Afla dacă rişti să devii obez şi ce riscuri implică această boală

Obezitatea este în general o afecţiune cronică a organismului, determinată de excesul de grăsime. Nu încape îndoiala că, o anumită cantitate de grăsime este absolut necesară pentru stocarea energiei, izolarea termică, absorbţia şocurilor şi alte funcţii.

RomaniaTV.net
02 oct. 2013, 10:07
Afla dacă rişti să devii obez şi ce riscuri implică această boală

Valoarea normala a tesutului adipos insa este intre 25% -30% la femei si 18% -23% la barbati (procent din greutatea corpului). Femeile cu peste 30% grasime si barbatii cu peste 25% grasimi in organism sunt considerati obezi.

In ultima vreme, obezitatea a capatat proportii epidemice in toata lumea, un mare procent din oameni suferind de aceasta problema moderna. Mai grav este ca si copiii au cazut victime obezitatii, din ce in ce mai multi copii urmandu-si parintii pe aceeasi cale, in mare masura datorita alimentatiei necorespunzatoare.

Cauzele obezitatii

Greutatea unei persoane este determinata in primul rand de echilibrul dintre aportul caloric si consumul de energie. Daca mananci mai mult decat consumi, organismul va stoca surplusul sub forma de grasime. In acelasi timp, daca vei consuma mai putine calorii decat metabolizezi, vei pierde in greutate. Prin urmare, cele mai frecvente cauze ale obezitatii sunt supraalimentarea si inactivitatea fizica.

Citeşte şi HARTA OBEZITĂŢII: Unde sunt românii supraponderali FOTO

In prezent, stim ca exista multi factori care contribuie la obezitate, dintre care unii au o componenta genetica. De exemplu, o persoana este predispusa la obezitate atunci cand ambii parinti sufera de aceasta afectiune. Factorul genetic poate influenta, de asemenea, hormonii implicati in regularea grasimilor din organism precum deficienta de leptina, una dintre cauzele principale ale obezitatii de tip genetic.

Pe langa supraalimentatia si factorul genetic, o alta cauza a obezitatii poate fi si alimentatia necorespunzatoare sau frecventa inadecvata a meniurilor zilnice.

Afecţiuni de care ai putea suferi şi care duc la OBEZITATE

In primul caz, vorbim despre dieta care cuprinde un numar prea mare de carbohidrati simpli precum zaharurile, fructoza, deserurile, bauturile racoritoare, berea si vinul. O alta cauza a cresterii in greutate poate fi si metabolsimul incet.

Femeile de exemplu au o masa musculara mai redusa decat barbatii. Dupa cum bine se stie insa, muschii ard (metabolizeaza) mai multe calorii decat alte tesuturi. Rezultatul? Femeile au un metabolism mai incet decat barbatii, cresterile in greutate fiind mai usoare. Odata cu inaintarea in varsta si pierderea unei mari parti din tesutul muscular, cresterea in greutate devine greu de evitat in cazul in care nu reducem si continutul caloric al meselor.

Continuarea pe Lyla.ro.