Agenția Națională a Funcționarilor Publici infirmă că grupul de hackeri pro-ruși Phoenix i-a spart serverele. ”Nu există indicii că sistemele ANFP au fost vulnerabilizate”

Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a infirmat informația potrivit căreia, grupul de hackeri pro-ruși Phoenix i-a spart serverele și a obținut informații sensibile despre funcționari publici, politicieni și aparatul de stat.

24 mart. 2023, 10:09
Agenția Națională a Funcționarilor Publici infirmă că grupul de hackeri pro-ruși Phoenix i-a spart serverele. ”Nu există indicii că sistemele ANFP au fost vulnerabilizate”
Agenția Națională a Funcționarilor Publici infirmă că grupul de hackeri pro-ruși Phoenix i-a spart serverele. ”Nu există indicii că sistemele ANFP au fost vulnerabilizate”

Agenția Națională a Funcționarilor Publici infirmă că grupul de hackeri pro-ruși Phoenix i-a spart serverele. Reacția ANFP vine la scurt timp, după ce hackeri pro-ruși au anunțat că a lansat un atac cibernetic asupra serverelor instituției în urma cărora au fost compromise mai multe baze de date.

Citește și Alertă în Rusia: regimul Vladimir Putin a recunoscut că a fost păcălit de hackeri

Agenția Națională a Funcționarilor Publici infirmă că grupul de hackeri pro-ruși Phoenix i-a spart serverele

“Până în acest moment nu există indicii că sistemele ANFP au fost vulnerabilizate. Sistemele de securitate ale ANFP nu au semnalat atacuri cibernetice care să se încheie cu succes, iar stadiul sistemelor este verificat permanent”, au declarat reprezentanții ANFP, pentru Profit.ro.

Hackerii pro-ruși au anunțat că în cursul zilei de miercuri au reușit, în urma breșei, de securitate să acceseze mai multe tipuri de date interne din serverele ANFP, instituție subordonată Ministerului Dezvoltării, precum rapoarte ale organelor de stat, date ale companiilor, informații despre politicieni și angajați publici, dar și informații despre structurile de stat din România.

Grupul de hackeri pro-ruși Phoenix au transmis pe data de 22 martie că toate sistemele interne ale ANFP au fost dezactivate, iar la logarea în sistemul agenției apare mesajul: „sistemul este închis pentru prevenirea ….”, informație care a fost infirmată de reprezentanții instituției din România.

Cu toate acestea, dacă breșa de securitate este adevărată, informațiile despre angajații publici, politicienii și structurile de stat din România pot fi expuse unui potențial furt de identitate, fraudă sau atacuri țintite asupra persoanelor afectate.

Însă până în acest moment, hackerii pro-ruși care susțin că au intrat în posesia acestor fișiere, nu au prezentat niciun fel de mostră care să confirme informația.

Phoenix despre care se spune că ar lucra pentru guvernul de la Moscova a efectuat în trecut mai multe atacuri cibernetice și potrivit Privacy Affairs, până în prezent, nu a făcut nicio afirmație falsă cu privire la victimele sale.

Din ianuarie 2022 și până în acest moment, grupul de hackeri pro-rus a lansat foarte multe atacuri asupra mai multor sisteme informatice din Japonia, Marea Britanie, SUA, dar și din UE.

De asemenea, Phoenix care lansat numeroase atacuri DDoS împotriva mai multor entități internaționale este cunoscut pentru piratarea hardware, deblocarea de iPhone-uri pierdute sau furate și revânzarea acestora în Kiev și Harkov prin intermediul unor puncte de vânzare controlate.

Aceștia folosesc tehnici de inginerie socială și escrocherii de phishing pentru a obține acces la conturile bancare sau de plăți electronice ale victimelor.

Specialiștii în domeniul securității cibernetice de la CloudSEK au declarat săptămâna trecută că Phoenix ar fi lansat un atac asupra site-ul web al Ministerului Sănătății din India și s-ar fi infiltrat în Sistemul Informatic de Management al Sănătății (HMIS). Mai mult, gruparea ar fi compromis, portalul HMIS și ar fi avut acces la datele angajaților și ale medicilor șefi din toate spitalele din țară.

„Motivul din spatele acestei ținte a fost reprezentat de sancțiunile impuse Federației Ruse, în contextul în care autoritățile indiene au decis să nu încalce sancțiunile, precum și să respecte plafonul de preț pentru petrolul rusesc aprobat de țările G7”, a transmis CloudSEK.

Citește și Beneficiari ai cardurilor pentru energie, victime ale unui atac phishing. Cum ti-ar putea furat hackerii datele