personale. Ne interesează să vină în ţară, să-şi rezolve problemele personale şi să clarificăm care au fost eventualele derapaje de la normele democratice ale unor instituţii ale statului sau ale unor persoane”.

Adrian Ţuţuianu a făcut referire şi la faptul că Dan Andronic nu va mai fi audiat în Comisia de control al SRI din Parlament în legătură cu dezvăluirile privind o posibilă fraudă la alegerile prezidenţiale din 2009: „Comisia SRI renunţă la audierea domnului Andronic nu pentru că nu ne-am propus să investigăm eventuala implicare nelegală a SRI sau a unor cadre din SRI în procesul electoral. Comisia specială de anchetă se va constitui prin hotărârea celor două camere ale Parlamentului, va putea să audieze şi alte persoane decât cele care ţin de SRI, va putea cere date, informaţii de la instituţii ale statului şi să tragă o concluzie legată de ansamblul procesului electoral din 2009. De aceea am consierat că trebuie s renunţăm la audierea dl. Andronic, care se va face în Comisia specială de anchetă. Dacă grupul parlamentar al PSD va considera că este utilă prezenţa mea în acea comisie voi fi acolo şi îmi voi face datoria”.