România ar atinge ținta de vaccinare în decembrie 2022, cu viteza actuală. Bulgaria, codașa din Uniunea Europeană

Comisia Europeană și-a stabilit ca obiectiv vaccinarea a 70% dintre adulții din Uniunea Europeană până în vara anului 2021, cu toate acestea situația actuală arată că acest lucru este departe de a fi atins în contextul actualei viteze de vaccinare.

26 ian. 2021, 09:30
România ar atinge ținta de vaccinare în decembrie 2022, cu viteza actuală. Bulgaria, codașa din Uniunea Europeană

România ar atinge ținta de vaccinare în decembrie 2022, cu viteza actuală. Conform Politico, România se află în topul țărilor din Uniunea Europeană în ceea ce privește viteza vaccinării și numărul de persoane vaccinate până în prezent și ar atinge obiectivul în anul 2022, dacă vaccinarea continuă în același ritm.

Cu toate acestea, în Europa, dacă vaccinarea împotriva COVID continuă în același ritm, populația va fi vaccinată doar în proporție de 15% până la sfârșitul lunii septembrie. În baza mediei de săptămâna trecută, Uniunea Europeană în ansamblul său ar trebui să își intensifice efortul de vaccinare de 5 ori pentru a își putea atinge ținta.

Citește și: Alexandru Rafila atrage atenţia: Trebuie să ajungem la 100.000 de vaccinări pe zi ca să ne putem atinge obiectivul

Obiectivul de vaccinare face parte dintr-o listă de recomandări neobligatorii ale Comisiei. Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate a calificat acest obiectiv drept „ambițios”, însă Comisia a evitat să dea o dată limită clară. Politico clarifică faptul că data limită oferită de Comisie a fost „sfârșitul verii”, așa că datele au fost calculate pe baza datei de 22 septembrie, ziua echinocțiului de toamnă.

La viteza actuală de vaccinare, obiectivul asumat de Uniunea Europeană ar urma să fie atins abia în martie 2024. La extremă se află Bulgaria, unde obiectivul este chiar mai departe, abia în anul 2040. Țara ar trebui să își mărească viteza de vaccinare de 29 de ori pentru a putea atinge obiectivul asumat. Letonia ar trebui să accelereze de 17 ori, Italia de 10 ori, iar Ungaria de 9 ori.

România ar atinge ținta de vaccinare în decembrie 2022, cu viteza actuală. În acest moment, cea mai eficientă campanie de vaccinare din Uniunea Europeană se desfășoară în Malta, care ar putea să atingă obiectivul Comisiei dacă își dublează numărul de doze administrate zilnic.

În Marea Britanie, care a părăsit deja blocul europeană, ar urma să vaccineze 83% dintre adulți până la 22 septembrie, dacă continuă în același ritm.

România, fruntașă în Europa

România este pe locul doi în Uniunea Europeană, după Malta. Conform datelor Politică, România și-ar atinge obiectivul cde 70% în decembrie 2022, dacă menține același ritm. Pentru a ajunge la data limită, ar trebui ca România să crească rata vaccinurilor zilnice de trei ori, iar dacă menține ritmul actual, pe 22 septembrie va fi vaccinată doar 26% din populația adultă.