Aerisirea locuinței pe timp de iarnă. Iată ce beneficii are acest obicei asupra sănătății

Când se apropie vremea rece, oamenii se gândesc doar cum să încălzească locuința, dar uită cât de importantă este aerisirea încăperilor. Iată ce recomandări au specialiștii în acest sens.

26 oct. 2022, 10:08
Aerisirea locuinței pe timp de iarnă. Iată ce beneficii are acest obicei asupra sănătății

Aerisirea locuinței pe timp de iarnă este la fel de importantă ca aerisirea din perioada sezonului cald. Chiar dacă vă gândiți la soluții de încălzirea a încăperilor în care trăiți, este important să știți că reîmprospătarea aerului din casă are beneficii asupra organismului și a sănătății.

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, aerul din interior poate ajunge să fie mai poluta decât cel din exterior, mai ales în sezonul rece. Chiar dacă geamurile închise asigură un spațiu mai călduros, îți pot pune sănătatea în pericol. O multitudine de bacterii și alergeni se dezvoltă în interiorul încăperilor pe timpul iernii. Pentru ca acestea să fie distruse, încăperile trebuie să fie aerisite regulat.

Cât timp trebuie să lași geamurile deschise iarna

Iarna se apropie, iar oamenii uită cât de importantă este aerisirea locuinței, pentru că se tem de temperaturile reci de afară. Aerul proaspăt din exterior este esențial pentru sănătate. Specialiștii recomandă ca, în timpul iernii, geamurile să fie lăsate deschise zilnic timp de cinci minute.

Astfel, aerul proaspăt va pătrunde în casă și o va aerisi. Acest obicei poate reduce riscul de îmbolnăvire în sezonul rece, conform publicației DoctorScreen.com.

Sezonul rece este marcat de viroze, iar menținerea geamurilor închise poate cauza probleme de condens și acumularea de bacterii și alergeni. În acest fel, mucegaiul și alte toxine se pot dezvolta în interior. Toxine precum praful, fumul sau bacteriile pot rămâne în încăperi dacă nu sunt aerisite pe timul iernii.

Citește și: Care sunt bucureştenii care vor sta în frig la iarnă. Directorul Termoenergetica spune care sunt cartierele cele mai vulnerabile

Ce beneficii are aerisirea în sezonul rece

Totuși, timpul de aerisire diferă în funcție de mărimea spașiului și nu numai. Sunt recomandate cel puțin cinci minute de stat cu geamurile deschise, dar perioada ideală ar fi de 15 minute. Cei mai mulți poluanți provin din articolelel de uz cascnic folosite zilnic.

Printre acestea se regăsesc lumânările parfumate, detergenții, parfumurile și propriul dioxid de carbon. Aerul poluat din interior a fost clasificat ca unul dintre primele cinci riscuri de mediu pentru sănătate, conform specialiștilor.

Nu este necesară o aerisire îndelungată, ci o aerisire scurtă, dar făcută în mod regulat. Cel mai bun moment al zilei pentru a ține ferestrele deschise este dimineața.

Citește și: Ora de iarnă 2022. Ce se întâmplă când se schimbă ora și dăm ceasul înapoi