Adrian Vasilescu: Reîntregirea salariilor nu poate fi făcută concomitent cu reducerea CAS

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune că măsura scăderii CAS şi cea a reîntregirii salariilor bugetarilor nu pot fi luate concomitent.

RomaniaTV.net
12 mart. 2012, 20:45
Adrian Vasilescu: Reîntregirea salariilor nu poate fi făcută concomitent cu reducerea CAS

„Concomitent nu se poate, ar fi un efort prea mare pentru buget, cu ochiul liber se vede asta, e ori, ori. Cred totuşi că ar fi mai uşor pentru buget să treacă la reîntregirea salariilor. Scăderea CAS-ului este un lucru complicat şi nu cred că este timp de făcut calcule pentru asta. La reîntregirea salariilor, efectele sunt foarte clare”, a declarat, la TVR Info, Vasilescu, potrivit Hotnews.

Consilierul guvernatorului BNR a admis totuşi că o reducere a contribuţiei pentru asigurările sociale (CAS) ar fi necesară pentru că ar crea locuri de muncă şi ar conduce la o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte fiscalitatea.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea „După 20 de ani” de la PRO TV, că, în opinia sa, nu este momentul pentru reducerea CAS, pentru că această măsură, deşi îndreptăţită, ar reduce deficitul la fondul de pensii.

În discursul din Parlament, şeful statului arăta că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie „reîntregite” salariile bugetarilor.

Cu două zile înainte, premierul Ungureanu a declarat că Guvernul analizează o posibilă reducere a contribuţiilor de asigurări sociale într-o marjă cuprinsă între 3-5%, „sigur pentru angajaţi, poate şi pentru angajatori”, dacă situaţia economică internă şi externă va favoriza aplicarea unei astfel de măsuri.