Agenţiile de turism din Grecia, previziuni de rău augur. Nu se aşteaptă să atingă anul mai mult de 25%-30% din volumul din 2019

Agențiile de turism din Grecia nu sunt deloc optimiste. Acestea au de-a face mai mult cu o piață internă de turism, iar previziunile lor sunt de rău augur. Mai mult, se plâng de faptul că au fost excluși din Programul guvernamental privind subvențiile acordate turismului social, efectul acestui lucru fiind faptul că abia pot reporni sectorul grav afectat de pandemie, scrie publicația Keep Talking Greece.

RomaniaTV.net
06 iul. 2020, 08:15
Agenţiile de turism din Grecia, previziuni de rău augur. Nu se aşteaptă să atingă anul mai mult de 25%-30% din volumul din 2019

Agenții de turism au făcut deja estimări sumbre despre sezonul turistic din acest an după deschiderea granițelor la 1 iulie, iar trista realitate a ieșit la suprafață, dat fiind numărul scăzut de vizitatori internaționali și voința localnicilor de a călători în interiorul țării sau în afara ei, scrie News.ro.

Potrivit unui raport al publicației online News247, care a stat de vorbă cu marii touroperatori, estimările acestora de redresare a turismului sunt scăzute. Aceștia nu se așteaptă în acest an să atingă mai mult de 25%-30% din volumul din 2019.

Agențiile de turism se luptă acum pentru ”salvarea sezonului” și își pun speranțele în rezervările last-minute, fie pentru pachete în țară, fie în afara ei. ”Dintre cei care au făcut rezervări, 60-65% din turiști și-au amânat călătoriile pentru anul următor. 15% și-au anulat complet călătoriile, iar 20% spun că vor călători când se vor deschide aeroporturile, deoarece încă vor să meargă în vacanță”, spune Lysandros Tsilidis, președinte al Federației Asociațiilor Agențiilor de Turism și Călătorii din Grecia.

Suntem de părere că, prin mult efort, vom fi capabili să ne apropiem de 15-20% din numărul de sosiri din anul precedent. Cei ce cred că vom lucra în iulie și august se înșală. Cu 45 sau 60 de zile lucrătoare, chiar dacă toate locurile de cazare sunt ocupate, tot ai pierdut trei cincimi din produs”, adaugă el.

Citeşte şi: Coadă de 15 kilometri la intrarea în Grecia. Ce au ajuns oamenii să facă în timp ce aşteaptă să plece în concediu

Agențiile de turism afirmă că nu există nicio modalitate prin care pot ajunge la cifre mai ridicate, deoarece majoritatea hotelurilor sunt închise și constituie o mare problemă și faptul că numărul zborurilor este redus. Ar trebui să mai treacă cel puțin două săptămâni până se vor vedea primele rezultate, adaugă ei. Aceștia nu împărtășesc entuziasmul guvernului și al publicațiilor principale referitor la zborurile care aterizează.

De exemplu un avion aterizează aici, dar nu știm câți turiști se află la bord. Este acel moment din an în care studenții și grecii se reîntorc acasă. Deci nu trebuie să sărbătorim doar pentru că vedem aterizând câteva avioane”, subliniază Lysandros Tsilidis.

Potrivit lui Aggelos Lambrou, director executiv al uneia dintre cele mai mari agenții de turism din țară, Manessis Travel, ”de îndată ce statele au anunțat măsuri de restricție, anularea rezervărilor a atins un procent de 100%. Din fericire pentru Grecia, gestionarea eficientă a întregii situații a transformat țara noastră într-o destinație sigură”.

Acesta a adăugat că există incertitudini legate de traiectoria pandemiei, iar turiștii au în mod normal circa 10-15 zile la dispoziție pentru a se decide dacă și unde își vor petrece vacanțele. Dacă nu vor apărea surprize, 30% din volumul de anul trecut ar putea fi salvat. ”Dacă vom atinge 20-30% din cotele normale, iar scăderea va fi limitată la -70%, vom considera asta un succes”, a spus Lambrou.