Adrian Ţuţuianu: I-am lăsat prim-ministrului demisia mea din funcţia de ministru al Apărării. Premierul Tudose a acceptat demisia

Ministrul Apărării Adrian Ţuţuianu a declarat, luni, după o întâlnire cu prim-ministrul Mihai Tudose, la Guvern, pe tema salariilor militarilor, că şi-a lăsat demisia pe masa acestuia. Decizia de demisie a fost luată din cauza anunţului că angajaţii MApN nu-şi vor primi toate drepturile salariale la data de 15 septembrie.

RomaniaTV.net
05 sept. 2017, 13:46
Adrian Ţuţuianu: I-am lăsat prim-ministrului demisia mea din funcţia de ministru al Apărării. Premierul Tudose a acceptat demisia

UPDATE „Pe data de 15 septembrie se plătesc soldele şi salariile pentru luna august. La momentul acesta execuţia bugetară pe cheltuieli de personal este de 72,71%. Nu există niciun fel de întârziere în plata acestor drepturi. De asemenea, în luna septembrie se plătesc drepturile de hrană şi alte drepturi care se cuvin personalului militar”, a declarat ministrul Apărării Adrian Ţuţuianu la România TV

Nu am putut să facem tehnic mutarea unor sume din trimestrul 4 în trimestrul 3. Ceea ce am greşit eu a fost modul de comunicare în relaţia cu prim-ministrul şi cu opinia publică. Mi-am asumat acest lucru, sunt un om serios. înţeleg să repar printr-un gest de onoare această chestiune. Am lăsat domnului prim-ministru demisia pe masă, analizează, dacă a luat o decizie o va comunica domnia sa. Acel comunicat a preluat abordarea tehnică de la Direcţia financiar-bugetară din cadrul ministerului. Se pare că mai mult a stricat decât a clarificat lucrurile.Consecinţele le vedeţi acum. Greşeala mea e că nu am comunicat primului ministru şi că opinia publică a înţeles greşit aceste lucruri”, a mai spus acesta. 

UPDATE Premierul Mihai Tudose a acceptat demisia ministrului Apărării Adrian Ţuţuianu. 

Adrian Ţuţuianu a declarat, la Antena 3, că a luat decizia să-şi prezinte demisia în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu şeful Guvernului şi cu ministrul de Finanţe.

Mi-am depus demisia pentru lipsa de comunicare. Am recunoscut în faţa premierului că am greşit faţă de el că nu i-am comunicat şi nu am comunicat cu presa din lipsă din timp. I-am spus că îmi asum greşeala. Mi-a spus că această decizie o ia el. Am lăsat demisia pe masă, a anunțat ministrul Adrian Țuțuianu.

Ministrul Apărării a precizat că premierul Mihai Tudose i-a reproşat că a greşit în comunicarea cu el, pentru că nu l-a informat cu privire la situaţia de la MApN, dar şi în comunicarea cu presa.

„I-am spus că dacă demisia mea aste este o soluţie care repară lucrurile, eu sunt un om serios„, a precizat Ţuţuianu.

CITEŞTE ŞI Mihai Tudose: Am trimis demisia ministrului Apărării către Cotroceni. Marcel Ciolacu va asigura interimatul

Ministrul Apararii a explicat ca existau discutii in sistem ca nu ar fi bani pentru salarii, din cauza unor erori de comunicare ce ar apartine unor directii din subordine, si ca isi „reproseaza ca nu a gestionat cum trebuie comunicarea pentru a linisti oamenii”.

„Avem resurse financiare suficiente, vreau sa fie clar (…) nu exista niciun fel de intarziere. La data de 15 septembrie platim drepturile salariale aferente lunii august, ele sunt in termen”, a insistat el.

„Eu am recunoscut in fata premierului ca am gresit fata de domnia sa, ca nu am comunicat in timp util, i-am spus ca daca aceasta este o solutie care repara lucrurile, eu mi-o asum, pentru ca sunt om serios (…) Am facut eforturi extraordinare in aceasata perioada, dar nu e totdeauna suficient”, a mai spus Tutuianu.

Premierul Mihail Tudose i-a chemat, marţi, de urgenţă la Guvern pe ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, şi pe cel al Finanţelor, Ionuţ Mişa, pentru a cere explicaţii legate de comunicatul dat de MApN privind plata eşalonată a drepturilor salariale ale militarilor.

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au anunţat, marţi, că drepturile salariale ale angajaţilor se vor plăti eşalonat în luna septembrie, pe motiv că nu s-a efectuat rectificarea bugetară pe 2017.

„În scopul abordării prudențiale a execuției bugetare, în condițiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017 și necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr 69/2010, Direcția financiar-contabilă din M.Ap.N. a anunţat că, în data de 15 septembrie, vor fi plătite sumele aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuțiile individuale și impozit, se arată într-un comunicat al MApN.

Potrivit sursei citate, între 21 şi 25 septembrie vor fi plătite contribuţiile angajatorului şi ale angajatului, dar şi impozitul pe venit. După rectificarea bugetară, în jurul datei de 25 septembrie, se vor plăti şi restul drepturilor aferente aferente cheltuielilor de personal, însemnând chirii, normă de hrană.