Afecţiunea stranie de care suferă o femeie de 31 de ani şi fiul ei. Cum se manifestă piebaldismul, boala ereditară care afectează pielea şi părul

Fatima Gomes are 31 de ani şi s-a născut cu piebaldism. Este o afecţiune rară, care se transmite genetic. Multă vreme, femeia nu şi-a putut accepta boala şi a făcut orice pentru a o ascunde. A învăţat, însă, să-şi accepte condiţia după ce a devenit mamă, iar băieţelul i-a moştenit boala.

06 dec. 2021, 12:47
Afecţiunea stranie de care suferă o femeie de 31 de ani şi fiul ei. Cum se manifestă piebaldismul, boala ereditară care afectează pielea şi părul

Cum se manifestă piebaldismul. A fost momentul în care Fatima a decis că nu îi va fi ruşine cu copilul ei, astfel încât l-a făcut cunoscut pe reţelele de socializare, iar reacţiile venite de la internauţi au ajutat-o să-şi accepte condiţia.

Tânăra a povestit că s-a născut cu această afecțiune şi că i-a fost extrem de greu să se accepte. Până la vârsta de 24 de ani, a încercat să-și ascundă boala vopsindu-și mereu părul. Petele de pe corp le putea ascunde mai uşor, sub haine. A sperat ca viitorii ei copii să nu moştenească această afecţiune, dar speranţa i s-a năruit după primul copil. Théo are doar câteva luni, o şuviţă de păr alb în frunte şi mai multe pete pe corp.

Din câte știu eu, străbunica mea, bunica, mama mea, unii dintre frații mei, eu și fiul meu îl avem, așa că este ereditar”, a spus tânăra mămică.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fátima Gomes (@fatima.theo.gomes)

Citeste si Afecțiunea ignorata de majoritatea românilor și care poate provoca demență. Ce este și cum tratăm „boala sufletului”

Cum se manifestă piebaldismul

Piebaldismul, cunoscut şi ca albinism parțial, presupune prezenţa firelor de păr albe și a petelor albe pe piele. Acest lucru se întâmplă din cauza numărului insuficient de melanocite, celule producătoare de melanină. Din păcate, nu există tratament pentru această afecţiune.

De asemenea, persoanele cu această mutație trebuie să aibă grijă la soare, deoarece pielea este mai sensibilă.

Am această dungă albă de când m-am născut, este o afecțiune din naștere numită piebaldism, este o boală rară care afectează producția de melanină când copilul este încă în uter, dar nu afectează cu nimic sănătatea fizică. Ani de zile am încercat să mă ascund și mi-am vopsit părul, dar la fiecare 10 -15 zile trebuia să-l vopsesc din nou și mărturisesc că deja mă săturasem de această rutină.

Am suferit prejudecăți încă de mică, aveam parte mereu de privirile curioșilor, îmi era rușine să-mi arăt pielea în public, pentru că pe lângă șuvița albă din păr, am mai multe semne albe pe. Singura restricție pe care o avem este să fim mai atenți la soare”, a povestit tânăra pe Instagram.

Cu timpul, Fatima a reuşit să se accepte. Mulţi oameni o privesc cu curiozitate, dar şi mai mulţi cu admiraţie. Iar tânăra a învăţat să se focuseze pe aspectele pozitive, mai ales după ce în viaţa ei a apărut Theo, care se bucură de aprecierile urmăritorilor de pe rețelele sociale.

Pe lângă privirile aspre ale oamenilor, există și priviri admirative, iar eu acum prefer să fiu atentă la părțile bune”, spune femeia.

Citeste si Boala de care suferă Corina Dănilă: „Este o afecţiune auto-imună, care se declanşează pe fond emoţional”