Aerul din interiorul locuinţei, de două ori mai poluat decât cel exterior. Metode de purificare a aerului din casă

Aerul din locuinţe este de două ori mai poluat decât cel din exterior, arată un raport al Agenției pentru Protecția Mediului a SUA. Există, însă, câteva lucruri pe care fiecare dintre noi le poate face în casă pentru purificarea aerului.

05 sept. 2023, 18:29
Aerul din interiorul locuinţei, de două ori mai poluat decât cel exterior. Metode de purificare a aerului din casă

Poluarea din interior apare în momentul în care desfășurăm anumite activități, dar trebuie să ştim că şi obiectele zilnice eliberează noxe.

Toţi ne desfăşurăm majoritatea activităților între patru pereți, fie că e vorba de serviciu, fie că e vorba de casă. Din păcate, aerul din interiorul încăperii este de cel puțin două ori mai poluat, ajungând chiar până la de cinci ori mai poluat decât aerul de afară, după cum arată cercetările realizate de Agenția pentru Protecția Mediului a SUA.

Cercetarea a demonstrat că, în interiorul locuințelor, școlilor sau birourilor există numeroși factori care pot contribuii la poluare.

Citește și Studiu bizar în SUA. Cercetătorii susțin că poluarea îngrașă oamenii

Iată principalii factori poluanți de care trebuie să ne ferim:

Mucegaiul

Fiind considerată o sursă obișnuită de poluare, problemele de umiditate pot duce la formarea mucegaiului în interiorul unei încăperi , potrivit casa-gradina.ro. Mucegaiul emite compuși organici volatili și particule dăunătoare care compromit calitatea aerului din interior.

Deoarece eliminarea sporilor de mucegai este aproape imposibilă, cea mai bună soluție de a reduce impactul mucegaiului asupra calității aerului din interior este prevenirea sau rezolvarea promptă a problemelor de umiditate.

În acest sens, cea mai bună soluție este reprezentată de un dezumidificator de cameră performant oferă o absorbție ridicată a umidității. Acesta ajută, totodată, şi la filtrarea constantă a aerului și la neutralizarea mirosurilor nedorite.

Chimicalele

Produsele folosite în curățenie, materialele de construcție sau chiar mobilierul reprezintă sursa principală de poluare din locuinţe, deoarece toate acestea emană compuși organici volatili.

Spre exemplu, produsele de curățare care sunt comercializate în supermarketuri conțin clor, amoniac sau solvenți pe bază de petrol, care pot provoca dureri de cap sau iritații. O soluție convenabilă este realizarea propriilor produse de curățare, folosind ingrediente fără chimicale precum: săpun de castilia, oțet, zeamă de lămâie, uleiuri esențiale și borax.

Acarienii de praf

Praful se depune foarte ușor într-o locuință și reprezintă un adevărat pericol pentru sănatate. Acarienii de praf se pot infiltra în salteaua și în lenjeria de pat, în canapele și fotolii, dar și în hainele. Aceștia pot provoca alergii, astm sau pot chiar încetini funcțiile plămânilor.

Soluția optimă este spălarea frecventă a lenjeriilor si hainelor în apă fierbinte, curățarea frecventă a mobilierului și schimbarea periodică a saltelei. Acest lucru poate duce la eliminarea particulelor fine de praf din aerul expirat.

Citește și Apartamente la preț de chilipir. Orașul în care îți poți cumpăra o locuință cu doar 130 de euro

O ventilație slabă și aerisire insuficientă

Cele mai multe dintre clădirile în care oamenii își petrec majoritatea timpului sunt foarte bine izolate, pentru a evita ca aerul condiționat din interior să se amestece cu aerul de afară, obținând astfel o temperatură propice fără consum excesiv de electricitate.

Însă aceste metode de eficientizare a energiei consumate pot avea un impact negativ asupra sănătății. Majoritatea sistemelor de ventilație sunt concepute să aducă foarte puțin aer exterior în încăpere, recirculând aerul deja încălzit sau răcit. Asigură-te că încăperea în care îți petreci cea mai mare parte a timpului este bine aerisită și folosește aparate care să filtreze și să purifice aerul.