Adriana Pistol, despre ordinul privind carantina semnat de Andreea Moldovan: Nu s-a votat și nu a apărut nici în minuta care a plecat spre CNSU

Adriana Pistol, dirctorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a declarat că ordinul privind carantina semnat de Andreea Moldovan nu s-a votat în grupul tehnico-științific și nu a apărut nici în minuta care a plecat spre CNSU.

19 apr. 2021, 21:00
Adriana Pistol, despre ordinul privind carantina semnat de Andreea Moldovan: Nu s-a votat și nu a apărut nici în minuta care a plecat spre CNSU

Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a făcut noi precizări referitoare la ordinul privind carantina semnat de Andreea Moldovan.

Adriana Pistol, despre ordinul semnat de Andreea Moldovan: Nu îmi aduc aminte să fi fost discutate în detaliu propuneri

Citeşte şi Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan, despre ordinul de carantinare: „Nu era nevoie de aviz CNSU”

„D-na secretar de stat Andreea Moldovan, în cadrul unei ședințe convocată de dr. Raed Arafat a Grupului tehnico-științific, a deschis într-adevăr acest subiect. A prezentat dorința domniei sale de a modifica criteriile și metodologia prin care se face evaluarea riscului în vederea carantinării. A descris pe scurt câteva dintre viziunile domniei sale. Trebuie să înțelegem un lucru – pe de o parte nu îmi aduc aminte să fi fost discutate în detaliu propuneri, așa cum ar fi fost poate bine, dat fiind că în acest grup se află colegi din mai multe instituții”, a spus directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, potrivit AlephNews

De asemenea, directorul  CNSCBT a negat că ordinul ar fi fost dezbătut în cadrul grupului tehnico-ştiinţific, susţinând că au fost prezentate doar ideile principale.

„Grupul tehnico-științific, chiar dacă face niște propuneri, toate discuțiile și toate minutele pleacă către CNSU, iar numai Comitetul Național pentru Situații de Urgență decide. S-au discutat măsurile cu privire la măsurile pe care grupul le considera oportune despre București. Procedural nu s-a votat și nu a apărut nici în minuta care a plecat spre CNSU. (…) Poate că domnia sa a avut sentimentul că această discuție a fost suficientă”, a precizat directorul CNSCBT.

Citeşte şi Andreea Moldovan, aşteptată cu flori la Spitalul din Braşov după ce a fost demisă de Cîţu

Reamintim că Ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, care prevede noile criterii pentru carantinarea unei localități, a fost publicat în Monitorul Oficial fără informarea premierului Florin Cîțu şi nici a altor decidenți politici. Acest lucru ar putea sta la baza unui conflict major în coaliţie.

Secretarul de stat Andreea Moldovan a declarat, la Digi24, că nu a discutat personal cu premierul, dar că documentul a fost discutat și votat în Comitetul Tehnico-Științific: „Acest ordin intră în atribuțiile mele și era normal ca eu să-l semnez”, a spus Moldovan.

Sursele guvernamentale susţin, însă, că „nu a ştiut nimeni că se va publica așa ceva”. În plus, acestea menţionează faptul că Guvernul decisese deja că nu fie introduse noi criterii de carantinare.

„Comitetul e un fel de grup de experți care aparține de CNSU. Nu se decid lucruri, Comitetul doar propune. Nu se pune problema că hotărârile se iau în acest comitet. Cel mult se fac propuneri. Decizia se ia la nivel de CNSU. Trebuia să fie o hotărâre CNSU în spatele acestui ordin. Nici în comitet nu a existat un acord”, a declarat o sursă apropiată discuțiilor din CNSU.

Mai mult, nici secretarul de stat Raed Arafat nu a fost informat de această decizie.