Afiş cu inscripţia „Ardealul pământ românesc”, în Liceul Pedagogic „Mihai Eminescu” din Târgu Mureş

UDMR Mureş reclamă apariţia unor afişe "provocatoare şi jignitoare antimaghiare" în Liceul Pedagogic "Mihai Eminescu" din Târgu Mureş, printre care unul cu inscripţia "Ardealul pământ românesc". Conducerea ISJ Mureş a declarat că aşteaptă o informare de la unitatea de învăţământ.

03 apr. 2013, 18:48
Afiş cu inscripţia „Ardealul pământ românesc”, în Liceul Pedagogic „Mihai Eminescu” din Târgu Mureş

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de UDMR Mureş, în sălile de clasă şi pe coridorul Liceului Pedagogic „Mihai Eminescu” din Târgu Mureş au apărut inscripţii „provocatoare şi jignitoare antimaghiare”, scrie Mediafax.

Condamnăm manifestarea extremistă şi somăm conducerea Liceului Pedagogic să aibă o atitudine promptă în rezolvarea tensiunilor etnice dintre elevii români şi maghiari. Din păcate, acest incident este un alt exemplu care arată că problemele de convieţuire româno-maghiare din Târgu Mureş nu sunt soluţionate în mod satisfăcător„, arată UDMR Mureş.

Organizaţia invită partidele politice şi organizaţiile non-guvernamentale „să depăşească declaraţiile politice, să ia în serios acest incident şi prin decizii politice sau administrative să găsească soluţii corespunzătoare”.

Preşedintele UDMR Mureş, Brassai Zsombor, a declarat că mesajele respective erau în limba română şi că fotografia unuia dintre ele a fost publicată în presa locală de limbă maghiară. Pe unul dintre afişe apărea inscripţia: „Ardealul pământ românesc„.

La rândul său, inspectorul şcolar general al judeţului Mureş, Ştefan Someşan, a declarat, iniţial, că nu are informaţii despre astfel de afişe, după care a revenit, spunând că a luat legătura cu directorul liceului, care l-a informat că vinerea trecută au apărut, într-adevăr, două astfel de afişe.

„Conducerea liceului a spus că au apărut într-adevăr două inscripţii pe uşi. Urmează să ne facă o informare mâine (joi n.r.)”, a mai declarat Someşan.