Agențiile de Turism cer înlocuirea carantinei la întoarcerea în țară cu testele rapide: ”Generează un val de anulări”

Rețeaua pentru Sectorul Privat European în Turism (NET) solicită ca măsura de carantinare la întoarcerea în țară să fie înlocuită cu testele rapide.

26 ian. 2021, 11:58
Agențiile de Turism cer înlocuirea carantinei la întoarcerea în țară cu testele rapide: ”Generează un val de anulări”

Agențiile de Turism cer înlocuirea carantinei la întoarcerea în țară cu testele rapide. NET solicită, în contextul actual al scăderii numărului de cazuri de infectare cu COVID,  factorilor de decizie din statele membre UE să asigure testări fiabile, accesibile și eficiente pentru a înlocui cerințele de carantină și alte restricții la libera circulație a persoanelor.

Citește și: România ar atinge ținta de vaccinare în decembrie 2022, cu viteza actuală. Bulgaria, codașa din Uniunea Europeană

Motivul invocat este că majoritatea țărilor din care românii se întorc se află pe lista galbenă, crescând numărul solicitărilor de anulare a rezervărilor.

„Niciun român nu dorește și nu își permite să stea în carantină 14 zile la întoarcerea dintr-o călătorie sau vacanță. Acest aspect generează un nou val de anulări ale pachetelor de servicii de călătorie contractate, restituiri și litigii. Având în vedere cele menționate mai sus și faptul că turiștii care se întorc din aceste țări și stau în carantină nu știu dacă sunt infectați și dacă pot infecta, la rândul lor, alte persoane, propunem abordarea acestei situații prin varianta în care un călător care se întoarce dintr-o țară aflată pe lista galbenă, să aibă ca alternativă la carantinare efectuarea unui test în termen de 3 zile de la întoarcerea în România. Se poate menține măsura de carantinare până la obținerea rezultatului unui test negativ sau se poate introduce posibilitatea efectuării de teste rapide pe aeroport”, subliniază Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Agențiile de Turism cer înlocuirea carantinei la întoarcerea în țară cu testele rapide. Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a trimis, la finele săptămânii trecute, o scrisoare deschisă către Guvernului României, premierul Florin Cîțu, către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, respectiv către Ministerului Afacerilor Interne, lui  Raed Arafat, secretar de stat, prin care solicită implementarea acestor măsuri.

De asemenea, ANAT consideră că trebuie revizuită și măsura conform căreia, în cazul în care părinții sunt vaccinați, la întoarcerea dintr-o călătorie într-o țară din lista galbenă, copiii nevaccinați trebuie să rămână în carantină o perioadă de 14 zile.

Pe de altă parte, NET (Rețeaua pentru Sectorul Privat European în Turism – Network for European Private Sector in Tourism), unde ANAT este membru prin intermediul ECTAA (Asociația Europeană a Agențiilor de Turism și Touroperatorilor), salută decizia șefilor de stat sau de guvern din UE de a-și coordona răspunsurile la pandemia COVID-19 în ceea ce privește restricțiile de călătorie, testarea și vaccinările pentru a stopa răspândirea virusului.