Scene uluitoare pe aeroportul din Cluj. Mii de români pleacă să muncească în Germania. UPDATE: S-a deschis dosar penal

Aproape 2.000 de oameni veniţi din mai multe judeţe din Transilvania şi Moldova au aglomerat joi parcarea din faţa aeroportului din Cluj. Aceştia au aşteptat pentru a pleca să lucreze în agricultură în Germania.

RomaniaTV.net
09 apr. 2020, 13:31
Scene uluitoare pe aeroportul din Cluj. Mii de români pleacă să muncească în Germania. UPDATE: S-a deschis dosar penal

UPDATE: Premierul Ludovic Orban spune că este convins că directorul Aeroportului Cluj va fi demis de Consiliul Judeţean după incidentul de joi, când peste o mie de români care pleacă la muncă în Germania s-au înghesuit acolo. Orban menţionează că directorul aeroportului a fost demis anterior, dar a câştigat în instanţă repunerea sa pe funcţie.

UPDATE: Ludovic Orban cere închiderea aeroportului din Cluj. Premierul Ludovic Orban a cerut joi, în ședința de Guvern, o anchetă de urgență la Aeroportul din Cluj-Napoca, plus demiterea managerului, după ce în cursul amiezii aproape 2.000 de muncitori care așteptau să plece la muncă în Germania au stat ore în șir înghesuiți în parcarea aeroportului.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, i-a spus lui Orban că s-a deschis un dosar penal în acest caz și a adăugat ca o parte din vina o are si o structura aflata in subordinea guvernamentală a Ministerului Transporturilor, anume ROMATSA: „Ce as dori sa va spun, ca este prematur sa ne exprimam la vinovatia unora sau altora pentru ca agentiile (de recrutare a muncitorilor) au venit in parcare cu oamenii din cauza organizarii proaste a orarului de zbor. Va dau un exemplu, au fost organizate 12 curse aeriene, sunt cazuri de doua curse la ora 14.30. In concluzie reprezentantii ROMATSA, Autoritatii Aeronautice si Aeroportul din Cluj au organizat deficitar aceste zboruri aducand in zona de proximitate a aeroportului, viitorii pasageri la aceleasi ore”. „Multumesc dle ministru”, i-a zis Orban.

UPDATE: Parchetul dee la judecătoria din Cluj s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal.

Prefectura Cluj a încercat să mobilizeze întreaga desfășurare a operațiunii, astfel a trimis 30 de jandarmi și mascați la fața locului, conform Antena3.

Directorul Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a declarat că sunt prevăzute 12 curse care pleacă spre destinaţii din Germania – Berlin, Baden-Baden/ Karlsruhe şi Dusseldorf.

„De pe aeroportul clujean pleacă joi 12 curse charter spre spre destinaţii din Germania – Berlin, Baden-Baden/ Karlsruhe, Dusseldorf. Deşi primul zbor a plecat la ora 13, organizatorii care duc muncitori din judeţe din Transilvania şi Moldova la muncă în agricultură i-au adus pe aceştia de dimineaţă. Iar oamenii stau în parcarea din faţa aeroportului, este vorba de aproximativ 1800 de persoane”, a spus Ciceo, pentru Mediafax.ro.

Germania a anunțat că relaxează condițiile pentru intrarea în țară a muncitorilor străini care vin sezonier pentru a lucra în agricultură. 

Sindicatul Europol, despre miile de oameni care pleacă în Germania. „Nu sunt imagini de la festivalul UNTOLD”

Sindicatul Europol precizează că majoritatea pasagerilor sunt proveniți din zone declarate focare de infecție, precum Suceava.

„Nu sunt imagini de la festivalul UNTOLD, ci se întâmplă acum, în parcarea Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj unde în plină pandemie, când măsurile de ”distanțare socială” trebuie să fie literă de lege, când ordonanțele militare impun restrcții dure, aproximativ 2000 de persoane sunt în parcarea aeroportului așteptând să se îmbarce cu destinația Germania.

Imaginilie sunt grăitoare și culmea e că din informațiile deținute, sunt pasageri din zonele carantinate, declarate focare de infecție precum e județul Suceava. Aceștia nu au fost testați pentru coronavirus, riscul de infectare în rândul celor care stau înghesuiți în parcare fiind iminent”, transmite Europol.

Germania plănuieşte ieşirea din izolare pe 19 aprilie. Măsuri de relaxare civică şi în Cehia