AFP, despre condamnarea lui Năstase: Este o sentinţă rară în Europa

Agenţia France Presse anunţă că fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

RomaniaTV.net
20 iun. 2012, 16:28
AFP, despre condamnarea lui Năstase: Este o sentinţă rară în Europa

„Fostul prim-ministru român Adrian Năstase a fost condamnat miercuri la o sentinţă definitivă de doi ani de închisoare pentru corupţie, o sentinţă rară în Europa împotriva unui şef de guvern„, anunţă AFP, potrivit Le Monde.

Năstase este cel mai înalt oficial politic condamnat până acum în România pentru acte de corupţie„, subliniază AFP, notând că fostul premier este considerat de analişti mentorul politic al actualului prim-ministru Victor Ponta.

Foarte puţini foşti prim-miniştri au fost condamnaţi la sentinţe cu executare în Europa pentru acte de corupţie, mai scrie AFP.

Fostul premier italian Bettino Craxi a fost condamnat definitiv la închisoare în anii 1990, dar a fugit din Italia înainte de a ajunge în detenţie şi a decedat în anul 2000. În Croaţia, fostul premier Ivo Sanader este judecat în prezent pentru acte de corupţie şi este în arest preventiv.

Şi agenţia Associated Press notează că fostul premier Adrian Năstase este primul lider politic român de rang înalt care ajunge la închisoare după înlăturarea regimului comunist în 1989. „Fostul premier Adrian Năstase devine primul lider politic român condamnat la închisoare după căderea comunismului în 1989„, scrie Mediafax.

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, miercuri, de ICCJ, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.