Adrian Ţuţuianu: Pe 27 septembrie vom aduce încă trei avioane F-16 şi completăm escadrila de 12

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a afirmat, joi, că peste o lună vor fi aduse în ţară încă trei avioane F-16 pentru a fi completată escadrila de 12, precizând că există intenţia ca în următorii ani să fie completată dotarea Forţelor Aeriene cu încă 36 de avioane.
Filip Stan
31 aug. 2017, 13:44
Adrian Ţuţuianu: Pe 27 septembrie vom aduce încă trei avioane F-16 şi completăm escadrila de 12

Adrian Ţuţuianu a declarat jurnaliştilor, joi, la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, că există opt programe de înzestrare a Forţelor Armate, acestea urmând să se desfăşoare pe o perioadă de zece ani.

“Avem opt programe majore de înzestrare a Forţelor Armate ale României, pe o alocare de 2 la sută din Produsul Intern Brut, un program pe 10 ani, 2017-2026. Purtăm discuţii pe mai multe componente, evident, că ele trebuie apoi armonizate, după ce ajungem la concluzii finale. Am avut discuţii importante cu firme care vor să creeze societăţi mixte în România, societăţi mixte care trebuie să fie partenerii Armatei Române în acest efort de înzestrare”, a afirmat ministrul Apărării, conform News.ro.

El a fost întrebat ce se întâmplă cu înzestrarea Forţelor Navale, spunând că se află în consultare publică pe siteul ministerului un proiect de Hotărâre de Guvern prin care este detaliată procedura de achiziţie a patru corvete.

”Cele patru corvete vor fi achiziţionate într-un efort pe care îl apreciem la şapte ani de zile. Va fi o procedură de dialog competitiv şi suntem interesaţi, aşa cum v-am spus, ca mai multe dintre aceste activităţi economice să se desfăşoare în România pentru că avem nevoie de dezvoltare economică, de locuri de muncă, de taxe şi impozite şi de transfer tehnologic important. Am văzut anumite comentarii prin presă că nimeni nu vine să construiască special pentru noi un şantier naval care să producă patru corvete. A înţeles greşit, pe noi ne interesează colaborările cu industria românescă de profil şi sunt firme cu capital român sau cu capital străin care au facilităţi de producţie în România, la Brăila, la Galaţi, la Tulcea, la Constanţa, chiar şi la Mangalia”, a explicat Adrian Ţuţuianu.

El a menţionat că modernizarea fregatelor trebuie să aibă loc concomitent cu construcţia corvetelor.

“Fregatele intră în acelaşi pachet de măsuri pentru că efortul de modernizare a fregatelor trebuie să fie făcut concomitent cu construcţia corvetelor şi trebuie să fie lucruri complementare, se completează unele pe altele, la care se adaugă şi componenta de înarmare a acestor nave de luptă”, a menţionat ministrul Apărării.

El a afirmat că sunt discuţii cu firme din SUA şi Europa pentru câteva componente importante.

“Continuăm discuţiile pe câteva componente importante, cu firme din SUA, dar şi din Europa. Mă interesează să definitivăm discuţiile pentru transportorul blindat cu două variante, o societate mixtă la Uzina Mecanică Bucureşti, cea de-a doua la Moreni, prima va produce transportoare care nu sunt flotabile, cealaltă transportoare flotabile”, a menţionat Ţuţuianu.

Ministrul s-a referit şi programul privind Forţele Aeriene, spunând că la sfârşitul lunii septembrie vor fi aduse încă trei avioane F-16 pentru completarea escadrilei de 12.

“În data de 27 septembrie vom aduce încă trei avioane şi completăm escadrila de 12, cu F-16. Intenţia noastră este ca în următorii ani de zile, probabil începând cu 2019-2020, vom vedea ce rezultă din discuţii, să completăm dotarea Forţelor Aeriene cu încă 36 de avioane F-16, cu precizarea că ne-am dori ca cel puţin o escadrilă să fie F-35. Nu depinde doar de ce dorim noi, este vorba de un acord guvern la guvern cu partenerul american”, a mai spus ministrul.

Adrian Ţuţuianu spune că există interes şi pentru alte achiziţii, cum ar fi puşca de infanterie, radare sau sisteme informatice.

“Suntem, de asemenea, interesaţi şi de alte achiziţii, începând cu puşca de infanterie şi mergând până la radare, sisteme informatice. Sublinierea pe care o fac şi astăzi este că toate aceste lucruri dorim să le dezvoltăm cu un beneficiu pentru economia naţională. Este falsă ideea care este vehiculată prin diverse medii şi în media conform căreia noi am plecat într-un fel aşa la cumpărături, la shopping. Totul se va reîntoarce, într-o măsură mai mare sau mai mică în industria naţională”, a completat Ţuţuianu.

Ministrul Apărării a fost prezent joi, la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, la ceremonia de certificare a Forţelor Aeriene Regale Canadiene dislocate în baza respectivă.

Patru aeronave CF-188 Hornet ale Forţelor Aeriene Canadiene au sosit duminică, 20 august, în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu, unde vor participa la executarea unor misiuni de poliţie aeriană întărită sub comandă NATO, cu preluarea responsabilităţii de la Forţele Aeriene Regale ale Marii Britanii.

Detaşamentul canadian Air Task Force Romania este format din aproximativ 135 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi aeronave CF-188 Hornet şi va executa, alături de aeronavele MiG-21 LanceR şi militarii Forţelor Aeriene Române, misiuni de poliţie aeriană în următoarele patru luni.

De asemenea, Adrian Ţuţuianu are în programul de joi şi vizite la unităţi militare din judeţul Constanţa, printre care Comandamentul Flotei, Spitalul Militar de Urgenţă, Centrul 39 Scafandri, Academia Navală ”Mircea cel Bătrân”, dar şi la Batalionul de Infanterie Marină din Babadag, judeţul Tulcea.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
S-a mărit impozitul pe câştiguri la pariuri! Ce decizie a luat până la urmă Ministerul Finanțelor, deși anunțase că va ajunge la 10%. Update
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Trebuie sau nu să speli carnea de pui înainte de gătire? Avertismentul experților în siguranță alimentară
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Mașina hibrid care face valuri. Prețul noului model nu are concurență
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin