Ora de iarnă 2022. Ce se întâmplă când se schimbă ora și dăm ceasul înapoi

La sfârșitul acestei săptămâni va avea loc trecerea la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi cu o oră, ora 4:00 devenind ora 3:00, fiind cea mai lungă zi a anului, de 25 de ore.

25 oct. 2022, 13:19
Ora de iarnă 2022. Ce se întâmplă când se schimbă ora și dăm ceasul înapoi

De fiecare dată trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie, iar trecerea la ora de vară se face în ultimul weekend al lunii martie.

Ora de iarnă este ora standard, naturală, iar la nivelul Uniunii Europene s-a pus problema ca ora să nu mai fie schimbată, idee agreată de foarte multe persoane, acestea fiind bulversate de această decalare a rutinei, care se resimte și la nivel fizic. Această idee a venit totuși înainte de pandemie și de războiul din Ucraina, așa că proiectul a fost suspendat.

Ora de vară are ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii pot beneficia de lumina naturală a Soarelui și, pe vremuri, a fost benefică pentru cei care lucrau în agricultură.

Sistremul orei de vară a fost adoptat de țările europene în secolul XX, cu scopul de a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Un studiu făcut de experți arată că dacă nu s-ar da ora înapoi, în acest moment, gospodăriile ar putea economisi până la 400 de lire pe an la facturi, iar presiunea asupra sistemului energetic ar scădea.

SUA trece la ora de iarnă în noiembrie

Pe timpul orei de toamnă, viața oamenilor poate fi perturtbată, deoarece se întunecă mai devreme, iar lipsa de lumină poate afecta atât organismul, cât și starea de spirit.

Senatul SUA a adoptat la 16 martie 2022 o măsură orin care ar face ora devară să devină permanentă pe întreg teritoriul Statelor Unite. Legea a fost adoptată în Senat cu unanimitate de voturi, însă nu a trecut încă de Camera Reprezentanților. S-a ajuns, totuși, la compromisul de a trece la ora de iarnă în 6 noiembrie.

Citește și: Ora de iarnă 2022. Răsturnare de situaţie, de ce nu se mai schimbă ora în weekend. Ce s-a decis la Bruxelles

Ce se întâmplă în Statele Unite atunci câns se schimbă ora

  • numărul accidentelor rutiere crește în săptămânile care vin după schimbarea orei. Apusul este mai devreme, mai mulți șoferi și pietoni ies seara, când vizibilitatea este redusă.
  • există mai puține atacuri de cord în perioada următoare, deoarece o oră de somn poate îmbunătăți sănătatea inimii
  • Călătoriile pe tren durează cu o oră mai mult în ziua schimbării. Trenurile care circulă conform programului ajung la destinație cu o oră mai devreme după ce ora se schimbă și sunt ținute cu o oră în plus în stații

Efectele negative ale schimbării orei

În primele zile ale schimbării orei, oamenii pot suferi de simptome precum iritabilitate, insomnie, oboseală și reducerea funcției imunitare, conform conferențiarului senior în fiziologie și metabolism, Gisela Helfer.

Sunt necesare câteva zile, chiar săptămâni, pentru ca organismul să se adapteze la schimbarea orei și pentru ca toate țesuturile și organele să funcționeze din nou așa cum trebuie.

Citește și: Ora de iarnă 2022. Anumite ţări nu mai fac trecerea de la ora de vară la ora de iarnă

Pentru a fi pregătiți de schimbarea orei, trebuie să țineți cont de câteva lucruri:

  • să păstrați un ritm regulat de somn, atât înainte, cât și după schimbarea orei.
  • schimbați treptat programul de somn pe parcursul unei săptămâni. Schimbarea orei de culcare cu 10-15 minute mai devreme sau mai târziu în fiecare zi vă va ajuta organismul să se adapteze fără probleme.
  • profitați de lumina soarelui de dimineață, aceasta ajută organismul să se adapteze mai repede și sincronizează ceasul corporal.
  • seara, evitați pe cât posibil lumina puternică, inclusiv lumina albastră a telefoanelor, tabletelor sau a altor dispozitive.
  • păstrați un regim alimentar regulat