SCANDAL şi la IAŞI. Cursele charter cu muncitori, programate să plece spre Germania, au primit AVIZUL de la Ministerul Transporturilor

UPDATE Zborurile de pe Aeroportul Iași care duc muncitori români în Germania au primit aviz din partea Ministerului Transporturilor. Două zboruri charter cu muncitori sezonieri cu destinaţia Germania au fost anulate, conform directorului Aeroportului din Iași, Cătălin Bulgariu. Avioanele programate să decoleze, vineri, de pe Aeroportul din Iaşi, la ora 13:00, cu destinaţia Baden-Baden şi Nurnberg.

10 apr. 2020, 12:03
SCANDAL şi la IAŞI. Cursele charter cu muncitori, programate să plece spre Germania, au primit AVIZUL de la Ministerul Transporturilor

UPDATE ORA 15:00 Zborurile de pe Aeroportul Iași care duc muncitori români în Germania au primit aviz din partea Ministerului Transporturilor, așa cum a cerut premierul Ludovic Orban pe timpul restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Directorul Aeroportului Iași, Cătălin Bulgariu, a declarat că, după situația confuză de vineri dimineață, s-a primit avizarea de care era nevoie pentru operarea curselor charter spre Germania. Potrivit acestuia, la prânz pleacă un avion cu români către Baden-Baden, iar la ora 17.00 va mai fi un zbor către Nurnberg și la ora 18.00 unul către Dusseldorf.

Cătălin Bulgariu a cerut, vineri dimineaţă, ajutorul jandarmilor, pentru a fi evitată o situaţie precum cea de la Cluj-Napoca.

„Aşteptăm publicarea în Monitorul Oficial a unui ordin de ministru prin care se suspendă zborurile charter. A intrat în vigoare ordonanţa militară prin care se vorbeşte despre aprobarea curselor aeriene cu 48 de ore înainte de către statul român, ceea ce face ca astăzi şi mâine să nu existe zboruri. Din acest punct de vedere zborurile de la ora 13:00 au fost anulate. În acest moment încercăm să discutăm cu firmele de recrutare care să preia oamenii şi să îi ducă înapoi acasă, pentru că nu va fi niciun zbor astăzi”, a declarat Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Iași.

Vineri dimineaţă, aproximativ 350 de oameni aşteptau să plece cu cele două curse către Germania.

Scandal la Cluj-Napoca. Avioanele care urmau să ducă români la muncă în Germania, oprite la sol. Sute de persoane, pe aeroport

Tot vineri, alte două zboruri au fost anulate și la Cluj.Napoca, cu destinația Baden-Baden și Dusseldorf, după ce, joi, aproape 2.000 de oameni au fost aduși la grămadă în parcarea aeroportului, în ciuda măsurilor de distanțare socială.

Ministrul de Interne Marcel Vela a fost pus la curent la situația care s-a petrecut, joi, pe Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca și s-a arătat dezamăgit. Politicianul a anunțat în timpul citirii Ordonanței Militare nr. 8 că se vor lua măsuri de acum înainte.

Scene uluitoare pe aeroportul din Cluj. Mii de români pleacă să muncească în Germania. UPDATE: S-a deschis dosar penal

„Începând de astăzi, autorităţile competente din România, cum ar fi Ministerul Transporturilor sau Autoritatea Aeronautică vor aviza orice transport aerian chiar dacă aeroporturile sunt în subordinea autorităţilor judeţene. (…) Prin acest articol, competenţa totală pentru decizia calendarului de aterizare/decolarea, acceptului de sosire sau plecare a unor aeronave intră în competenţa Ministerului Transporturilor”, a precizat Marcel Vela.